РЕШЕНИЕ

 

№ 75

 

град Първомай, 29.11.2016 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и девети ноември две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря В.Х. и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от Председателя АНД № 283 по описа на Съда за 2016 година.

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

 

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия И.А.М., ЕГН **********,***, за това, че на 29.10.2016 година в град Първомай, област Пловдив, на околовръстен път, част от път ІІІ клас от Републиканска пътна мрежа № 667, в района между 8 км и 9 км управлява моторно превозно средство – мотопед марка „Пиаджо” без регистрационен номер, без съответно свидетелство за управление в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление – с Наказателно постановление № 15-0325-000728 от 30.10.2015 година на Началник-група в РУ на МВР - Първомай, влязло в сила на 12.01.2016 година – престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 343в, ал. 1 от НК и фактическата обстановка, подробно описана в постановлението. Намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба около минимума на предвиденото в закона.

Защитникът на обвиняемия адвокат З.Н.Т. *** изтъква, че подзащитният й признава всички факти и обстоятелства, изложени в производството, и с оглед на това, че е пенсионер и няма с какво да се издържа, освен с пенсията си, счита, че целите на закона по чл. 36 от НК ще бъдат постигнати с глоба в минимален размер.

Обвиняемият И.А.М. се присъединява към защитника си, възползва се от правото да не дава обяснения, освен за семейното си и материално положение, моли за минимално наказание.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

 

Обвиняемият И.А.М. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, вдовец, неосъждан, с начално образование (завършен шести клас), пенсионер по болест, с адрес:***.

 

На 14.10.2015 година от полицейски служители при РУ на МВР – Първомай на улица „Черноризец Храбър” в град Първомай, област Пловдив, е спрян за проверка черен на цвят мотопед „Пиаджо” без регистрационни тебели и без установена собственост, управляван от обвиняемия, и на водача е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 728 - бланка серия Т, № 783749, за нарушения по чл. 137е, по чл. 140, ал. 1 и по чл. 150 от Закона за движение по пътищата, чийто текст визира, че всяко пътно превозно средство, което участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, трябва да се управлява от правоспособен водач, а е констатирано от органите на реда, че И.А.М. не притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Въз основа на Акта от Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление - Първомай, е издадено Наказателно постановление № 15-0325-000728 от 30.10.2016 година, с което за установеното на 14.10.2016 година нарушение по чл. 150 от Закона за движение по пътищата на обвиняемия е наложена глоба по чл. 177, ал. 1, т. 2, предложение 1 от Закона за движение по пътищата.

Наказателното постановление е връчено на И.А.М. лично на 04.01.2016 година и в съответствие с текста на чл. 64, буква Б от ЗАНН е влязло в сила на 12.01.2016 година.

На 29.10.2016 година младши автоконтрольор Т.В.В. и колегата му А.М.М. – служители в РУ на МВР – Първомай, са на смяна и в изпълнение на задълженията си около 17:10 часа на околовръстен път, част от път ІІІ клас от Републиканска пътна мрежа № 667, в района между 8 км и 9 км спират за проверка същия мотопед, управляван отново от обвиняемия. Установяват, че И.А.М. не притежава съответното свидетелство за управление, констатират и неспазване на разпоредбите на чл. 140, ал. 1, на чл. 137е и на чл. 133, ал. 2 от Закона за движение по пътищата и съставят Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия Г, № 862815) включително за нарушение по чл. 150 от Закона за движение по пътищата.

Органите на реда отвеждат обвиняемия в Управлението, където същият е задържан за 24 часа със Заповед рег. № 325зз-164 / 29.10.2016 година – от 17:30 часа на 29.10.2016 година до 11:00 часа на 30.10.2016 година.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от кореспондиращите помежду си приложени по делото писмени доказателства: Акт за установяване на административно нарушение № 728 - бланка серия Т, № 783749 / 14.10.2015 година (л. 8 от бързото производство), Наказателно постановление № 15-0325-000728 от 30.10.2016 година (л. 9 от бързото производство), Акт за установяване на административно нарушение - бланка серия Г, № 862815 / 29.10.2016 година (л. 10 от бързото производство), Справка за нарушител / водач (л. 11 от бързото производство), Справка в АИС на МВР (л. 12, л. 18 от бързото производство), Справка за съдимост (л. 13 от бързото производство), Характеристична справка (л. 14 от бързото производство), Заповед рег. № 325зз-164 / 29.10.2016 година (л. 16 от бързото производство), от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 5 от бързото производство) и на съдебното следствие за семейното му и материално положение, от показанията на свидетелите (л. 6 – л. 7 от бързото производство) – всички приобщени по реда на чл. 283 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият И.А.М. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 343в, ал. 2 от НК за това, че на 29.10.2016 година в град Първомай, област Пловдив, на околовръстен път, част от път ІІІ клас от Републиканска пътна мрежа № 667, в района между 8 км и 9 км управлява моторно превозно средство – мотопед „Пиаджо” без регистрационен номер, без съответно свидетелство за управление в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление – с Наказателно постановление № 15-0325-000728 от 30.10.2015 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление - Първомай, влязло в сила на 12.01.2016 година.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, защото на инкриминираната дата управлява моторно превозно средство без да е правоспособен водач и след като месеци преди това е наказан по административен ред с влязъл в сила акт на компетентния орган за същото деяние.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието, за което е ангажирана отговорността му, с пряк умисъл и с целени и настъпили обществено опасни последици - съзнава обществено опасния характер на стореното от него, предвижда и иска настъпването на обществено опасните му последици.

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия И.А.М. престъпление Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от него, предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години или глоба от 500 до 1200 лева. Обвиняемият е пълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се е ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита както липсата на отегчаващи отговорността обстоятелства, така и смекчаващите отговорността – чистото съдебно минало, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина на досъдебното производство, направените самопризнания и фактът, че лицето е с 66% трайно намалена работоспособност и се издържа от инвалидната си пенсията.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с невисока, степен на обществена опасност, а обществената опасност на деянието му е отчетена в предвиденото по закон наказание за този род престъпления.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред - изискванията за правоспособност на водачите на пътните превозни средства при движение по пътищата, отворени за обществено ползване.

С оглед на обстоятелството за освобождаване на дееца от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, за Съда не съществува законова възможност по настоящото производство за произнасяне относно приспадане на задържането по чл. 59 от НК.

Воден от горните съображения, Съдът

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия И.А.М., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, вдовец, неосъждан, с начално образование (завършен шести клас), пенсионер по болест, с адрес:***, за виновен в това, че на 29.10.2016 година в град Първомай, област Пловдив, на околовръстен път, част от път ІІІ клас от Републиканска пътна мрежа № 667, в района между 8 км и 9 км управлява моторно превозно средство – мотопед „Пиаджо” без регистрационен номер, без съответно свидетелство за управление в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление – с Наказателно постановление № 15-0325-000728 от 30.10.2015 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление - Първомай, влязло в сила на 12.01.2016 година – престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1000 (хиляда) лева.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

 

Председател:

(п)

 

СЗ / ВХ