№ 78

 

град Първомай, 30.11.2016 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на осемнадесети октомври две хиляди и шестнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря В.Х.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 216 по описа на Съда за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от Закона за административните нарушения и наказания.

Обжалвано е Наказателно постановление № 16-0325-000684 / 29.07.2016 година на Началника на РУ „Полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на И.Д.Д., ЕГН **********, с адрес: ***, за нарушение на чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата на основание чл. 182, ал. 1, т. 3 от същия закон е наложена глоба в размер на 100 (сто) лева.

И.Д.Д. в Жалбата си моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление като незаконосъобразно, необосновано и постановено при допуснати съществени процесуални нарушения и изтъква, че подробни доводи и съображения ще изложи чрез защитата си в съдебно заседание, но редовно призован на съдебен адрес чрез адвокат М.Р. от Адвокатска колегия – Варна, за датата на заседанието не се явява, не изпраща представител.

Въззиваемата страна - Началникът на РУ „Полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай - редовно призован, не се явява, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

 

На 09.04.2016 година младши автоконтрольор Г.Д.Г. (актосъставител) и колегата му К.Б.С. - служители при РУ на МВР - Първомай, изпълняват служебните си задължения по пътния контрол в град Първомай, област Пловдив, когато в 09:12 часа на улица „Княз Борис Първи” до дом № 98 засичат с Трафик радар TR4D, с фабричен № 375 скорост от 75 км/ч на движещ се в посока от град Първомай към квартал Дебър лек автомобил „Мерцедес 207 Д” с ДК № *, управляван от И.Д.Д. (собственост на „Ч.” ЕООД), при разрешена скорост за движение в града от 50 км/ч. След запознаване на водача с показанията на техническото средство, отчитащо фиксирани дата, час и скорост, е съставен Акт за установяване на административно нарушение от 09.04.2016 година (бланка серия Г № 384491), връчен на жалбоподателя срещу подпис.

Въз основа на акта е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел, които се кредитират като обективни и логични и от приложената административнонаказателна преписка.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира, че наказващият орган правилно ангажира административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за нарушението по чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, чийто текст гласи, че при избиране скоростта на движение на водача на моторно превозно средство, категория В, в населено място е забранено да превишава стойност от 50 км/ч. В конкретния случай управляваният от жалбоподателя автомобил е засечен да се движи със скорост над 50 км/ч по улица „Княз Борис Първи”, която е в населено място - град Първомай, автомобилът, с който е извършено нарушението („Мерцедес 207 Д” с ДК № *), е от категория В, съгласно текста на чл. 150а, ал. 2, т. 6 от ЗДП..

За констатираното нарушение жалбоподателят И.Д.Д. правилно е подведен под отговорност по чл. 182, ал. 1, т. 3 от ЗДП, който визира, че водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва за превишаване от 21 до 30 km/h - с глоба 100 лв.

Размерът на наказанието е в съответствие с разпоредбата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, защото е конкретно установен от закона.

И Актът, и Постановлението са издадени при спазване на изискванията на чл. 42 и чл. 43, чл. 57 и чл. 58 от ЗАНН, съдържат всички задължителни реквизити на закона.

Мотивиран от изложеното, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, счита, че обжалваното Наказателно постановление следва да се потвърди като правилно и законосъобразно, поради което и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН

 

 

Потвърждава Наказателно постановление № 16-0325-000684 / 29.07.2016 година на Началника на РУ „Полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на И.Д.Д., ЕГН **********, с адрес: ***, за нарушение на чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата на основание чл. 182, ал. 1, т. 3 от същия закон е наложена глоба в размер на 100 (сто) лева.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ