РЕШЕНИЕ

 

68

 

град Първомай, 27.10.2016 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и седми октомври две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря В.Х. и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя АНД № 203 по описа на Съда за 2016 година.

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия С.Н.К., ЕГН **********,***, за това, че от неустановена дата през месец май 2015 година до 17.04.2016 година в град Първомай, област Пловдив, като пълнолетно лице, без да е сключил граждански брак, е заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – А.Б.М. на 15 години от град Първомай, област Пловдив - престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, но намира, че е налице хипотезата на чл. 191, ал. 4 от НК и лицето следва да бъде признато за виновно за престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК, но да не се наказва, тъй като между него и А.Б.М., с ново фамилно име „К.”, е последвал граждански брак преди приключване на делото.

Обвиняемият С.Н.К., редовно уведомен, не се явява в съдебно заседание по същество, за да упражни лично правото си на защита.

Служебният му защитник от досъдебното производство адвокат С.Д.К. *** моли да не се осъжда подзащитният й, тъй като се е възползвал от дадената му от закона привилегия и е сключил граждански брак с А.Б.М., поради което не следва да му бъде налагано наказание.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият С.Н.К. е роден на *** ***, ЕГН **********, български гражданин, женен, неосъждан, неграмотен, неработещ, с адрес:***.

 

Пострадалата А.Б.М. е родена на *** година от майка Ю.А.С. с баща Б.А.М.. Семейството живее в ***.

През 2014 година С.Н.К. и А.Б.М. се запознават и започват да излизат заедно, като за кратко време връзката им става сериозна. През месец май 2015 година пострадалата разбира, че е бременна от обвиняемия и двамата заживяват съвместно в дома на родителите на момчето, с което майките и бащите им са съгласни.

На 08.10.2015 година А.Б.М. постъпва в акушеро-гинекологично отделение в МБАЛ - Първомай за задължителен преглед и медицински работник уведомява Отдел „Закрила на детето” на Дирекция „Социално подпомагане” – Първомай за непълнолетната бременна.

Предприети са действия по оценка на риска и проверка на сигнала относно детето А.Б.М. и е уведомена Районна прокуратура – Първомай. Назначена е предварителна проверка по случая, след която е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК срещу С.Н.К..

Още в хода на предварителната проверка на 11.11.2015 година на С.Н.К. е съставен протокол за предупреждение да не живее на съпружески начала с ненавършилата 16-годишна възраст А., както са му разяснени и последствията от подобно съжителство.

На 19.01.2016 година А.Б.М. ражда дъщеря.

До внасянето на обвинителния акт по настоящото дело С.Н.К. и А.Б.М. продължават да живеят на съпружески начала, като обвиняемият се грижи за жена си и детето си.

На 04.08.2016 година (след навършване на 16-годишна възраст на 17.04.2016 година) А.Б.М. подава молба до Районен съд – Първомай, че желае да сключи граждански брак със С.Н.К., преди да е навършила 18 години. Образувано е частно гражданско дело № 380 / 2016 година, приключило с Решение № 112 / 26.09.2016 година, с което е постановено разрешение за сключване на граждански брак.

На 10.10.2016 година е сключен граждански брак между С.Н.К. и А.Б.М., за което е издаден Акт за брак № 0069 на Община Първомай.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: Справка за съдимост (л. 11 от делото), разпечатка от САС „Съдебно деловодство” по ЧГД № 380 / 2016 година (л. 12 – л. 13 от делото), Удостоверение № ********** *** (л. 16 от делото), Решение № 112 / 29.09.2016 година по ЧГД № 380 / 2016 година (л. 17 – л. 18 от делото), Писмо изх. № ЗД-11-0245 / 27.10.2015 година на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” – Първомай до Районна прокуратура – Първомай с приложени към него копия от формуляр за приемане на устен сигнал, декларация от А.Б.М., декларация от С.Н.К., декларация от Ю.А.С., декларация от Н.С.К., социален доклад (л. 9 – л. 16, л. 46 – л. 53 от дознанието), Протокол за предупреждение от 11.11.2015 година (л. 23 от дознанието), справка в АИС на МВР (л. 31 от дознанието), характеристична справка (л. 32 от дознанието), от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 29 от дознанието), както и от показанията на свидетелите (л. 33 - л. 41 от дознанието) – всички приобщени по реда на чл. 283 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и обясненията на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият С.Н.К. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 191, ал. 1 от НК за това, че от неустановена дата през месец май 2015 година до 17.04.2016 година в град Първомай, област Пловдив, като пълнолетно лице, без да е сключил граждански брак, е заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – А.Б.М. на 15 години от град Първомай, област Пловдив.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление - като пълнолетно лице без сключен граждански брак заживява съпружески с А.Б.М., ненавършила 16-годишна възраст до 17.04.2016 година, и в резултат на съвместното съжителство на 19.01.2016 година се ражда дете.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието при наличието на пряк умисъл, разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това живее с ненавършилата 16-годишна възраст А.Б.М., т.е. иска настъпването им.

 

С оглед на посочените и приети по-горе правни квалификации с деянието си обвиняемият С.Н.К. осъществява състава на престъплението, визиран в чл. 191, ал. 1 от НК, поради което Съдът следва да го признае за виновен по повдигнатото му обвинение.

Поощрителната разпоредба на чл. 191, ал. 4 от НК предвижда деецът да не се наказва, а наложеното наказание да не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.

От събраните по делото доказателства е видно, че в конкретния случай предпоставката за неналагане на наказание е налице - С.Н.К. и А.Б.М. сключват граждански брак на 10.10.2016 година.

Предвид изложеното, Съдът намира, че не следва да налага наказание на обвиняемия С.Н.К. за извършеното престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

Воден от горните съображения, Съдът

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия С.Н.К., роден на *** ***, ЕГН **********, български гражданин, женен, неосъждан, неграмотен, неработещ, с адрес:***, за виновен в това, че от неустановена дата през месец май 2015 година до 17.04.2016 година в град Първомай, област Пловдив, като пълнолетно лице, без да е сключил граждански брак, заживява съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – А.Б.М. на 15 години от град Първомай, област Пловдив престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК, но поради последвал брак между С.Н.К. и А.Б.М. (с нова фамилия „К.”) до приключване на съдебното следствие на основание чл. 191, ал. 4 от НК не налага наказание.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

Председател:

(п)

СЗ / ВХ