№ 77

 

град Първомай, 30.11.2016 година

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на осемнайсети октомври две хиляди и шестнадесета година с

Председател СПАСИМИР ЗДРАВЧЕВ

при секретаря В.Х.,

разгледа докладваното от съдията АНД № 201 по описа на Съда за 2016 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 16 – 0325 – 000732 / 29.07.2016 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на П.С.С., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени:

·  глоба в размер на 100 (сто) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца на основание чл. 175, ал. 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 140, ал. 1 от същия закон;

·  глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предложения 1 и 2 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон.

П.С.С. в Жалбата си иска отмяна на Наказателното постановление като незаконно и необосновано в частта, с която е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от три месеца; редовно призован по реда на чл. 180, ал. 2 от НПК за датата на заседанието, не се явява не изпраща представител.

Въззиваемата страна - Началникът на РУ „Полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай - редовно призован, не се явява, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

 

На 07.06.2016 година полицаи Г.Д.Г. (актосъставител) и А.Н.Я. са на смяна и в изпълнение на служебните си задължения като дежурен автопатрул са на установъчен пункт до дом № 34 на улица „Патриарх Евтимий” в квартал Дебър на град Първомай, област Пловдив. При тях спира гражданин и казва, че след него се движи черен автомобил в посока от село Дълбок извор към квартал Дебър без регистрационни табели.

За да не ги заобиколи по някоя от пресечките автомобилът и за да бъде проверен водачът му, полицаите се преместват на около 200 метра в посока към село Дълбок извор и застават на място, което е тринадесети километър на Път № 667 от Републиканската пътна мрежа.

След известно време ги приближава черно „БВМ 318Т” без регистрационни табели, което е спряно за проверка. От водача, пътуващ сам, са изискани документи – лични и на автомобила. Той казва, че не носи лични документи, а за колата представя талон по чужд образец и обяснява, че е купена от автосалон в Асеновград и още не е регистрирана, а сега се прибира с нея в село Градина.

За установените нарушения на място в присъствието на водача му е съставен и връчен Акт за установяване на административно нарушение № 732 / 07.06.2016 година (бланка № 376419), той вписва в бланката „не” в графата „Запознах се със съдържанието на акта и правя следните обяснения / възражения”, след което е освободен.

Въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

По фактически установеното Съдът намира, че от наказващия орган правилно се сочи нарушение по чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, съгласно чийто текст По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места, тъй като на инкриминираната дата П.С.С. управлява моторно превозно средство без регистрационни табели.

Правилно е определена и следващата се за нарушението санкция по чл. 175, ал. 1 от Закона за движение по пътищата: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места.

От фактите по делото се установява, че точно са посочени и нарушената правна норма, и следващите се за това наказания, но като определя размера на глобата и лишаването от правоуправление над посочения от законодателя минимум, административнонаказващият орган не се съобразява с изискването на чл. 27, ал. 2 от ЗАНН да вземе предвид тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, както и имотното състояние на нарушителя; не се сочат други предишни негови нарушения на правилата за движение по пътищата, поради което в тази част Наказателното постановление следва да бъде изменено и наказанията да бъдат наложени в предвидения от законодателя минимум.

Точно е определено и другото нарушение от Закона за движение по пътищата, както и следващото се за него наказание - по чл. 100, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата: Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него, за което чл. 183, ал. 1, т. 1, предложения 1 и 2 от Закона визира: Наказва се с глоба 10 лв. водач, който не носи определените документи - свидетелство за управление, контролен талон (…). Санкцията за това нарушение е фиксирана от законодателя и наказващият орган не може да преценя размера й.

И Актът, и Наказателното постановление са конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № 16 – 0325 – 000732 / 29.07.2016 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, в частта, в която на П.С.С., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени глоба в размер на 100 (сто) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца на основание чл. 175, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 140, ал. 1 от същия закон, като НАМАЛЯразмера на глобата на 50 (петдесет) лева и лишаването от право да се управлява МПС на срок от един месец.

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 16 – 0325 – 000732 / 29.07.2016 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, в частта, в която на П.С.С., ЕГН **********, с адрес: ***, за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предложения 1 и 2 от същия закон е наложена глоба в размер на 10 (десет) лева.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

СЗ / АГ