РЕШЕНИЕ

 

№ 64

 

град Първомай, 17.10.2016 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на седемнадесети октомври две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря В.Х. и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя АНД № 182 по описа на Съда за 2016 година.

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

 

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия И.С.С., ЕГН **********,***, за това, че на 06.11.2015 година, в землището на град Първомай, област Пловдив, си служи с контролни знаци – регистрационни табели ***, издадени друго моторно превозно средство - товарен автомобил „Форд Ескорт”, като ги е поставил на ползвания от него лек автомобил „Ауди А6” с ДК № *** - престъпление по чл. 345, предложение 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 345, предложение 1 от НК по и фактическата обстановка, подробно описана в постановлението. Намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба към минимума на предвиденото в закона За веществените доказателства предлага двете регистрационни табели „***”, приложени по делото, да се предадат на разпореждане на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР - Пловдив, а лек автомобил „Ауди А6”, намиращ се на съхранение в РУ на МВР – Първомай, да се предаде на разпореждане на наблюдаващия прокурор при Районна прокуратура – Пловдив по Досъдебно производство № 246 / 2014 година по описа на РУ на МВР – Хисар, откъдето е обявен за издирване.

Обвиняемият И.С.С., редовно призован, не се явява, за да упражни лично правото си на защита.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият И.С.С. е роден на *** ***, ЕГН **********, български гражданин, разведен, неосъждан, със средно образование, неработещ, с адресна регистрация: ***.

 

През месец май 2015 година от неизвестно лице чрез обява в интернет сайт обвиняемият закупува без надлежно оформени по сделката документи лек автомобил „Ауди А6” с рама № *** – нов внос. След като му докарват колата на платформа, И.С.С. плаща част от обявената цена (100 лева), а уговорката е да изплати цялата сума (още 1500 лева) след доставка на документите на аудито, което не се случва.

На инкриминираната дата - 06.11.2015 година обвиняемият трябва да отиде по работа до град Първомай. За целта сваля и поставя на лекия автомобил регистрационните табели от собствения си товарен автомобил „Форд Ескорт” с рама № ***, който не е в движение от години, и тръгва с негов познат – свидетеля Н.И.М.

По същото време свидетелите И.М.Б. и И.П.П – служители на РУ на МВР – Първомай, изпълняват задълженията си по безопасност на движението на път № 667, ІІІ клас от републиканска пътна мрежа, и до седми километър (до входа на комплекс „Парка”) около 17:10 часа спират за проверка лекия автомобил „Ауди А6”, управляван от обвиняемия. Установяват, че в момента водачът не притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство, тъй като му е отнето, че регистрационните табели на колата са издадени за друг автомобил, товарен „Форд Ескорт”, собственост на обвиняемия, както и че аудито е обявено за издирване и отговаря на друг регистрационен номер - ***.

Органите на реда запазват местопроизшествието до пристигане на дежурния разследващ полицай, впоследствие е извършен оглед на моторното превозно средство и обвиняемият предава доброволно „Ауди А6” с рама № ***, контактния ключ и поставените на автомобила регистрационни табели ***.

И.С.С. е отведен в Полицейското управлението, където е задържан за 24 часа със Заповед рег. № 71 / 06.11.2015 година – от 18:30 часа на 06.11.2015 година до13:30 часа на 07.11.2016 година.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от кореспондиращите помежду си приложени по делото писмени доказателства: Справка за съдимост (л. 18 от делото), Протокол за оглед на местопроизшествие с фотоалбум (л. 3 – л. 8 от дознанието), Протокол за доброволно предаване (л. 12 от дознанието), Справка за издирвано МПС (л. 13 от дознанието), Справка в Централна база КАТ (л. 14 от дознанието), Заповед за задържане на лице (л. 15 от дознанието), Характеристична справка (л. 17 и л. 32 от дознанието), Справка в АИС на МВР и КАТ (л. 41 от дознанието), справка от АИС на МВР за прекратена регистрация (л. 42 от дознанието), Телеграма за снемане от ОДИ (л. 43 от дознанието), от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 31 от дознанието), от показанията на свидетелите (л. 9 – л. 11 от дознанието) и от веществените доказателства – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият И.С.С. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 345, предложение 1 от НК за това, че на 06.11.2015 година, в землището на град Първомай, област Пловдив, си служи с контролни знаци – регистрационни табели № ***, издадени друго моторно превозно средство – товарен автомобил „Форд Ескорт” с рама № ***, като ги е поставил на ползвания от него лек автомобил „Ауди А6” с рама № ***.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата управлява лек автомобил „Ауди А6” с поставени на него от дееца регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Обвиняемият разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно си служи с контролни знаци, издадени за друго моторно превозно средство, като ги поставя на ползван от него автомобил.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия И.С.С. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от него предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева. От деянието не са причинени имуществени вреди, обвиняемият е пълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита смекчаващите отговорността обстоятелства като направените самопризнания на досъдебното производство и липсата на предишни нарушения на правилата за движение по пътищата.

Липсват отегчаващи отговорността обстоятелства.

Всички тези обстоятелства, съпоставени по относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с ниска степен на обществена опасност, а за ниската обществена опасност на деянието може да се направи извод от размера на предвидената в закона санкция за това престъпление.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК размер, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

Веществените доказателства: два броя регистрационни табели с № *** и лек автомобил „Ауди А6” с рама № *** следва да се предадат на разпореждане на компетентните органи, тъй като по настоящото производство не е налице законово основание за отнемането им, а моторното превозно средство е предмет на престъпление, за което има образувано Досъдебно производство № 246 / 2014 година по описа на РУ на МВР – Хисар.

С оглед на обстоятелството за освобождаване на дееца от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, за Съда не съществува законова възможност по настоящото производство за произнасяне относно приспадане на задържането по чл. 59 от НК.

Воден от горните съображения, Съдът

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия И.С.С., роден на *** ***, ЕГН **********, български гражданин, разведен, неосъждан, със средно образование, неработещ, с адресна регистрация: ***, за виновен в това, че на 06.11.2015 година, в землището на град Първомай, област Пловдив, си служи с контролни знаци – регистрационни табели № ***, издадени друго моторно превозно средство – товарен автомобил „Форд Ескорт” с рама № ***, като ги е поставил на ползвания от него лек автомобил „Ауди А6” с рама № *** – престъпление по чл. 345, предложение 1 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1000 (хиляда) лева.

Да се изпратят на разпореждане на Началника на сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР - Пловдив веществените доказателства: два броя регистрационни табели с № ***.

Да се предаде на разпореждане на наблюдаващия прокурор при Районна прокуратура – Пловдив лек автомобил „Ауди А6” с рама № *** по Досъдебно производство № 246 / 2014 година по описа на РУ на МВР – Хисар.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

 

Председател:

(п)

 

СЗ / ВХ