№ 85

 

град Първомай, 30.12.2016 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и пети октомври две хиляди и шестнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря В.Х.,

разгледа докладваното от съдията АНД № 163 по описа на Съда за 2016 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 16 - 0325 - 000270 / 20.05.2016 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на В.П.Д., ЕГН **********, с адрес: ***, на основание чл. 175, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 100 (сто) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца за нарушение на чл. 123, ал. 1, т. 3, буква В от същия Закон.

Жалбоподателят В.П.Д. чрез процесуалния си представител адвокат Г.С.К. *** моли Съдът да отмени атакуваното наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна, Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, редовно призована, не се явява, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

 

От фактическа страна:

Жалбоподателят В.П.Д. работи като шофьор при търговец на сладолед ЕТ „Мишелини – М.В.” – Димитровград и управлява товарен автомобил „Мерцедес 608 Д” с ДК № *.

Към 12:20 часа на 23.03.2016 година жалбоподателят и негова колежка – свидетелят П.Д.В. (разносчик при едноличния търговец), са в град Първомай и зареждат хранителен магазин „Аргис” на улица „Стефан Стамболов”, а в близост до търговския обект е паркиран хладилният им камион.

По същото време свидетелят М.Р.Д. – търговски представител в предприятие за производство на млечни продукти „Ривър Трейд” ООД – Пловдив, с лекотоварен автомобил „Дачия Логан” с ДК № ** се движи по улица „Княз Борис І” и при завиване надясно по улица „Стефан Стамболов”, за да спре, със задни десни врата и калник застъргва предната броня на камиона в лявата му част.

Жалбоподателят и колежката му излизат от магазин „Аргис”, тримата с търговската представителка оглеждат автомобилите и установяват, че щетите са само по дачията. В.П.Д. пита свидетелят М.Р.Д. дали има претенции към него, а тя му отговаря, че си е виновна за инцидента и че не знае какво се прави в случая, но има автокаско, при което жалбоподателят и П.Д.В. тръгват с камиона към друг обект в града.

М.Р.Д. телефонира в дружеството, в което работи, откъдето й казват, че трябва да се обади на спешен номер 112, защото й трябва протокол за пътнотранспортното произшествие във връзка с признаването на автокаското от застрахователя. Свидетелката изпълнява заръката – обяснява на оператора на номер 112 какъв е случаят и по разпореждане на оперативния дежурен в РУ на МВР – Първомай на място е изпратен младши автоконтрольор Я.Г.Д. (актосъставител).

М.Р.Д. разказва на полицая какво е станало, включително че водачът на камиона не е избягал, а тя се е съгласила да си тръгне, защото не е знаела, че й трябва двустранен протокол за възникналото пътнотранспортно произшествие, заради застраховката й, мотивирало я и впоследствие да позвъни на 112.

С помощта на магазинерите от търговския обект „Аргис” В.П.Д. е издирен и около 10 минути по-късно той се връща с товарния автомобил на мястото на инцидента.

Двамата водачи са отведени в Управлението на град Първомай, където полицейският служител съставя Протокол за ПТП № 1490985 / 23.03.2016 година (рег. № 223 / 23.03.2016 година). Съставя и актове за установяване на административно нарушение – № 259 / 23.03.2016 година (бланка серия Г № 384418) на М.Р.Д. за нарушение по чл. 25, ал. 1 от Закона за движение по пътищата и № 270 / 23.03.2016 година (бланка серия Г № 384419) на В.П.Д. за нарушение по чл. 123, ал. 1, т. 3, буква В от Закона за движение по пътищата, въз основа на който Акт е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели, които се кредитират като обективни, логични и кореспондиращи с приетите по съответния процесуален ред подробно посочени писмени доказателства и приложената административнонаказателна преписки.

 

От правна страна страна:

В акта си от 20.05.2016 година наказващият орган сочи В.П.Д. да е извършил нарушение по чл. 123, ал. 1, т. 3, буква В от Закона за движение по пътищата: Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен, когато при произшествието са причинени само имуществени вреди, ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания, и санкционира жалбоподателя по чл. 175, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие.

Но от фактически установеното се констатира, че след настъпилото на 23.03.2016 година пътнотранспортно произшествие между товарни автомобили „Мерцедес 608 Д” с ДК № * и „Дачия Логан” с ДК № ** В.П.Д. си тръгва след изричното съгласие на другия водач М.Р.Д. – това негово действие не е в противовес с императива на чл. 123, ал. 1, т. 3, буква В, за което нарушението не може да му се вмени в отговорност и Наказателно постановление № 16 - 0325 - 000270 / 20.05.2016 година се явява необсновано.

За пълнота настоящият съдебен състав намира да отбележи, че Акт за установяване на административно нарушение № 270 / 23.03.2016 година (бланка серия Г № 384419) и издаденото въз основа на него Наказателно постановление се явяват и незаконосъобразни, тъй като не отговорят на задължителните изисквания на чл. 42, т. 4 и чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН за описание на всички обстоятелства по извършване на нарушението – посочено е напускане на пътнотранспортното произшествие при наличие на разногласия, но не е уточнено с кого са тези разногласия и изобщо не е упоменато има ли друг участник в инцидента и кой е той, а тези обстоятелства се установяват едва в съдебно заседание на въззивната инстанция.

По гореизложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав,

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 16 - 0325 - 000270 / 20.05.2016 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на В.П.Д., ЕГН **********, с адрес: ***, на основание чл. 175, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 100 (сто) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца за нарушение на чл. 123, ал. 1, т. 3, буква В от същия Закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ