46

 

град Първомай, 11.07.2016 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на четиринадесети юни две хиляди и шестнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря В.Х.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 100 по описа на Съда за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалва се Наказателно постановление № 15-0325-000890 / 04.01.2016 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на В.Я.И., ЕГН **********,***:

·            на основание чл. 179, ал. 3, т. 4 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 300 (триста) лева за нарушение по чл. 139, ал. 5 от същия закон;

·            на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предложение второ от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 10 (десет) лева за нарушение по чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон.

Жалбоподателят В.Я.И. моли Съдът по съображения, изложени в жалбата, да отмени атакуваното Наказателно постановление в частта за нарушението по чл. 139, ал. 5 от Закона за движение по пътищата с приложението на чл. 28 от ЗАНН. Редовно призован за съдебно заседание, не се явява, не изпраща представител.

Въззиваемата страна – Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление - Първомай - редовно призована, не се явява, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

 

На 15.12.2015 година младши автоконтрольор при РУ на МВР – Първомай Т.В.В. и негов колега са дневна смяна и работят по безопасността на движението на третокласен път № 667 от републиканската пътна мрежа на седми километър и 200 метра, където около 16:35 часа спират за проверка лек автомобил „Фолксваген Голф” с ДК № *, управляван от жалбоподателя. Проверени са на документите на водача и тези на управляваното от него моторно превозно средство, при което органите на реда констатират липса на заплатена винетна такса за движение по пътищата от републиканската пътна мрежа, а и водачът не представя контролен талон към свидетелството си за правоуправление.

На място В.Я.И. заявява, че няма заплатена винетна такса и му е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 890 / 15.12.2015 година на РУ на МВР – Първомай (бланка № 384017), въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на актосъставителя, разпитан в качеството на свидетел, от приетите по съответния процесуален ред подробно посочени писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Съгласно Приложения № 1 и № 2 на Решение № 945 на Министерски съвет от 01.12.2004 година за утвърждаване на списък на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура, и Обяснителна записка към Приложение № 1, път № 667 с наименование „(О.п. Чирпан – Поповица) Плодовитово – Градина – Първомай – Дълбок извор – (Болярци - Асеновград)” е трети клас в административните области Стара Загора и Пловдив и за ползването му се събира винетна такса.

Съгласно разпоредбата на чл. 139, ал. 5 от Закона за движене по пътищата, Движението на определените в Закона за пътищата пътни превозни средства по републиканските пътища се извършва след заплащане на винетна такса по реда на чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, т.е. такса за правото на пътното превозно средство да ползва за определен срок републиканските пътища.

С оглед на фактически установеното и предвид посочените норми е безспорно, че на път № 667 извън границите на населено място водач на моторно превозно средство при движение дължи посочената такса.

Но за срока на правото да се ползва републиканската пътна мрежа винетната такса е различна за различните пътни превозни средства в зависимост от вида им (чл. 10а, ал. 2 от Закона за пътищата). Пътните превозни средства са разграничени по видове в ал. 6 на чл. 10а в редакцията към датата на съставяне на Акта от Закона за пътищата, а в следващата алинея са конкретизирани в няколко категории според брой колела, предназначение, проходимост, брой оси, технически допустима максимална маса, брой места за сядане, с което в четирите точки на чл. 179, ал. 3 от Закона за движение по пътищата е съобразен и размерът на административнонаказателната санкция за неизпълнение на задължението по чл. 139, ал. 5 от същия закон.

За осъществяване на съдебен контрол върху законосъобразността на административнонаказателната санкция служебно е изискана информация за технически допустимата максимална маса на товара и броя на местата за превоз на пътници без мястото на водача за автомобил „Фолксваген Голф” с ДК № *, като от Писмо рег. № 125300-6883 / 07.06.2016 година на Началник-сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР – Хасково, съгласно която технически допустимата маса за процесния лек автомобил е 1400 кг, с брой места 4 (за превоз на пътници) без мястото на водача.

С оглед на горното, за установеното нарушение административнонаказващият орган правилно ангажира отговорността на жалбоподателя по чл. 179, ал. 3, т. 4 от Закона за движение по пътищата, съгласно чийто текст водач, управляващ пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, се наказва с глоба в размер на 300 лв. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача.

Точно е вменено в отговорност на В.Я.И. и другото нарушение от Закона за движение по пътищата и следващото се за него наказание – по чл. 100, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата: Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него, за което чл. 183, ал. 1, т. 1 от Закона визира: Наказва се с глоба 10 лв. водач, който не носи определените документи - свидетелство за управление, контролен талон и свидетелство за регистрация на управляваното моторно превозно средство.

Нарушенията са описани в АУАН и Наказателното постановление, конкретизирани са по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН.

Наложените наказания са в границите на предвиденото в закона, съгласно нормата на чл. 27 от ЗАНН, като и за двете нарушения санкцията е конкретно определена и административнонаказващият орган не може да преценя размера й.

Голословни са доводите на жалбоподателя, че въпреки желанието му, не е намерил в град Първомай да закупи месечна винетка, още повече твърденията му, че си е закупил нов винетен стикер за следващата година, тъй като не са представени никакви доказателства в тази насока, и като се отчита представената по делото Справка за нарушител / водач, за В.Я.И. настоящото Наказателно постановление е трето по ред, а за други нарушения по Закона за движение по пътищата на водача са съставени три фиша за заплащане на глоби, според настоящата инстанция не може да намери почва приложното поле на чл. 28 от ЗАНН.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 и чл. 64, б. А от ЗАНН, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 15-0325-000890 / 04.01.2016 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на В.Я.И., ЕГН **********,***:

·            на основание чл. 179, ал. 3, т. 4 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 300 (триста) лева за нарушение по чл. 139, ал. 5 от същия закон;

·            на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предложение второ от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 10 (десет) лева за нарушение по чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ