№ 45

 

град Първомай, 11.07.2016 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на четиринадесети юни две хиляди и шестнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря В.Х.,

като разгледа докладваното от съдията докладчик АНД № 99 по описа на Съда за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 15-0325-000853 / 14.12.2015 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Е.К.З., ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 315, ал. 1 от Кодекса за застраховането (отм.) на основание т. 1 от същия текст от Кодекса е наложена глоба в размер на 400 (четиристотин) лева.

 

Жалбоподателят Е.К.З. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата. Редовно призован за съдебно заседание, не се явява, не изпраща представител – депозира Заявление, че поддържа Жалбата и моли атакуваното Наказателно постановление да бъде отменено.

Въззиваемата страна – Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление - Първомай - редовно призована, не се явява, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, е неоснователна.

 

От фактическа страна:

На 22.11.2015 година свидетелят И.П.П., младши автоконтрольор при РУ на МВР – Първомай (актосъставител), и негов колега са дежурни – работят по безопасност на движението на установъчен пункт до стадиона в град Първомай – на трети клас път от републиканската пътна мрежа № 667, на 7 км и 600 м, когато спират за проверка зелен на цвят лек автомобил „Форд Мондео” с ДК № *, собственост на Д.Х.Н. и управляван от жалбоподателя. Проверена е редовността на документите и след направена справка в Гаранционния фонд се установява, че за лекия автомобил няма сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”.

На място в присъствието на Е.К.З. й е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 853 / 22.11.2015 година на РУ на МВР – Първомай (бланка серия Г № 228663), въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

От приложената по делото разпечатка от сайта на Гаранционен фонд (http://guaranteefund.org/bg/) е видно, че последната преди 22.11.2015 година задължителна застраховка „Гражданска отговорност” за моторно превозно средство с ДК № * е сключена със ЗД „Евроинс” АД на 05.11.2014 година в 12:14 часа и е активна от 12:14 часа на посочената дата до 23:59 часа на 05.11.2015 година, а следващата застраховка е сключена с „Дженерали застраховане” АД н 17:17 часа на 07.12.2015 година и е активна от 00:00 часа на 08.12.2015 година до 23:59 часа на 07.12.2016 година.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел И.П.П. (актосъставител), които се кредитират като обективни, логични и кореспондиращи с приетите по съответния процесуален ред подробно посочени писмени доказателства и приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна страна:

С Наказателно постановление № 15-0325-000853 / 14.12.2015 година на Е.З. е вменено в административнонаказателна отговорност нарушение по чл. 315, ал. 1 от Кодекса за застраховането (отм.) и й е наложена санкция по т. 1 от посочената разпоредба, чийто текст визира: Лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2 или което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, се наказва със: глоба от 400 до 600 лв. - за физическо лице. Законовият текст инкорпорира в себе си както задължителната норма на поведение, така и следващата се за неизпълнението й санкция, като текстът на чл. 249, т. 1 и т. 2 от Кодекса указва кои са задължителните застраховки - „Гражданска отговорност” на автомобилистите по раздел II, буква „А”, т. 10.1 от приложение № 1 (Всяка отговорност за вреди, възникваща при използването на сухопътни моторни превозни средства), наричана по-нататък „задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите” (т. 1) и „Злополука” на пътниците в средствата за обществен превоз по раздел II, буква „А”, т. 1 от приложение № 1 (Злополука (включително производствени злополуки и професионални заболявания):фиксирани парични суми; обезщетения; комбинация от горните две; обезщетения на пътници), наричана по-нататък „задължителна застраховка „Злополука” на пътниците” (т. 2).

По делото по категоричен начин се доказва, че на 22.11.2015 година (датата на полицейската проверка) жалбоподателят управлява лек автомобил „Форд Мондео” с ДК № * без валидна застраховка „Гражданска отговорност”.

Във връзка с горното са несъстоятелни възраженията на жалбоподателката за допуснати нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правото й на защита и представляващи самостоятелно основание за отмяна на Наказателното постановление – видно от текста на нарушението в Наказателното постановление, отговорността на Е.З. е ангажирана за управление на моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен действащ договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите.

Наложената глоба от 400 лева е в съответствие с разпоредбата на чл. 27 от ЗАНН, тъй като е в границите на предвиденото в текста на приложимия към месец ноември – месец декември 2015 година специален закон и е в минимума на посоченото там, предвид липсата на доказателства за други нарушения по Кодекса от страна на жалбоподателя.

Във връзка с промяна в законодателната уредба – приемане на нов Кодекс за застраховането, отменящ стария, по който е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателя, Съдът следва да отбележи:

Съгласно разпоредбата на чл. 3 от ЗАНН, За всяко административно нарушение се прилага нормативният акт, който е бил в сила по време на извършването му (ал. 1) и Ако до влизане в сила на наказателното постановление последват различни нормативни разпоредби, прилага се онази от тях, която е по-благоприятна за нарушителя (ал. 2).

В случая Наказателно постановление № 15-0325-000853 / 14.12.2015 година не е влязло в сила по аргумент от чл. 64 от ЗАНН, а Кодексът за застраховането, по който е ангажирана административната отговорност и е наказан деецът, е отменен по силата на § 34 от Кодекс за застраховането, обн., ДВ, бр. 102 от 29.12.2015 година, в сила от 10.01.2016 година.

Но въпреки наличието на отменен нормативен акт и влизане в сила на изцяло нов Кодекс за застраховането, по отношение на чл. 315, ал. 1, т. 1 от отменения липсва хипотезата на по-благоприятен закон, защото, няма промяна в санкцията - съгласно чл. 638, ал. 3 от новия: Лице, което не е собственик и управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва с глоба от 400 лв.

И Актът, и издаденото въз основа на него Наказателно постановление са конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН, поради което и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав,

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 15-0325-000853 / 14.12.2015 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Е.К.З., ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 315, ал. 1 от Кодекса за застраховането (отм.) на основание т. 1 от същия текст от Кодекса е наложена глоба в размер на 400 (четиристотин) лева.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ