№ 86

 

град Първомай, 30.12.2016 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на осми септември две хиляди и шестнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

с участието на секретаря Вената Х.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 76 по описа на Съда за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № К - 035596 / 28.12.2015 година на Директора на Регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Загора на Комисия за защита на потребителите със седалище Пловдив, с което на „Моби 2011” ЕООД, ЕИК *, със седалище и адрес на управление: село Градина, община Първомай, област Пловдив, улица **, представлявано от управителя И.Н.М., ЕГН **********, на основание чл. 211 от Закон за туризма (ЗТ) е наложена имуществени санкции в размер 520 (петстотин и двадесет) лева за нарушение на чл. 117, ал. 1 от същия Закон.

Жалбоподателят чрез процесуалния си представител адвокат М.И.З. *** моли Съдът да отмени наказателното постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на виззавната инстанция.

Въззиваемата страна – Директорът на Регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Загора на Комисия за защита на потребителите – редовно призована, не се явява, не изпраща представител, не взема становище по Жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване, от фактическа и правна страна намира следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е неоснователна.

 

От фактическа страна:

Около обяд на 09.11.2015 година в град Първомай, област Пловдив, старши инспектор в Регионална дирекция - Пловдив към Комисия за защита на потребителите М.Д.К. (актосъставител) и Л.С.Б. – неин колега, сътрудник към Комисията, извършват проверка на кафе-аперитив „Опиум”, намиращо се в търговски комплекс КООП и стопанисвано от „Моби 2011” ЕООД, село Градина.

Туристическият обект – заведение за хранене и развлечение с категория една звезда, е в работен режим и обслужва клиенти.

Проверяващите установяват, че на всяка маса в обекта е поставено меню ценоразпис – основно меню с предлагани асортименти от ястия и напитки и с обявени продажни цени в български лева за съответния грамаж. Констатират и че на масите има и три други брошури – с обедно меню за периода от 09.11.2015 година до 13.11.2015 година с различен асортимент на ястията за всеки ден, постоянни предложения за различни храни и асортименти за безплатна доставка, но в тези менюта са обявени единствено цени, а липсва грамажът на ястията и не е ясно продажната цена за какво количество храна е обявена.

Служителите на Комисията съставят Констативен протокол № К - 0206480 / 09.11.2015 година, в който описват установените обстоятелства, и прилагат фискален бон от същата дата като доказателство за извършената проверка и че туристическият обект е в работен режим. Прилагат със заверка за вярност от присъстващия на проверката барман Тодор Димитров Н. и брошурите на обедното меню за периода от 09.11.2015 година до 13.11.2015 година, постоянните предложения за различни храни и асортиментите за безплатна доставка, както и копие от Удостоверение № 126 А за категоризиране на заведение за хранене и развлечения, издадено от Кмета на Община Първомай.

Съгласно указанията в Констативния протокол, управителят на „Моби 2011” ЕООД, село Градина, И.Н.М. се явява на 12.11.2015 година в Комисия за защита на потребителите, Регионална дирекция – Пловдив, където в негово присъствие е съставен Акт за установяване на административно нарушение № К – 035596 / 12.11.2015 година, с който са приобщени брошурите на менютата с липсващите грамажи и въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели, от писмените доказателства, от приложената административнонаказателна преписка и от приобщеното меню с асортименти на бар „Опиум”.

Настоящата инстанция не кредитира показанията на присъствалата по време на проверката Д.Г.К. (сервитьор в същото заведение – сега динър-бар „Грация”) в частта, че единствено на масата, от която старши инспекторът и сътрудникът в Регионална дирекция – Пловдив към Комисия за защита на потребителите са взели трите брошури с обедното меню за периода от 09.11.2015 година до 13.11.2015 година, с постоянните предложения за различни храни и с асортиментите за безплатна доставка липсват посочени грамажи на ястията, а са написани в брошурите по другите маси, а намира думите на този свидетел за изказани с цел да се постави в услуга на работодателя си.

В останалата част гласната доказателствена съвкупност се възприема като логична, взаимно допълваща се и съответна на приобщената по надлежния ред писмена и веществена такава.

 

От правна страна:

Правилно в Наказателно постановление № К - 035596 / 28.12.2015 година нарушението е подведено под нормата на чл. 117, ал. 1 от Закона за туризма, чийто текст визира: Лицата, извършващи ресторантьорство, са длъжни да съставят ценоразписи - лист-меню за кухненската и сладкарската продукция и карт-меню за алкохолни и безалкохолни напитки със съответните продажни цени и грамажи. Точно е определена и санкционната разпоредба - чл. 211 от Закона: На ресторантьор, който не изпълнява задълженията си по чл. 117 или ги изпълнява не по указания начин, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а кафе-аперитив „Опиум” е „туристически обект” по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 2 от Закона – питейно и за хранене заведение („ресторант”, съгласно § 1, т. 32 от ДР на ЗТ – заведение, в което се предлагат кухненска и сладкарска продукция, алкохолни и безалкохолни напитки).

С оглед на доказателствената съвкупност за нарушението правилно в съответствие с чл. 83, ал. 1 от ЗАНН е наказано „Моби 2011” ЕООД, село Градина, тъй като се касае за неизпълнение от страна на дружеството на задължения към държавата при осъществяване на дейността му.

За неизпълнение на императива по чл. 117, ал. 1 от Закона за туризма санкцията от 520 лева (малко над минимума от 500 лева) е съобразена с чл. 27, ал. 1 и ал. 2 от ЗАНН – в рамките е на предвиденото по съответната специална норма и е отчетена от наказващия орган липсата на други нарушения на търговеца.

Отчита се от настоящия състав, че ястията: омлет със сирене, омлет с шунка, пържени картофи без сирене, пържени картофи със сирене, пилешки хапки, пикантни картофи, шопска салата, овчарска салата, клуб сандвич с шунка, клуб сандвич с луканка, принцеса с кайма и кашкавал, принцеса с шунка и кашкавал, принцеса с луканка и кашкавал в брошурата на постоянни предложения, са описани и в основното меню ценоразпис, в което са посочени и грамажите, но в брошурата на постоянните предложения има още 12 асортимента, които липсват в основното меню ценоразпис, а цените на сандвичите и принцесите в тези две менюта са различни.

В брошурата на асортименти за безплатна доставка само две от ястията – овчарска и шопска салата – фигурират в основното меню ценоразпис, но останалите 12 липсват, а нито едно от предложенията за обедно меню за периода от 09.11.2015 година до 13.11.2015 година не присъства в основното меню ценоразпис.

Горното обуславя правилно решение на административнонаказващия орган да вмени в отговорност на дружеството жалбоподател нарушение по чл. 117, ал. 1 от Закон за туризма и да го санкционира на основание чл. 211 от същия Закон.

Нарушението е формално, на просто извършване и с оглед конкретиката на случая, обществените отношения, които се бранят със Закона за туризма, и посочените в чл. 2 цели – осигуряване на условия за устойчиво развитие на туризма и конкурентоспособен национален туристически продукт и най-вече осигуряване на защита на потребителите на туристическите услуги – липсват основания за прилагане на чл. 28 от ЗАНН.

И Актът, и издаденото въз основа на него Наказателното постановление са конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН и са несъстоятелни всякакви възражения за допуснати съществени процесуални нарушения, ограничаващи правото на защита жалбоподателя и съставляващи основания за отмяна на атакувания акт като незаконосъобразен.

Ето защо и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

 

Потвърждава Наказателно постановление № К - 035596 / 28.12.2015 година на Директора на Регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Загора на Комисия за защита на потребителите със седалище Пловдив, с което на „Моби 2011” ЕООД, ЕИК *, със седалище и адрес на управление: село Градина, община Първомай, област Пловдив, улица **, представлявано от управителя И.Н.М., ЕГН **********, на основание чл. 211 от Закон за туризма е наложена имуществени санкции в размер 520 (петстотин и двадесет) лева за нарушение на чл. 117, ал. 1 от същия Закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ