№ 41

 

град Първомай, 08.07.2016 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на пети април две хиляди и шестнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря В.Х.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 59 по описа на Съда за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалва се Наказателно постановление № 11 / 12.02.2016 година на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив, с което на „Хербабио” ЕООД – Пловдив, ЕИК ***, представлявано от Д.С.З., управител, за нарушение на чл. 7, т. 9 от Наредба № 2 от 20.01.2004 година за правилата и изискванията за събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения на основание чл. 73, предложение 5 от Закона за лечебните растения във връзка с чл. 7, т. 9 от Наредбата е наложена имуществена санкция в размер на 500 (петстотин) лева.

Жалбоподателят „Хербабио” ЕООД – Пловдив чрез управителя Д.С.З. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция. Алтернативно моли имуществената санкция да бъде намалена, ако Съдът счете Наказателното постановление за законосъобразно.

Въззиваемата страна РИОСВ – Пловдив чрез представителя си юрисконсулт К.Р.К. моли Съдът да остави жалбата без уважение и да потвърди Наказателното постановление като правилно и законосъобразно. Представя писмени бележки по същество с екземпляр за другата страна.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна по отношение на размера на наказанието.

 

На 28.08.2015 година старши експерт в Регионална инспекция по околната среда и водите - Пловдив Д.В.В. (актосъставител) с колегите си Н.М.И. и Т.С.С. извършват планова проверка на билкозаготвителен пункт (пункт за събиране и / или извършване на първична обработка на билки), находящ се в град Първомай на улица „Иван Асен Втори” № 23, стопанисван от фирма „Хербабио” ЕООД.

В прилежащ към билкозаготвителния пункт блок инспекторите установяват чували с шипков плод. Разговарят с управителя Д.З., който им казва, че общото количество е около 700 кг. На случаен принцип са отворени 3-4 чувала и след като са проверени в дълбочина, докъдето може да стигне човешка ръка при наведено положение, е констатирано, че шипката е неузряла – цветът на плодовете е от зелен до светло оранжев, а не червен. На конкретен въпрос от актосъставителя дали всичката шипка е с такъв цвят – зелен, неузрял, представляващия дружеството жалбоподател отговаря утвърдително.

За установеното нарушение на място е съставен и предявен на Д.З. Акт № 44 / 28.08.2015 година, въз основа на който е издадено атакуваното наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на разпитания в качеството на свидетел актосъставител и от приложената по съответния процесуален ред административнонаказателна преписка.

 

С оглед целта на закона, посочен в чл. 2 от Наредба № 2 от 20.01.2004 година за правилата и изискванията за събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения - опазване на находищата на лечебните растения и осигуряване на високо качество на събраните билки, за неизпълнение на задължение към държавата при осъществяване на дейността си в съответствие чл. 83 от ЗАНН правилно деянието на „Хербабио” ЕООД – Пловдив е подведено по чл. 7, т. 9 от Наредба, чийто текст визира: Билките се събират в различен период / фаза от вегетацията на растенията, както следва: месести плодове (боровинка черна и червена, бъз черен, касис, киселица, къпина полска, малина, офика, шипка, ягода горска и др.) - след пълното им узряване. Точно е посочена от наказващия орган и нормата на следващата се санкция със съответната конкретизация - чл. 73, предложение 5 от Закона за лечебните растения: Който ползва лечебните растения по начини и със средства, които водят до увреждане на находищата им, до намаляване на техните ресурси, до затруднено възобновяване на популациите им или до намаляване на тяхното биологично разнообразие или в нарушение на разпоредбите на наредбата по чл. 27, се наказва с глоба до 3000 лв., съответно с имуществена санкция до 5000 лв., а съгласно § 2 от Заключителна разпоредба на Наредба № 2 / 20.01.2004 година тя се издава на основание чл. 27 от Закона за лечебните растения.

И Актът, и Наказателното постановление за съставени от компетентен орган по силата на Заповед № РД-507 / 11.10.2000 година на Министъра на околната среда и водите, конкретизирани са по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН, и са несъстоятелни възраженията на представителя на жалбоподателя за каквито и да било процесуални нарушения от степен ограничаващи правото му на защита, за да не може да разбере какво нарушение му е вменено в отговорност, за какво се наказва.

Наложената санкция е в съответствие с нормата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, тъй като е в границите на предвиденото по специалния закон, но според настоящия състав не е съобразена с ал. 2 на посочения законов текст.

Факт е, че при проверката на 28.08.2015 година непосредствено установеното количество неузрял плод шипка от инспекторите е в няколко чувала, а това, че във всички други чували билката е в такова състояние - от зелен до светло оранжев, а не червен цвят, както и какво е общото й количество, е констатирано благодарение на съдействието на управителя на „Хербабио” ЕООД – Пловдив. Същевременно не са налице условията на чл. 28 от ЗАНН във връзка с целта на закона и конкретиката на деянието и нарушението не може да се определи като маловажен случай, но предвид че не са представени доказателства за друго неспазване от дружеството жалбоподател на правилата за събиране на билки и лечебни растения с оглед на природосъобразното и устойчивото ползване на ресурсите им, настоящата инстанция е на мнение, че наложената санкция следва да се намали.

Воден от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

 

Изменя Наказателно постановление № 11 / 12.02.2016 година на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив, с което на „Хербабио” ЕООД – Пловдив, ЕИК ***, представлявано от Д.С.З., управител, за нарушение на чл. 7, т. 9 от Наредба № 2 от 20.01.2004 година за правилата и изискванията за събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения на основание чл. 73, предложение 5 от Закона за лечебните растения във връзка с чл. 7, т. 9 от Наредбата е наложена имуществена санкция, като намаля размера й на 200 (двеста) лева.

Потвърждава Наказателно постановление № 11 / 12.02.2016 година на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив в останалата му част.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател:             (п)              

СЗ / ПМ