№ 44

 

град Първомай, 11.07.2016 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на седемнадесети май две хиляди и шестнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

с участието на секретаря Вената Х.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 49 по описа на Съда за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № К - 035586 / 17.12.2015 година на Директора на Регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Закора на Комисия за защита на потребителите, със седалище Пловдив, с което на „Тодива” ЕООД, ЕИК *, със седалище и адрес на управление: **, с адрес за кореспонденция: ***, кафе-аперитив, представлявано от управителя В.В.С., ЕГН **********, са наложени имуществени санкции както следва:

·  в размер 1000 (хиляда) лева на основание чл. 214 от Закон за туризма (ЗТ) за нарушение на същия текст от Закона;

·  в размер 500 (петстотин) лева на основание чл. 211 от Закон за туризма за нарушение на чл. 117, ал. 1 от Закона;

Жалбоподателят В.В.С. чрез процесуалния си представител адвокат Й.С.Б. *** моли Съдът да отмени наказателното постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на виззавната инстанция.

Въззиваемата страна – Директорът на Регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Закора на Комисия за защита на потребителите – редовно призована, не се явява, не изпраща представител, не взема становище по Жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване, от фактическа и правна страна намира следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е неоснователна.

 

В началото на месец ноември 2015 година управителят на дружеството жалбоподател В.С. се уговаря със свидетеля Т.А.А., свой познат, да се извърши ремонт – бояджийство и ВиК дейности – в кухнята на стопанисваното от „Тодива” ЕООД – Първомай заведение – кафе-аперитив „Ловен дом” на улица „*” № 17 в град Първомай, област Пловдив.

На 09.11.2015 година свидетелят А. и негов близък са в кафе-аперитива по уговорката, когато около 15:00 часа във връзка с проверка на документ за категоризация (предвид издадена нова наредба за определяне на реда и условията за категоризиране на туристическите обекти) и наличност на менюта с цени и грамажи на асортимента от кухненски и сладкарски изделия и алкохолни и безалкохолни питиета, идват главен инспектор в Регионална дирекция - Пловдив към Комисия за защита на потребителите В.И.Г. (актосъставител) и неин колега, сътрудник в Дирекцията. Влизат в отвореното заведение и виждат, че масите са застлани с покривки и са с прибори и комплект оливерници по тях, а свидетелят А.В.Ч., барман в кафе-аперитив „Ловен дом” (син на управителя на търговеца жалбоподател), сервира в лятната градина на двамата строителни работници супа, след което се връща в кухнята и им поднася и хляб.

Проверяващите се представят, заявяват целта на посещението си и по тяхно искане барманът им изважда контролен фискален бон от касовия апарат. Тъй като не виждат поставен на видно място документ за категоризация, искат да им се покаже, а свидетелят Ч. им казва, че ще извика управителката. Няколко минути по-късно пристига В.С., която казва, че е наемател на заведението от около две години, но не е виждала документ за категоризация, нито табела със звезда, част от категорийната символика. Обясняват й, че трябва да потърси при собствениците на обекта такава категоризация и ако няма, да предприеме действие по откриване на процедура за категоризиране на заведението.

След това В.Г. и колегата й искат меню ценоразпис. Управителят им дава и те установяват, че срещу продажните цени на целия асортимент от храни и напитки с малки изключения не са посочени грамажите. Разглеждат всичките около десетина менюта, поставени на купчина на барплота, и констатират, че навсякъде липсват изписани грамажи на асортиментите. Питат каква е причината, а В.С. заявява, че умишлено ги е заличила, защото не са актуални, и е изготвила нов проект за менюта, които предстои да бъдат пуснати в употреба.

За резултатите от проверката е съставен Констативен протокол № К - 0226869 / 09.11.2015 година, в който е указано на управителя на „Тодива” ЕООД – Първомай да се яви на 17.11.2015 година в Регионална дирекция на Комисия за защита на потребителите, град Пловдив, и да представи удостоверение за утвърдена категория или временно удостоверение за открита процедура по категоризиране, което В.С. изпълнява с депозиране на Временно удостоверение № 274 / 28.10.2015 година за открита процедура по категоризиране на кафе-аперитив „Ловен дом”.

На посочената дата в нейно присъствие е съставен Акт за установяване на административно нарушение № К – 035586 / 17.11.2015 година, въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление № К – 035586.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели, от приетите писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Настоящата инстанция не кредитира показанията на Т.А.А. и А.В.Ч. в частта, че към датата на проверката кафе-аперитив „Ловен дом” не работи, а на втория свидетел – и в частта, че временното удостоверение за открита процедура по категоризация се намира отстрани до касовия апарат и може да се види от всеки. На тези им думи противостоят останалите доказателства, които Съдът възприема като обективни и логични – показанията на актосъставителя и фискалният бон, удостоверяващ, че въпреки ремонта в кухнята, заведението е в работен режим.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира следното от правна страна:

Първото от посочените в Наказателно постановление № К - 035586 / 17.12.2015 година нарушения правилно е подведено под нормата на чл. 214 от Закона за туризма, чийто текст визира: Който не постави временното удостоверение за открита процедура по категоризиране или категорийната символика за туристическия обект по чл. 3, ал. 2, т. 1, 2 и 3 на видно място в, съответно на територията на обекта, се наказва с глоба в размер от 500 до 1000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв. Текстът съдържа както императивното правило за поведение, така и следващата се за неизпълнението му санкция, а кафе-аперитив „Ловен дом” е „туристически обект” по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 2 от Закона – заведение за хранене („ресторант”, съгласно § 1, т. 32 от ДР на ЗТ).

За второто вменено в отговорност нарушение също правилно е посочен от наказващия орган законовият текст – чл. 117, ал. 1 от Закона за туризма, съгласно който: Лицата, извършващи ресторантьорство, са длъжни да съставят ценоразписи - лист-меню за кухненската и сладкарската продукция и карт-меню за алкохолни и безалкохолни напитки със съответните продажни цени и грамажи. Точно е определена и санкционната разпоредба - чл. 211 от Закона: На ресторантьор, който не изпълнява задълженията си по чл. 117 или ги изпълнява не по указания начин, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.

И двете нарушения са формални, на просто извършване и с оглед конкретиката на случая, обществените отношения, които се бранят със Закона за туризма, и посочените в чл. 2 цели – осигуряване на условия за устойчиво развитие на туризма и конкурентоспособен национален туристически продукт и най-вече осигуряване на защита на потребителите на туристическите услуги – липсват основания за прилагане на чл. 28 от ЗАНН.

С оглед на доказателствената съвкупност и за двете нарушения правилно в съответствие с чл. 83, ал. 1 от ЗАНН е наказано „Тодива” ЕООД – Първомай, тъй като се касае за неизпълнение от страна на дружеството на задължения към държавата при осъществяване на дейността му.

Санкцията за неизпълнение на императива по чл. 117, ал. 1 и по чл. 211 от Закона за туризма е съобразно чл. 27, ал. 1 от ЗАНН – в рамките е на предвиденото по съответната специална норма. За нарушение по чл. 117, ал. 1 наказанието е съобразено и с ал. 2 на чл. 27 от ЗАНН – отчетено е, че при документната проверка на 17.11.2015 година в Регионална дирекция на Комисия за защита на потребителите, град Пловдив, В.С. представя Временно удостоверение № 274 / 28.10.2015 година за открита процедура по категоризиране на кафе-аперитив „Ловен дом” и имуществената санкция е определена в минимума от 500,00 лева.

И санкцията за нарушението по чл. 211 от Закона за туризма е наложена в минимума от 1000,00 лева, но според настоящия състав размерът й е занижен – не е отчетено от наказващия орган, че почти в цялото „МЕНЮ кафе аператив Ловен дом” липсват посочени грамажи на предлаганите асортименти. От друга страна, начинът, по който са посочени цените на почти всички продукти – в естествени (цели положителни) числа, без поставена десетична запетая – в комбинация с липсата на предлаганите количества създава възможност в достатъчна степен да се заблуди потребителят дали даден асортимент струва десетки или стотици левове и колко грама (килограма?!) би получил за тази цена. Но с оглед на правилото да не се влошава положението на жалбоподателя съдебната инстанция не разполага с правомощия да увеличава размера на определените от наказващия орган административни наказания.

И Актът, и издаденото въз основа на него Наказателното постановление са конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН и са несъстоятелни всякакви възражения за допуснати съществени процесуални нарушения, ограничаващи правото на защита жалбоподателя и съставляващи основания за отмяна на атакувания акт като незаконосъобразен.

Ето защо и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

 

Потвърждава Наказателно постановление № К - 035586 / 17.12.2015 година на Директора на Регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Закора на Комисия за защита на потребителите, със седалище Пловдив, с което на „Тодива” ЕООД, ЕИК *, със седалище и адрес на управление: **, с адрес за кореспонденция: ***, кафе-аперитив, представлявано от управителя В.В.С., ЕГН **********, са наложени имуществени санкции както следва:

·  в размер 1000 (хиляда) лева на основание чл. 214 от Закона за туризма за нарушение на чл. 214 от Закона за туризма;

·  в размер 500 (петстотин) лева на основание чл. 211 от Закона за туризма за нарушение на чл. 117, ал. 1 от Закона за туризма.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ