№ 36

 

град Първомай, 30.06.2016 година

 

 

Районен съд- Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на четиринадесети април две хиляди и шестнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря В. Х.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 46 по описа на Съда за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 15 – 0325 – 000629 / 20.10.2015 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на Д.Х.Х., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени:

·  глоба в размер на 800 (осемстотин) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от осем месеца на основание чл. 174, ал. 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 5, ал. 3, т. 1 от същия закон и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на Министъра на вътрешните работи са отнети 10 контролни точки;

·  глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предложения 1 и 2 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон.

Жалбоподателят Д.Х.Х. чрез процесуалния си представител адвокат Е.И.Ж. *** моли да се отмени Наказателното постановление по съображения, изложени в жалбата и в писмени бележки, представени след съдебно заседание по същество на въззивната инстанция, в което не се явява.

Въззиваемата страна, Началника на РУ на МВР – Първомай, редовно призована, не се явява, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е неоснователна.

 

От 20:00 часа на 10.10.2015 година до 08:00 часа на 11.10.2015 година младши автоконтрольор в звено „Пътен контрол” при РУ на МВР - Първомай Т.В.В. (актосъставител) и негов колега са дежурен автопатрул и изпълняват служебните си задължения по безопасност на движението в малките населени места на Община Първомай.

Около 00:30 часа на 11.10.2015 година органите на реда са на установъчен пункт в села Градина на улица „Христо Ботев” в близост до бензиностанцията на входа на селото в посока град Първомай – село Градина, когато спират за проверка автомобил „Джип Гранд Чероки” с ДК № ***, управляван от жалбоподателя. Д.Х.Х. предоставя на полицаите личната си карта, но не може да представи свидетелсктвото си за правоуправление и контролния талон към него.

Тъй като водачът лъха на алкохол, е изпробван от актосъставителя с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA – 0058 и по издишания въздух уредът отчита концентрация от 0,77 промила алкохол в кръвта на нарушителя. Д.Х.Х. е запознат с данните от техническото средство и му е издаден Талон за медицинско изследване № 0024068 / 11.10.2015 година, като му е обяснено, че може да се яви в Центъра за спешна медицинска помощ в град Първомай за изследване на кръвта, след което за констатираните нарушения на място е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 629 / 11.10.2015 година (бланка герия Г № 228527).

Жалбоподателят получава Талона, но отказва да подпише Акта (удостоверено с подпис на свидетел), въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

От Писмо изх. № 479 / 09.03.2016 година на Директора на ЦСМП – Пловдив и приложените заверени копия от страници от журнала за взети кръвни проби за алкохол във ФСМП – Първомай е видно, че Д.Х.Х. не изпълнява издадения му талон за медицинско изследване.

От списък с рег. № 11937р – 9394 / 29.05.2015 година на лаборатория за проверка на средствата за измерване се установява, че използваният на 11.10.2015 година от полицаите дрегер успешно е преминал последваща проверка и е със срок на валидност до 29.11.2015 година, а от разпечатка на показанията на техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с фабричен № ARBA-0058, с което е извършена алкохолната проба на 11.10.2015 година около 00:30 часа, е видно, че посочената в Акта и Наказателното постановление концентрация от 0,77 промила алкохол в кръвта на нарушителя по издишания въздух, е съгласно отразеното от уреда.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

По фактически установеното Съдът намира, че наказващият орган правилно ангажира административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за нарушение по чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движение по пътищата: На водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества.

Правилно е посочена и следващата се за нарушението санкция по чл. 174, ал. 1 от Закона за движение по пътищата: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство… за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява моторно превозно средство… с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и / или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух.

Текстът на чл. 174, ал. 1 от ЗДП е санкционната норма, определяща релевантните граници на алкохолното съдържание в кръвта, и правнозначимият факт е, че установеното при Д.Х.Х. попада в тези законови граници от 0,5 до 1,2 промила, с което е осъществен съставът на чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движение по пътищата и са несъстоятелни възраженията на процесуалния представител на жалбоподателя в насока, че клиентът му не знае кой закон е нарушил и въз основа на какви точно констатации, защото при проверката на на 11.10.2015 година нарушителят сам заявява на органите на реда, че е бил на сватба в ресторант в град Първомай и там е изпил две водки.

Точно е вменено в отговорност на Д.Х.Х. и другото нарушение от Закона за движение по пътищата и следващото се за него наказание – по чл. 100, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата: Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него, за което чл. 183, ал. 1, т. 1 от Закона визира: Наказва се с глоба 10 лв. водач, който не носи определените документи - свидетелство за управление, контролен талон и свидетелство за регистрация на управляваното моторно превозно средство.

Наложените наказания са в границите на предвиденото в закона, съгласно нормата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, като за нарушението по чл. 5, ал. 3, т. 1 от ЗДП глобата и лишаването от право да се управлява МПС са съобразени с изискванията на чл. 27, ал. 2 от ЗАНН, като са отчетени смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства във връзка с конкретното деяние, предвид че няма данни жалбоподателят друг път да е нарушавал правилата за движение по пътищата, а концентрацията на алкохол в кръвта му е между минимума и средата на предвидените от законодателя инкриминирани граници. За нарушението по чл. 100, ал. 1, т. 1 от ЗДП санкцията е конкретно определена и административнонаказващият орган не може да преценя размера й.

Всяко нарушение и следващата се за него административнонаказателна разпоредба са описани в АУАН и Наказателното постановление, конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН, за което изложеното в жалбата и писменото становище за допускане на процесуални нарушения, водещи до нарушаване на правото на защита, се явяват несъстоятелни – да разбере Д.Х.Х. какво в действителност му се вменява в административнонаказателна отговорност.

Настоящата инстанция не следва да се произнася отделно за отнетите контролни точки за нарушението по чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движение по пътищата, съгласно Наредба № Iз-2539 от 17.12.2012 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията, при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение, както и условията и реда за издаване на разрешение за провеждане на допълнително обучение, тъй като съгласно чл. 157, ал. 1 от Закона за движение по пътищата те служат за отчет на извършваните нарушения и отнемането им не е нито наказание, нито принудителна административна мярка, а фактическо действие с контролно-отчетен характер, извършвано от наказващия орган в условията на обвързана компетентност, а в случая отнемането е съобразено с текста на чл. 6, ал. 1, т. 1 от Наредбата, който визира: За нарушения на Закона за движението по пътищата на водачите на МПС се отнемат контролни точки, както следва: за управление на МПС… с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително (чл. 174, ал. 1 ЗДвП) - 10 контролни точки.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление Наказателно постановление № 15 – 0325 – 000629 / 20.10.2015 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на Д.Х.Х., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени:

·  глоба в размер на 800 (осемстотин) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от осем месеца на основание чл. 174, ал. 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 5, ал. 3, т. 1 от същия закон и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на Министъра на вътрешните работи са отнети 10 контролни точки;

·  глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предложения 1 и 2 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / ЕЯ