№ 17

 

град Първомай, 14.03.2016 година

 

 

Районен съд- Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на дванадесети януари две хиляди и шестнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря В.Х.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 279 по описа на Съда за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 15 – 0325 – 000632 / 20.10.2015 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на Е.Д.А., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложена глоба в размер на 500 (петстотин) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 174, ал. 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 5, ал. 3, т. 1 от същия закон и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на Министъра на вътрешните работи са отнети 10 контролни точки.

Жалбоподателят моли да се отмени Наказателното постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна, Началникът на РУ на МВР – Първомай, редовно призована, не се явява, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна.

 

След 00:00 часа на 11.10.2015 година полицаи Т.В.В. (актосъставител) и Д.Х.Х. са на смяна и изпълняват служебните си задължения по опазване на обществения ред и контрол на автомобилния транспорт в град Първомай.

Около 02:18 часа на улица „Орфей” на кръстовището с улица „Хан Крум” спират за проверка лек автомобил „Форд Галакси” с ДК № *, управляван от жалбоподателя.

След извършване на проверка на документите – лични и на моторното превозно средство, което управлява, – на Е.Д.А. е извършена проба с техническо средство за употреба на алкохол „Дрегер Алкотест 7510” и по издишания въздух уредът отчита концентрация от 0,51 промила, водачът е запознат с показанията на техническото средство, издаден му е талон за медицинско изследване № 0024069 и му е съставен акт за установяване на административно нарушение 632 / 11.10.2015 година (бланка серия Г № 228528), препис от който му е връчен.

Въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

От списък с рег. № 11937р-9394 / 29.05.2015 година на лаборатория за проверка на средствата за измерване се установява, че използваният на 11.10.2015 година от полицаите дрегер успешно е преминал последваща проверка и е със срок на валидност до 26.11.2015 година.

От Писмо изх. № 22 / 04.01.2016 година на Директора на ЦСМП – Пловдив и приложени заверени копия от страници от медицински журнал е видно, че името на Е.Д.А. не фигурира в регистрационния журнал и в журнала за взети кръвни проби за алкохол във филиала в град Първомай.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

С Наказателното постановление на Е.Д.А. е вменено в административнонаказателна отговорност нарушение по чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движението по пътищата, съгласно чийто текст На водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества.

За това нарушение същият закон предвижда наказание по чл. 174, ал. 1: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство (…) за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява моторно превозно средство (…) с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и / или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух.

Наредба № 30 от 27.06.2001 година (издадена от министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на правосъдието) визира: „Употребата на алкохол или друго упойващо вещество се установява посредством използване на съответни технически средства и / или чрез медицински и лабораторни изследвания” (чл. 1, ал. 2), като „В случай на отказ да получи талон за медицинско изследване, неявяване в определеното лечебно заведение или при отказ да даде кръв за изследване употребата на алкохол и / или друго упойващо вещество от водача се установява въз основа на показанията на техническото средство” (чл. 6), т.е. при липса на данни за алкохолното съдържание в кръвта на водача, установени посредством експертно изследване, се ползва информацията от техническото средство.

От доказателствата по делото е видно, че употребата на алкохол от жалбоподателя е установена по показанията от техническото средство - 0,51 промила, но административнонаказващият орган неправилно възприема, че концентрацията е наказуема, тъй като при издаване на Наказателното постановление не отчита разпоредбата на чл. 774, т. 2 от Наредба за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол, съгласно чийто текст Максимално допустимите грешки на анализаторите за алкохол в дъха трябва да са ± 5 % от измерваната концентрация - за масова концентрация от 0,400 mg/l до 2,000 mg/l. Отчитането на възможната допустима грешка, сочи на стойност под 0,51 промила, която не е съставомерна в случая – 0,485 промила, поради което издаденото Наказателно постановление следва да се отмени.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 15 – 0325 – 000632 / 20.10.2015 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на Е.Д.А., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложена глоба в размер на 500 (петстотин) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 174, ал. 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 5, ал. 3, т. 1 от същия закон и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на Министъра на вътрешните работи са отнети 10 контролни точки.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ