21

 

град Първомай, 17.03.2015 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на девети февруари две хиляди и шестнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря В.Х.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 257 по описа на Съда за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалва се Наказателно постановление № 15 – 0325 – 000486 / 24.09.2015 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на А.Х.С., ЕГН **********,***, на основание чл. 179, ал. 3, т. 4 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 300 (триста) лева за нарушение по чл. 139, ал. 5 от същия закон.

Жалбоподателят А.Х.С. чрез процесуалния си представител адвокат А. Георгиев Чаков от Адвокатска колегия – Стара Загора моли да бъде отменено Наказателното постановление по изложените в нея съображения и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна Началникът на РУ „Полиция” – Първомай, редовно призована, не изпраща представител, не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

 

Съгласно Разпореждане рег. № 325р – 5506 / 18.09.2015 година на ИФЗ Началник РУ на МВР – Първомай на 20.09.2015 година от 14:00 часа до 17:00 часа младши автоконтрольор при РУ на МВР – Първомай Г.Д.Г. и негов колега са на смяна и работят по безопасността на движението на третокласен път № 667 от републиканската пътна мрежа, като постът им на изхода на град Първомай за село Градина е разположен в близост до газстанция „Брент Ойл”, намираща се на улица „Васил Левски” в град Първомай.

От километричния камък - седми километър - малко преди моста на река Марица полицаите зануляват километража на служебния си автомобил и по него отчитат, че установъчният им пункт е на двеста метра в посока град Първомай.

Около 15:30 часа спират за проверка лек автомобил „Мазда 323” с ДК № *, управляван от жалбоподателя. Проверени са на документите на водача и тези на управляваното от него моторно превозно средство, за което органите на реда констатират липса на заплатена винетна такса за движение по пътищата от републиканската пътна мрежа – върху предно обзорно стъкло няма залепен валиден стикер. На място на А.Х.С. е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 486 / 20.09.2015 година (бланка № 783662), въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на актосъставителя, разпитан в качеството на свидетел, от приетите по съответния процесуален ред подробно посочени писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Съгласно Приложения № 1 и № 2 на Решение № 945 на Министерски съвет от 01.12.2004 година за утвърждаване на списък на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура, и Обяснителна записка към Приложение № 1, път № 667 с наименование „(О.п. Чирпан – Поповица) Плодовитово – Градина – Първомай – Дълбок извор – (Болярци - Асеновград)” е трети клас в административните области Стара Загора и Пловдив и за ползването му се събира винетна такса.

Съгласно разпоредбата на чл. 139, ал. 5 от Закона за движене по пътищата, Движението на определените в Закона за пътищата пътни превозни средства по републиканските пътища се извършва след заплащане на винетна такса по реда на чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, т.е. такса за правото на пътното превозно средство да ползва за определен срок републиканските пътища.

С оглед на фактически установеното и предвид посочените норми е безспорно, че на път № 667 извън границите на населено място водач на моторно превозно средство при движение дължи посочената такса.

Но за срока на правото да се ползва републиканската пътна мрежа винетната такса е различна за различните пътни превозни средства в зависимост от вида им (чл. 10а, ал. 2 в редакцията към датата на съставяне на Акта и издаване на Наказателното постановление от Закона за пътищата). Пътните превозни средства са разграничени по видове в ал. 6 на чл. 10а в редакцията към датата на съставяне на Акта и издаване на Наказателното постановление от Закона за пътищата, а в следващата алинея са конкретизирани в няколко категории според брой колела, предназначение, проходимост, брой оси, технически допустима максимална маса, брой места за сядане, с което в четирите точки на чл. 179, ал. 3 от Закона за движение по пътищата е съобразен и размерът на административнонаказателната санкция за неизпълнение на задължението по чл. 139, ал. 5 от същия закон.

За осъществяване на съдебен контрол върху законосъобразността на административнонаказателната санкция служебно е изискана информация за технически допустимата максимална маса на товара и броя на местата за превоз на пътници без мястото на водача за автомобил „Мазда 323” с ДК № *, като от Писмо рег. № 103000-38336 / 12.12.2015 година на Началник-сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР – Пловдив, съгласно която технически допустимата маса за процесния лек автомобил е 1400 кг, с брой места 4 (за превоз на пътници) без мястото на водача.

С оглед на горното, за установеното нарушение административнонаказващият орган правилно ангажира отговорността на жалбоподателя по чл. 179, ал. 3, т. 4 от Закона за движение по пътищата, съгласно чийто текст водач, управляващ пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, се наказва с глоба от 300 лв. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача.

Нарушението е описано в АУАН и Наказателното постановление, конкретизирано е по време, място, извършител и е в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН.

Относно намаляне на размера на наложеното наказание, в каквато насока е искането на жалбоподателя, Съдът не следва да се произнася, тъй като за установеното нарушение санкцията е конкретно определена и административнонаказващият орган не може да преценя размера й, т.е. същата е в съответствие разпоредбата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН.

Неоснователни са и доводите, че мястото, на което жалбоподателят е спрян за проверка, не попада в зона, изискваща движение на моторните превозни средства след заплащане на винетна такса.

От Писмо изх. № 11-00-267 / 28.12.2015 година на Директора на Областно пътно управление – Пловдив е видно, че републикански път ІІІ-667 на територията на област Пловдив (Плодовитово – Първомай – Асеновград) е с дължината от 40,169 км, като броенето започва от село Плодовитово (км 1+473) и завършва в град Асеновград (км 40+169). През град Първомай пътят с дължина 5,356 км е с начало км 7+880 и край км 13+300, като съгласно чл. 2 от Наредба за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура, за изминато разстояние, за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища и за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях (приета с ПМС № 160 от 7.07.2008 година, обн., ДВ, бр. 64 от 18.07.2008 година) на км 7+880 в ляво и на км 13+750 в дясно със специален знак пътят е сигнализиран, че за ползването му се дължи винетна такса, а в съдебно заседание показанията на актосъставителя са категорични: „На седми километър има километричен камък, който е малко преди моста на река Марица. От там, като завъртим със занулен километраж на патрулния автомобил, установяваме съответните метри – в случая бяха двеста метра в посока от град Първомай”.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 и чл. 64, б. А от ЗАНН, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 15 – 0325 – 000486 / 24.09.2015 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай, с което на А.Х.С., ЕГН **********,***, на основание чл. 179, ал. 3, т. 4 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 300 (триста) лева за нарушение по чл. 139, ал. 5 от същия закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ