№ 43

 

град Първомай, 11.07.2016 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на четиринадесети април две хиляди и шестнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря В.Х.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 252 по описа на Съда за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 155616-F157067 / 09.07.2015 година на Началник-сектор „Оперативни дейности”, Отдел „Оперативни дейности”, Дирекция „Фискален контрол” при Централно управление на Национална агенция за приходите, с което на „Грийнс Трейд” ООД, ЕИК 203179959, със седалище и адрес на управление: град Първомай, улица *, представлявано от управителя Й.А.Б., ЕГН **********, на основание чл. 278б, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е наложена имуществена санкция в размер 3000 (три хиляди) лева за нарушение на чл. 13, ал. 3, т. 2 от Кодекса.

 

В съдебно заседание на въззивната инстанция жалбоподателят чрез процесуалния си представител адвокат Г.Г.В. *** моли атакуваното Наказателно постановление да бъде отменено изцяло, като твърди, че от събраните доказателства се установява, че не е спазена процедурата по издаването му, а от друга страна, липсват безспорни доказателства за осъществяване състава на административно нарушение. Алтернативно моли Съдът да приемете, че се касае за маловажен случай по смисъла на чл. 28 от ЗАНН, защото описаните обстоятелства не показват никаква обществена опасност на деянието и на дееца - не са последвали и не могат да последват никакви обществено опасни последици и няма данни за други административни нарушения от страна на управителя на дружеството жалбоподател или на самото дружество, които да разкриват някаква особена опасност.

Въззиваемата страна - Началник-сектор „Оперативни дейности” – Пловдив при Централно управление на НАП, чрез процесуалния си представител главен юрисконсулт И.Л.А. моли да се постанови решение, с което да се потвърди Наказателното постановление като правилно и законосъобразно. Счита, че в хода на административнонаказателното производство от събраните доказателства безспорно се установява извършеното нарушение и няма допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които са от характер да доведат до погрешен извод на Съда или да нарушават правото на защита на наказаното лице.

 

 

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна, че Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество – е основателна.

 

На 25.12.2014 година в 03:44 часа и в 09:56 часа на ГКПП „Кулата”, община Петрич, на превозвана с два товарни автомобила с ремаркета стока с висок фискален риск – 22888 кг и 18338 кг портокали, с получател „Грийнс Трейд” ООД – Първомай от инспектори по приходите в Дирекция „Фискален контрол” при Националната агенция за приходите е осъществен фискален контрол. За проверката са съставени Протокол № 010100071045_1 / 25.12.2014 година и Протокол № 010100071102_1 / 25.12.2014 година, в които за време на получаване на стоката е отразено 26.12.2014 година, 07:00 часа, а за място на получаване - град Първомай, улица *, собствен склад, за товарният автомобил с 18338 кг портокали и град Първомай, улица **, за камиона с 22888 кг портокали.

Във връзка с проверката по вътрешнообщностно придобиване от Оперативен център при Централно управление на НАП – София на втория от посочените адреси на 26.12.2014 година са изпратени старши инспектор по приходите в Териториална дирекция на НАП - Пловдив И.Н.В. (актосъставител) и колегата му Д.Т.Т., които в 07:00 часа са на място. Там са транспортните средства, доставящи стоката, но липсва управителят на дружеството жалбоподател.

Охраната от портала се обажда на началник-склада и на служителя по пласмента в „Грийнс” ООД – Първомай (търговско дружество със същия управител и в чиято база се помещава тази на „Грийнс Трейд” ООД), които идват на място към 07:15 - 07:20 часа, свързват се по телефон с двамата управители Й.А.Б. и В.П.К. и съобщават на служителите на НАП, че ще дойдат до половин час.

Актосъставителят и колежката му изчакват до 07:45 часа и понеже не се явява представител на дружеството жалбоподател или упълномощено лице за разтоварване на стоките с висок фискален риск, а работното време на проверяващите е до 08:00 часа, те съставят Протокол № 1726269 / 26.12.2014 година (бланка серия АА № 0726269) за констатациите си и си тръгват.

Малко след това на улица ** – базата на дружеството, пристигат управителите на „Грийнс Трейд” ООД – Първомай и изчакват следващия екип на органа по приходите за осъществяване на фискалния контрол.

Първите действия на дошлите инспектори започват в 09:45 часа на 26.12.2014 година – в присъствието на шофьорите на камионите и управителите на дружеството са премахнати техническите средства за контрол (пломбите), извършена е проверка на стоката с висок фискален риск, предприети са действия за обезпечаване на доказателства – определени си банкови гаранции, и портокалите са оставени на отговорно пазене в складовата база на „Грийнс” ООД – Първомай.

Още същия ден от страна на „Грийнс Трейд” ООД – Първомай са внесени определените суми по сметка на НАП – Пловдив и обезпечителните мерки са отменени.

За всяко свое действие инспекторите по приходите съставят съответен протокол по ДОПК.

На 05.02.2015 година на управителя Й.А.Б. като представител на „Грийнс Трейд” ООД е изпратена покана да се яви на 17.02.2015 година в Дирекция „Фисколен контрол”, отдел „Оперативни дейности” на НАП – Пловдив за съставяне на акт за установяване на административно нарушение във връзка с извършената проверка, документирана с Протокол № 1726269 / 26.12.2014 година, но на указаната дата не се явява никой.

На 21.03.2015 година е съставен Акт за установяване на административно нарушение № F157067, въз основа на който е издадено Наказателно постановление № 155616-F157067 / 09.07.2015 година.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по предвидения в НПК ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира следното от правна страна:

Деянието на „Грийнс Трейд” ООД - Първомай е подведено под нормата на чл. 13, ал. 3, т. 2 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, която визира: При извършване на фискален контрол върху движението на стока с висок фискален риск лицето – получател / купувач на стоката, е длъжно да се яви на посочените пред органа по приходите място, дата и час на получаване / разтоварване на стоката или да осигури присъствието на упълномощен свой представител, и за нарушението наложена санкция по чл. 278б, ал. 1 от Кодекса, първото изречение от чийто текст гласи: Лице, което не изпълни задължение по чл. 13, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. – за физическите лица, или с имуществена санкция в размер от 3000 до 20 000 лв. – за юридическите лица и едноличните търговци.

От възприетата доказателствена съвкупност е безспорен фактът на деянието, осъществяващо състава на вмененото нарушение, и отговорното за неизпълнение на императивните изисквания на закона лице – жалбоподателят, защото актосъставителят категорично свидетелства, че в 07:00 часа на 26.12.2014 година с колегата си са били на адреса на базата на „Грийнс Трейд” ООД – Първомай, разговарял е със служители на дружеството и е дал възможност да осъществят контакт с управителя или упълномощено от него лице, което да го представлява, чакал е половин час, но никой не е дошъл, след което проверяващите са си тръгнали. На думите му се противопоставят показанията на служителя по пласмента в „Грийнс” ООД – Първомай, който заявява, че представя надлежно пълномощно за представителство, което не е прието от инспекторите, но настоящата инстанция не кредитира казаното от свидетеля в тази част – житейски нелогично е при започната по възлагане от оперативен център на НАП още на 25.12.2014 година данъчна проверка на стоки с висок фискален риск при вътрешнообщностно придобиване, изпратеният на място инспектор да не изпълни задълженията си при законовите предпоставки за това, още повече, че същият носи отговорност за действията си.

В случая правилно е посочена следващата се за нарушението санкция, а размерът й е съобразен с разпоредбата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, тъй като е в границите на предвиденото в текста на съответния приложим специален закон.

И Актът, и издаденото въз основа на него Наказателното постановление са конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН.

Въпреки всичко гореизложено, Наказателно постановление № 155616-F157067 / 09.07.2015 година следва да се отмени, тъй като с оглед на конкретиката на деянието е налице маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК (приложим по аргумент на чл. 11 от ЗАНН) и минимално предвидената от законодателя и наложена от наказващия орган санкция в размер 3000 лева се явява несъразмерно тежка и несъответна на превенцията по чл. 12 от ЗАНН.

Нарушението, предмет на делото, с оглед на незначителността на вредните последици и предвид другите смекчаващи отговорността обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушения от този вид – липсват доказателства по делото, а и не се твърди „Грийнс Трейд” ООД да е санкционирано в предходен период за нарушения по ДОПК, нито са открити други нарушения при извършената по същество проверка на стоките с висок фискален риск на 26.12.2014 година, а от нарушението на чл. 13, ал. 3, т. 2 от Кодекса не са настъпили вредоносни последици. Контролно-административната дейност на представителите на данъчната администрация не е препятствана – два часа след съставяне на Протокол № 1726269 / 26.12.2014 година управителите на дружеството жалбоподател присъстват при проверката на стоките по вътрешнообщностно придобиване. Нещо повече – определените като обезпечителни мерки банкови гаранции са внесени от „Грийнс Трейд” ООД по сметка на НАП – Пловдив още същия ден и по този начин не се стига до накърняване на обществения интерес.

Предвид гореизложеното, настоящият съдебен състав намира, че дори и да е извършено формално нарушение на чл. 13, ал. 3, т. 2 от ДОПК, то следва да се квалифицира като маловажен случай, поради което и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН

 

 

Отменя Наказателно постановление № 155616-F157067 / 09.07.2015 година на Началник-сектор „Оперативни дейности”, Отдел „Оперативни дейности”, Дирекция „Фискален контрол” при Централно управление на Национална агенция за приходите, с което на „Грийнс Трейд” ООД, ЕИК 203179959, със седалище и адрес на управление: град Първомай, улица *, представлявано от управителя Й.А.Б., ЕГН **********, на основание чл. 278б, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е наложена имуществена санкция в размер 3000 (три хиляди) лева за нарушение на чл. 13, ал. 3, т. 2 от Кодекса.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ