П Р О Т О К О Л  № 143

 

гр. Първомай, 01.06.2016 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в открито заседание на първи юни две хиляди и шестнадесета година, с

 

Председател: София Монева

 

при участие на секретаря Петя Монева

сложи за разглеждане гр. д. № 250 по описа за 2015 г., докладвано от Председателя.

 

След изпълнение на процедурата по чл. 142, ал. 1 от ГПК и на именно повикване в 11:00 часа:

Ø      ищцата Т.Т.И., редовно уведомена на основание чл. 142 ал. 3 от ГПК, не се явява. От нейно име и вместо нея се явява адв. И.С.Д., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, приложено по делото;

Ø      ответникът Е.Х.Г., редовно уведомена на основание чл. 142 ал. 3 от ГПК, се явява лично и с адв. Н.В.М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, приложено по делото;

Ø      ответникът А.П.Г., редовно уведомен на основание чл. 142 ал. 3 от ГПК, не се явява. От негово име и вместо него се явява неговата майка Е.Х.Г., с пълномощно, приложено по делото;;

Ø      вещото лице В.Т.С., редовно призована, се явява лично.

 

Съдът предостави на страните възможност да изложат становище по хода на делото.

 

Адвокат И.Д.: Да се даде ход на делото.

Адвокат Н.М.: Да се даде ход на делото.

Е.Г. – ответник и пълномощник на ответника А.Г.: Да се даде ход на делото.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА постъпило на 20.05.2016 г. заключение, изготвено по допуснатата с протоколно определение от 20.04.2016 г. съдебно-оценителна експертиза.

 

Адвокат И.Д.: Запознат съм със заключението на вещото лице. Да се пристъпи към приемането му.

Адвокат Н.М.: Запозната съм със заключението на вещото лице. Да се пристъпи към приемането му.

Е.Г. – ответник и пълномощник на ответника А.Г.: Също.

Съдът, след като съобрази, че заключението по допуснатата съдебно-оценителна експертиза е депозирано в срока по чл. 199 от ГПК и не се констатират процесуални пречки за изслушването му в настоящото съдебно заседание,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИСТЪПВА към изслушване на заключението по назначената съдебно-оценителна експертиза.

 

Сне се самоличността на вещото лице, както следва:

 

Вещо лице В.Т.С. - на 68 години, българка, българска гражданка, омъжена, с висше образование, неосъждана, без родство със страните.

 

Съдът предупреди вещото лице за наказателната отговорност по чл. 291 от НК.

 

Вещо лице В.С.: Известна ми е наказателната отговорност. Поддържам представеното заключение. Прилагам в оригинал изготвеното от мен заключение.

Представям справка-декларация по чл. 23 ал. 2 и чл. 24 ал. 2 от Наредба № 2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

 

Съдът предостави на страните възможност за въпроси към вещото лице.

 

Адвокат И.Д.: Нямам въпроси. Да се приеме заключението.

Адвокат Н.М.: Нямам въпроси. Да се приеме заключението.

Е.Г. – ответник и пълномощник на ответника А.Г.: Също.

 

Съдът намира така изслушаното експертно заключение за компетентно и обективно изготвено, поради което следва да бъде прието. След като въз основа на приложената от вещото лице справка-декларация съобрази сложността, естеството и обема на вложения експертен труд, съдът счита, че на експерта следва да се определи окончателно възнаграждение и дължими необходими, дневни и пътни разходи в общ размер на 200, 00 лева.

По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЛАГА представения от вещото лице оригинал на заключението по назначената съдебно-оценителна експертиза, както и справка-декларация по чл. 23 ал. 2 и чл. 24 ал. 2 от Наредба № 2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

ПРИЕМА така изслушаното заключение на назначената съдебно-оценителна експертиза.

ОПРЕДЕЛЯ окончателно възнаграждение за така извършената експертиза и дължими необходими, дневни и пътни разходи на вещото лице В.Т.С. съответно в размер на 200, 00 лева.

ДА СЕ ИЗПЛАТИ на вещото лице В.Т.С. за така извършената експертиза сумата от 200, 00 лева от внесения от страните депозит.

На вещото лице се издаде РКО за изплащане на сумата от 200, 00 лева от внесения от страните депозит по платежни нареждания/вносни бележки за плащане от/към бюджета с УРН: 92007В-00А3520/25.04.2016 г. и УРН: 04502В-АЖ-8246/03.05.2016 г., издадени от „Централна кооперативна банка” АД.

 

Съдът предостави възможност на страните за други доказателствени искания.

 

Адвокат И.Д.: Страните постигнаха следната спогодба за подялба на процесните недвижими имоти, която представяме в писмена форма и която моля да одобрите. Наред със същинската подялба на имотите страните постигнаха съгласие, че не си дължат уравнение на дяловете.

Адвокат Н.М.: В качеството си на пълномощник на ответника заявявам, че страните действително постигнаха спогодба за подялба на процесните недвижими имоти при параметри, описани в представената от пълномощника на ищцата писмена спогодба, която моля да одобрите. Съгласна съм и с допълнението, че страните не си дължат уравнение на дяловете.

Е.Г. – ответник и пълномощник на ответника А.Г.: От мое име и в качеството си на пълномощник на сина ми А.Г. заявявам, че съм съгласна с така постигнатата спогодба, както и с уговорката, че страните не си дължат уравнение на дяловете.

 

 СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

За ищца Т.Т.И.:

п

 

(адвокат И.Д.)

 

 

 

Ответник Е.Х.Г.:

 

п

 

(Е.Г.)

 

 

 

За ответника А.П.Г.:

 

п

 

(пълномощник Е.Г. )

 

Съдът, след като съобрази, че:

§           спогодбата е постигната и подписана от всички страни – съделители по делото, и за всички недвижими имоти – предмет на исковата молба,

§           със спогодбата между съделителите се разпределят реални дялове от делбените имоти № № *** и *** при спазване на изискванията на ЗСПЗЗ и на чл. 72 от ЗН и в съответствие с представени проекти за делба и скици № № Ф02731 и Ф02730/22.03.2016 г., изготвени от Общинска служба по земеделие – Първомай,

§           със спогодбата страните са декларирали, че уреждат изцяло и окончателно отношенията си по повод съсобствеността върху делбените имоти,

намира, че същата не противоречи на закона и на добрите нрави, поради което и на основание чл. 234 от ГПК следва да бъде одобрена.

С оглед изчерпване предмета на производството същото подлежи на прекратяване.

По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА писмена спогодба между страните, представена от процесуалния пълномощник на съделителя Т.Т.И. в настоящото съдебно заседание.

ОДОБРЯВА постигната съдебна спогодба между страните – съделители при следните параметри:

І. В дял и изключителна собственост на Т.Т.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, се поставят следните недвижими имоти:

1. поземлен имот с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 4.346 дка (четири декара триста четиридесет и шест кв. м.), трета и четвърта категория, находящ се в местността „***”, представляващ имот № 038338 (нула, три, осем, три, три, осем) по плана за земеразделяне на землището на с. Градина, ЕКАТТЕ: *** (едно, седем, четири, осем, четири), общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници /съседи/: имот № 038337 – нива на Е.Х.Г. и А.П.Г., имот № 038006 - нива на С.М.Г. и др., имот № 038007 – нива на Г.М.Г. и др., имот № 038011 – нива на Т.Т.И. и др., и имот № 038022 – полски път на Община – Първомай, като имотът е образуван от имот № *** и е с пазарна оценка в размер на 1913, 00 лева;

2. поземлен имот с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.145 дка (пет декара сто четиридесет и пет кв. м.), пета категория, находящ се в местността „***”, представляващ имот № 015387 (нула, едно, пет, три, осем, седем) по плана за земеразделяне на землището на с. Градина, ЕКАТТЕ: *** (едно, седем, четири, осем, четири), общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници /съседи/: имот № 015103 – нива на Т.Т.И. и др., имот № 015123 - нива на З.А.П., имот № 015395 – нива на Е.Х.Г. и А.П.Г., и имот № 015092 - полски път на Община – Първомай, и при следните ограничения върху имота: електропровод 20 кV; на 10 м. от двете страни до крайните проводници или на 11 м. от оста на електропровода, не могат да се строят сгради и съоръжения и засажда високостеблена растителност, като имотът е образуван от имот № *** и е с пазарна оценка в размер на 2038, 00 лева.

ІІ. В общ дял и изключителна собственост на Е.Х.Г., с ЕГН: ********** и А.П.Г., с ЕГН: ********** – и двамата с посочен адрес: ***, при равни квоти се поставят следните недвижими имоти:

1. поземлен имот с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 4.346 дка (четири декара триста четиридесет и шест кв. м.), трета и четвърта категория, находящ се в местността „***”, представляващ имот № 038337 (нула, три, осем, три, три, седем) по плана за земеразделяне на землището на с. Градина, ЕКАТТЕ: *** (едно, седем, четири, осем, четири), общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници /съседи/: имот № 038338 – нива на Т.Т.И., имот № 038006 - нива на С.М.Г. и др., имот № 038013 – нива на наследниците на Х.П.П., и имот № 038022 – полски път на Община - Първомай, като имотът е образуван от имот № *** и е с пазарна оценка в размер на 1913, 00 лева;

2. поземлен имот с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.145 дка (пет декара сто четиридесет и пет кв. м.), пета категория, находящ се в местността „***”, представляващ имот № 015395 (нула, едно, пет, три, девет пет)) по плана за земеразделяне на землището на с. Градина, ЕКАТТЕ: *** (едно, седем, четири, осем, четири), общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници /съседи/: имот № 015387 – нива на Т.Т.И., имот № 015123 – нива на З.А.П., имот № 015124 - нива на С.Х.К., имот № 015101 – нива на М.Т.Д., и имот № 015092 - полски път на Община – Първомай, и при следните ограничения върху имота: електропровод 20 кV; на 10 м. от двете страни до крайните проводници или на 11 м. от оста на електропровода, не могат да се строят сгради и съоръжения и засажда високостеблена растителност, като имотът е образуван от имот № *** и е с пазарна оценка в размер на 2038, 00 лева.

III. Страните заявяват, че нямат претенции между тях за уравняване на дяловете им.

ІV. Страните заявяват, че с настоящата спогодба уреждат изцяло отношенията си, възникнали изцяло във връзка със съсобствеността на описаните по-горе недвижими имоти.

V. Разноските на страните по делото остават така, както са направени от тях.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 250/2015 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОСЪЖДА Т.Т.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. И.С.Д., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 79, 02 лева - държавна такса за разглеждане на производството.

ОСЪЖДА Е.Х.Г., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Н.В.М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, и А.П.Г., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от своята майка Е.Х.Г., с ЕГН: **********, с горепосочения адрес, да заплатят в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 79, 02 лева - държавна такса за разглеждане на производството.

Определението в частта за прекратяване на производството подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд - Пловдив в едноседмичен срок от днес, а в частта за одобряване на спогодбата е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Заседанието се закри в 11:30 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

Председател: п

     

      Секретар: п

СМ/ПМ