Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

53

гр. Първомай, 09.05.2016 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на шести април две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                    

            Председател: София Монева

 

при секретаря Петя Монева,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 552 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са активно и пасивно субективно съединени искове с правно основание чл. 87 ал. 3 от ЗЗД.

Ищците Г.С.А., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, С.Г.С., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, и Н.Г.П., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. М.И.З., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с посочен адрес на практиката: ***, молят съда да постанови срещу ответниците Я.С.С., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, и Е.Г.С., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, решение, с което да допусне разваляне на договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, обективиран в нотариален акт № 78, том І, рег. № 0497, дело № 78/2013 г. от 07.02.2013 г. по описа на Нотариус Н.К. с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 428 на Нотариалната камара, по силата на който са прехвърлили на ответника Я.С.С., с ЕГН: ********** през време на брака му с ответника Е.Г.С., с ЕГН: **********, дяловете си от правото на собственост върху следния, притежаван в съсобственост при квоти: 4/6 идеални части – за Г.С.А., с ЕГН: **********, 1/6 идеална част – за С.Г.С., с ЕГН: **********, и 1/6 идеална част – за Н.Г.П., с ЕГН: **********, недвижим имот: урегулиран поземлен имот № І-1378 в кв. 93 по плана на гр. Първомай от 1994 г., целия, застроен и незастроен, с площ от 390 кв. м., предназначен за жилищно строителство, с приложена дворищна и неприложена улична регулация, при граници: от две страни улици, УПИ № ІІ-1377 и УПИ № ІХ-1373, 1374, 1375, 2589-жил. стр., обслуж. и търг. дейности, ведно с построените в него масивна жилищна сграда със застроена площ от 120 кв. м., полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 30 кв. м., полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 21 кв. м., масивна стопанска сграда със застроена площ от 12 кв. м. и полумасивен гараж със застроена площ от 13 кв. м., срещу задължението на ответника Я.С.С., с ЕГН: ********** да поеме издръжката и гледането на прехвърлителя Г.С.А., с ЕГН: **********.

            Исковите претенции се обосновават с фактически твърдения, че по силата на договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, обективиран в нотариален акт № 78, том І, рег. № 0497, дело № 78/2013 г. от 07.02.2013 г. по описа на Нотариус Н.К. с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 428 на Нотариалната камара, ищците прехвърлили на ответника Я.С.С., с ЕГН: ********** през време на брака му с ответника Е.Г.С., с ЕГН: ********** дяловете си от правото на собственост върху следния, притежаван в съсобственост при квоти: 4/6 идеални части – за Г.С.А., с ЕГН: **********, 1/6 идеална част – за С.Г.С., с ЕГН: **********, и 1/6 идеална част – за Н.Г.П., с ЕГН: **********, недвижим имот: урегулиран поземлен имот № І-1378 в кв. 93 по плана на гр. Първомай от 1994 г., целия, застроен и незастроен, с площ от 390 кв. м., предназначен за жилищно строителство, с приложена дворищна и неприложена улична регулация, при граници: от две страни улици, УПИ № ІІ-1377 и УПИ № ІХ-1373, 1374, 1375, 2589-жил. стр., обсл. и търг. дейност, ведно с построените в него масивна жилищна сграда със застроена площ от 120 кв. м., полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 30 кв. м., полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 21 кв. м., масивна стопанска сграда със застроена площ от 12 кв. м. и полумасивен гараж със застроена площ от 13 кв. м. Макар с посочения контракт да се задължил да доставя лично или чрез трето лице грижи и издръжка на ищеца Г.С. до неговата кончина, осигурявайки му нормален и спокоен живот, и въпреки потребността на последния от чужда помощ предвид влошеното му здравословно състояние, приобретателят, както и съпругата му в лицето на ответника Е.С., се въздържали от всякакви алиментни престации.

В срока по чл. 131 ал. 1 от ГПК ответниците депозират отговор вх. № 1027/16.02.2016 г., с който признават предявените искове.

В открито съдебно заседание ищците чрез довереника си адв. М.И.З. поддържат исковете и пледират за постановяване на решение по реда на чл. 237 ал. 2 от ГПК, а ответниците не делегират процесуален представител.  

Съдът, след като съобрази обективираното от ответниците признание на исковете и изрично заявената от ищците воля за постановяване на решение в същия смисъл, както и че процесното материално право не противоречи на закона и добрите нрави и не е изключено от разпоредителната власт на страните, намира, че съгласно чл. 237 ал. 2 от ГПК исковите претенции следва да бъдат уважени изцяло.

Доколкото искането на ищците за присъждане на сторените от тях в настоящото производство съдебно-деловодни разноски е оттеглено, отговорността на ответниците за възстановяването им не следва да се ангажира.

На основание чл. 78 ал. 6 от ГПК в тежест на последните следва да се възложи плащането на дължимата се в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса за разглеждане на уважените искове в размер на 74, 80 лева, определен съобразно чл. 71 ал. 2 във вр. с чл. 69 ал. 1 т. 2 от ГПК.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

РАЗВАЛЯ сключения с нотариален акт № 78, том І, рег. № 0497, дело № 78/2013 г. от 07.02.2013 г. по описа на Нотариус Н.К. с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 428 на Нотариалната камара договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, по силата на който Г.С.А., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, С.Г.С., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, и Н.Г.П., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. М.И.З., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с посочен адрес на практиката: ***, са прехвърлили на Я.С.С., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, през време на брака му с Е.Г.С., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, дяловете си от правото на собственост върху следния, притежаван в съсобственост при квоти: 4/6 идеални части – за Г.С.А., с ЕГН: **********, 1/6 идеална част – за С.Г.С., с ЕГН: **********, и 1/6 идеална част – за Н.Г.П., с ЕГН: **********, недвижим имот: урегулиран поземлен имот № І-1378 в кв. 93 по плана на гр. Първомай от 1994 г., целия, застроен и незастроен, с площ от 390 кв. м., предназначен за жилищно строителство, с приложена дворищна и неприложена улична регулация, при граници по документ за собственост: улица, УПИ № ІІ-1377, УПИ № ХІ-1375 и улица, и при граници по скица: от две страни улици, УПИ № ІІ-1377, УПИ № ІХ-1373, 1374, 1375, 2589-жил. стр., обслуж. и търг. дейности, ведно с построените в него масивна жилищна сграда със застроена площ от 120 кв. м., полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 30 кв. м., полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 21 кв. м., масивна стопанска сграда със застроена площ от 12 кв. м. и полумасивен гараж със застроена площ от 13 кв. м., срещу задължението на Я.С.С., с ЕГН: ********** да поеме издръжката и гледането на прехвърлителя Г.С.А., с ЕГН: **********.

ОСЪЖДА Я.С.С., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, и Е.Г.С., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, да заплатят по сметка на Районен съд – Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 74, 80 лева – държавна такса за разглеждане на предявените искове.

УКАЗВА на ищците в шестмесечен срок от влизане на решението в сила да извършат отбелязването му в Служба по вписванията – Първомай по реда на чл. 115 ал. 1 от Закона за собствеността, както и че при неизпълнение на горното в рамките на предоставения срок вписването на исковата молба губи действието си.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ