Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

81

гр. Първомай, 01.07.2016 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Първомай, втори съдебен състав, в публично заседание на осми юни две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                    

                                                                                                           Председател: София Монева

 

при секретаря Петя Монева,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 372 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са пасивно субективно съединени искове с правно основание чл. 135 ал. 1 от ЗЗД.

Ищцата П.Л.М., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Д.П.П., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Плевен, с посочен адрес на практиката: ****, моли съда да обяви за недействителен спрямо нея договор за покупко-продажба на лек автомобил марка и модел «Мерцедес ГЛ 320 ЦДИ 4 Матик», с рег. № ***, с идентификационен № *** и двигател № ***, сключен между ответника „Б. Е.” ЕООД, с ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от управителя Е.П.С., от една страна като „продавач”, и ответника П.Е.С., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, от друга страна като „купувач”, нотариално удостоверен с рег. № *** г. по описа на Нотариус Т. С. - И., с район на действие Районен съд – Чирпан и с рег. № *** на Нотариалната камара.

Ищцата обосновава исковата претенция в качеството на неудовлетворен кредитор, който по силата на сключен с „А. К.” ЕООД, с ЕИК: *** договор за прехвърляне на вземане /цесия/, нотариално удостоверен с рег. № ***/*** г. по описа на Нотариус С . П., с район на действие Районен съд – Пловдив и с рег. № *** на Нотариалната камара, придобил следните съдебно признати с влязло в сила Решение № 141/06.12.2013 г. по гр. дело 259/2013 г. по описа на Районен съд – Първомай вземанията на цедента срещу ответника „Б. Е.” ЕООД, с ЕИК: ***: сумата от 8 077, 44 лева, представляваща неплатен остатък от цена по сключен между страните на 27.08.2012 г. в гр. Първомай договор за търговска продажба на царевица, ведно със законната лихва, считано от 28.06.2013 г.; сумата от 680, 00 лева – обезщетение за забава върху посочената главница за периода от 27.08.2012 г. до 27.06.2013 г., и сумата от 1 973, 00 лева – съдебно-деловодни разноски.

Съзнавайки отговорността си за тяхното изпълнение, длъжниковото дружество редуцирало платежоспособността си във вреда на кредитора, като сключило оспорената сделка, с която отстъпило на сина на своя законен представител в лицето на ответника П.Е.С. собствеността върху горепосоченото моторно превозно средство.

В хода на изпълнително дело № *** г. по описа на Частен съдебен изпълнител Л. М., с район на действие Окръжен съд – Пловдив и с рег. № ***, образувано срещу „Б. Е.” ЕООД въз основа на изпълнителен лист, издаден на 06.01.2013 г. по гр. дело № 259/2013 г. по описа на Районен съд – Първомай в полза на „А. К.” ЕООД за изпълняемостта на горевизираните притезания, длъжникът оспорил насочените върху въпросния лек автомобил принудителни действия, представяйки процесния продажбен контракт.

Ищецът ангажира писмени доказателствени средства и пледира за присъждане на сторените в настоящото производство съдебно-деловодни разноски.

В срока по чл. 131 ал. 1 от ГПК ответниците не депозират писмен отговор.

В открито съдебно заседание ищецът чрез довереника си адв. Д.П.П. поддържа исковите претенции и пледира при наличие на предпоставките на чл. 238 ал. 1 от ГПК в контекста на процесуалното поведение на ответниците съдът да постанови спрямо тях неприсъствено решение, а последните не се явяват и не делегират процесуален представител.

След като констатира кумулативното наличие на процесуалните условия, предвидени в чл. 239 ал. 1 и чл. 238 ал. 1 от ГПК, доколкото:

§   на ответниците са указани последиците от неспазване на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание;

§   ответниците не са депозирали отговор в срока по чл. 131 ал. 1 от ГПК и редовно призовани, не се явяват и не се представляват в открито съдебно заседание, без да са отправили искане за разглеждане на производството в тяхно отсъствие;

§     ищецът е обективирал воля съобразно чл. 238 ал. 1 от ГПК, както и че

§     с оглед посочените в исковата молба обстоятелства и ангажираните от ищцовата страна писмени доказателства предявените искове се преценят за вероятно основателни, съдът е мотивиран да постанови неприсъствено решение, с което да ги уважи изцяло.

            На основание чл. 78 ал. 1 от ГПК с оглед изхода на спора ответниците следва да репарират съдебно-деловодните разноски на ищеца, претендирани съгласно представен списък по чл. 80 от ГПК /л. 60/ в общ размер на 55, 00 лева, от които 50, 00 лева - държавна такса за разглеждане на предявените искове, внесена по платежно нареждане/вносна бележка за плащане от/към бюджета с УРН: 04502В-АЖ-1795/30.09.2015 г. на „Централна кооперативна банка” АД – клон Пловдив-България, офис, Първомай /л. 22/, и 5, 00 лева – държавна такса за издаване на обезпечителна заповед, внесена по платежно нареждане/вносна бележка за плащане от/към бюджета с УРН: 04502В-АЖ-2147/12.10.2015 г. на „Централна кооперативна банка” АД – клон Пловдив-България, офис, Първомай /л. 33/.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ОБЯВЯВА ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН спрямо П.Л.М., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Д.П.П., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Плевен, с посочен адрес на практиката: гр***, договор за покупко-продажба на лек автомобил марка и модел «Мерцедес ГЛ 320 ЦДИ 4 Матик», с рег. № ***, с идентификационен № *** и двигател № ***, сключен между „Б. Ел” ЕООД, с ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от управителя Е.П.С., от една страна като „продавач”, и П.Е.С., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, от друга страна като „купувач”, нотариално удостоверен с рег. № *** г. по описа на Нотариус Т. С. - И., с район на действие Районен съд – Чирпан и с рег. № *** на Нотариалната камара.

ОСЪЖДА „Б. Ел” ЕООД, с ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от управителя Е.П.С., от една страна като „продавач”, и П.Е.С., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, да заплатят на П.Л.М., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Д.П.П., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Плевен, с посочен адрес на практиката: гр***, сумата от 55, 00 лева – съдебно-деловодни разноски за внесени държавни такси за разглеждане на предявените искове и за издаване на обезпечителна заповед.

Настоящото решение е неприсъствено и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:(п)

 

СМ / ЕЯ