Р Е Ш Е Н И Е 

120

град Първомай, 07.11.2016 година

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на пети октомври две хиляди и шестнадесета година в състав с:

                                                                                    

             Председател: София Монева

 

при секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 199 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 341 и сл. от ГПК във фазата по извършване на делбата.

С влязло в законна сила Решение № 132/21.12.2015 г. е допусната делба между:

§     Я.А.Х., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Д.П.А., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***;

§     З.А.Т., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Д.П.А., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***;

§     Н.Й.Б., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***;

§     Т.А.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***;

§     Й. М. П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***;

§     М.М.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, и

§     А.М.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***,

на следния недвижим имот: нива с площ от ***, шеста категория, разположена в местността „***”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне на с. Искра, ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници /съседи/: Г. П. Н., имот № *** – нива на наследниците на П. Д. С., и имот № *** – *** на Община – Първомай, при квоти, както следва:

§     4/16 идеални части – за Я.А.Х., с ЕГН: **********;

§     4/16 идеални части – за З.А.Т., с ЕГН: **********;

§     4/16 идеални части – за Н.Й.Б., с ЕГН: **********;

§     1/16 идеална част – за Т.А.П., с ЕГН: **********;

§     1/16 идеална част – за Й. М. П., с ЕГН: **********;

§     1/16 идеална част – за М.М.П., с ЕГН: **********, и

§     1/16 идеална част – за А.М.П., с ЕГН: **********.

В открито съдебно заседание съделителите Я.А.Х. и З.А.Т. чрез повереника си адв. Д.П.А. пледират за възлагане на делбения имот в техен общ дял, а съделителите Т.А.П., Й. М. П., М.М.П. и А.М.П., редовно призовани, не се явяват, не делегират процесуален представител и не застъпват становище по предмета на настоящата делбена фаза.

            Съдът, след като обсъди събраните доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, и на наведените от страните доводи, намира от фактическа и правна страна следното:

            Обективните и субективни параметри на делбата, детерминирани с Решение № 132/21.12.2015 г., предпоставят осъществяването й между лицата Я.А.Х., З.А.Т., Н.Й.Б., Т.А.П., Й. М. П., М.М.П. и А.М.П. по отношение на следния недвижим имот: нива с площ от ***, шеста категория, разположена в местността „***”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне на с. Искра, ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници /съседи/: Г. П. Н., имот № *** – нива на наследниците на П. Д. С., и имот № *** – *** на Община – Първомай, при квоти, както следва: по 4/16 идеални части – за всеки от съделителите Я.А.Х., З.А.Т. и Н.Й.Б., и по 1/16 идеална част – за всеки от съделителите Т.А.П., Й. М. П., М.М.П. и А.М.П..

            Според заключението на изслушаната по делото комплексна съдебно-техническа и оценителна експертиза /л. 108-110/, което като компетентно и обективно изготвено съдът възприема изцяло, площта и естеството на процесния имот не позволяват съставяне на реални дялове, съответстващи на императивните изисквания на чл. 7, ал. 1 от ЗСПЗЗ във вр. с чл. 72 от ЗН, а стойността му, определена по пазарен подход, възлиза на 1 088, 00 лева. Така констатираната невъзможност за отреждане на реален дял в полза на всеки от съсобствениците изключва приложимостта на делбените способи, предвидени в чл. 352 и чл. 353 от ГПК, а нежилищното предназначение на имота е несъвместимо с условията за възлагане по реда на чл. 349, ал. 1 и ал. 2 от ГПК. Гореизложеното мотивира извод за наличие на предпоставките на чл. 348 от ГПК за ликвидиране на имуществената общност чрез изнасяне на имота на публична продан.

Съгласно чл. 355, изр. І-во от ГПК и чл. 8, предл. І-во от ТДТССГПК в тежест на съделителите следва да се присъди дължимата се държавна такса за разглеждане на иска за делба, като съразмерно със стойността на дела си в съсобствеността всеки от съделителите Я.А.Х., З.А.Т. и Н.Й.Б. следва да заплати по сметка на Районен съд – Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 10, 88 лева, а всеки от съделителите Т.А.П., Й. М. П., М.М.П. и А.М.П. – сумата от 2, 72 лева.

Претенции за репариране на съдебно-деловодни разноски не са обективирани, поради което произнасяне за тяхното възлагане не се дължи.

Водим от горното и на основание чл. 348 от ГПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот: нива с площ от ***, шеста категория, разположена в местността „***”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне на с. Искра, ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници /съседи/: Г. П. Н., имот № *** – нива на наследниците на П. Д. С., и имот № *** – *** на Община – Първомай, на стойност 1 088, 00 лева, допуснат до делба между Я.А.Х., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Д.П.А., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***; З.А.Т., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Д.П.А., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***; Н.Й.Б., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***; Т.А.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***; Й. М. П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***; М.М.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, и А.М.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, като получените след осребряване на имуществото суми следва да бъдат разпределени между съделителите съобразно квотите им в съсобствеността, както следва: по 4/16 идеални части – за всеки от съделителите Я.А.Х., З.А.Т. и Н.Й.Б., и по 1/16 идеална част – за всеки от съделителите Т.А.П., Й. М. П., М.М.П. и А.М.П..

ОСЪЖДА Я.А.Х., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Д.П.А., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 10, 88 лева - държавна такса за разглеждане на делбения иск.

ОСЪЖДА З.А.Т., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Д.П.А., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 10, 88 лева - държавна такса за разглеждане на делбения иск.

ОСЪЖДА Н.Й.Б., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 10, 88 лева - държавна такса за разглеждане на делбения иск.

ОСЪЖДА Т.А.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 2, 72 лева - държавна такса за разглеждане на делбения иск.

ОСЪЖДА Й. М. П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 2, 72 лева - държавна такса за разглеждане на делбения иск.

ОСЪЖДА М.М.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 2, 72 лева - държавна такса за разглеждане на делбения иск.

ОСЪЖДА А.М.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 2, 72 лева - държавна такса за разглеждане на делбения иск.

Препис от настоящото решение ДА СЕ ВРЪЧИ на съделителите.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                         

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ / ЕД