Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

  59

гр. Първомай, 13.05.2016 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на тринадесети април две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                    

Председател: София Монева

 

при секретаря  Петя Монева,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 196 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 109 от ЗС.

Ищецът А.П.Я., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Е.Д.Д.-Р., вписана в регистъра на Адвокатска колегияСмолян, с посочен адрес на практиката: гр. С., бул. ***” № 6, обособена част „А”, ет. 3, и младши адвокат К. Л. П., моли съда да осъди Й.Д.К., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван от адв. С.Д.К.-М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: гр. П., обл. П., ул. „***” № 76,  да възстанови за собствена сметка предишното състояние на собствения й поземлен имот, представляващ лозе с площ от 1.500 дка, шеста категория, находящо се в местността „ДУРУКА КОТК. МОГИЛИТЕ”, съставляващо имот № 004040 по плана за земеразделяне на землището на с. Т., с ЕКАТТЕ: 72093, общ. П., обл. П., образуван от имот № 004003, при граници и съседи: имот № 004004 – лозе на Й.Д.К., имот № 004029 – полски път на Община – Първомай, имот № 004008 – лозе на Г. Д. Г., и имот № 004030 – полски път на Община – Първомай, и при ограничения върху имота: трайните насаждения да се опазват и стопанисват в съответствие с чл. 18 от ЗСПЗЗ до изтичане на амортизационния срок, като премахне прокарания през същия полски път, възстанови преди съществуващите на мястото на последния лозови насаждания, както и като възстанови законно определените полски пътища, осигуряващи достъп до имота.

Исковата претенция се обосновава с фактически твърдения, че с Нотариален акт за констатиране право на собственост върху недвижим имот /земеделски земи/ № ***, том ***, дело № *** г. от *** г. по описа на Нотариус Н. К. с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 428 на Нотариалната камара, ищцата се легитимира като собственик на гореописания недвижим имот на основание наследство и доброволна делба. Навеждат се твърдения, че през изтеклите преди завеждане на исковата молба пет години, за да достигне до разположения в съседство земеделски имот № 004004, чиято собственост придобил междувременно, и въпреки наличието на осигуряващи му достъп законни полски пътища, ответникът без съгласието на ищцата непрекъснато преминавал през лозето й по ивица, насажденията в която изкоренил, и по този начин в границите му трасирал нерегламентиран полски път, съществуващ и към момента на предявяване на иска. Отделно от горното обработвал имота й и събирал плодовете от намиращите се в него лозови насаждения, част от които изкоренил, и на тяхно място засадил други, като новосъздаденият лозов масив обезличил гореспоменатите регламентирани полски пътища. След справка в информационната система на Държавен фонд „Земеделие” ищцата се осведомила, че за 2013 г. и 2014 г. ответникът дори усвоявал субсидии за земеделското ползване на имота й.

Протеклите между страните преговори за доброволно уреждане на отношенията им във връзка с ползването на недвижимостта останали безрезултатни. Макар да бил приканен с нотариална покана от пълномощника на ищцата – г-н Я., в 7-дневен срок от получаването й да възстанови лозето във вида му от преди пет годни чрез засаждане на лозови насаждения от сортовете на изкоренените, ответникът не удовлетворил искането и продължил да преминава през имота и да експлоатира засетите в него лозови масиви, включително и към момента на подаване на разглежданата искова молба.

В срока по чл. 131 ал. 1 от ГПК ответникът депозира писмен отговор вх. № 3487/15.07.2015 г., с който признава вещното право на собственост на ищцата върху процесния земеделски имот, както и обстоятелството, че експлоатира част от него, в която за своя сметка е изкоренил съществуващите лозови насаждения, определяйки ги като стари, амортизирани и неплододаващи, и през 2008 г. на тяхно място засадил нови, които през последните пет години отглеждал и плодовете от които събирал. Пояснява, че през 1997 г. започнал да обработва имотите в цялата местност, част от които притежавал, а друга - стопанисвал под наем, но предлаганите от него условия за наемане на процесния имот не били възприети от пълномощника на ищцата. Подчертава, че претендираното с иска възстановяване на имота на ищцата в състоянието от преди интервенцията му, би означавало изкореняване на новите насаждения, премахване на конструкцията от колове и изоставяне на терена да буреняса и да се захрасти.

Страните ангажират писмени и гласни доказателствени средства и пледират за присъждане на сторените съдебно-деловодни разноски, а в открито съдебно заседание поддържат процесуалните си позиции, застъпени във фазата по размяна на книжа, като доводите си развиват и в представени писмени защити.  

Съдът, след като обсъди събраните доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, в контекста на наведените от страните съображения, намира от фактическа страна следното:

Представеният Нотариален акт за констатиране право на собственост върху недвижим имот № ***, том ***, рег. № ***, дело № *** г. от 10.04.2000 г. по описа на Нотариус Н. К., с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 428 на Нотариалната камара /л. 6/ легитимира ищцата в качестото на собственик на придобит по наследство и доброволна делба поземлен имот, представляващ лозе с площ от 1.500 дка, шеста категория, находящо се в местността „ДУРУКА КОТК. МОГИЛИТЕ”, съставляващо имот № 004040 по плана за земеразделяне на землището на с. Т., с ЕКАТТЕ: 72093, общ. П., обл. П., образуван от имот № 004003, при граници и съседи: имот № 004004 – лозе на Й.Д.К., имот № 004029 – полски път на Община – Първомай, имот № 004008 – лозе на Г. Д. Г., и имот № 004030 – полски път на Община – Първомай, и при ограничения върху имота: трайните насаждения да се опазват и стопанисват в съответствие с чл. 18 от ЗСПЗЗ до изтичане на амортизационния срок. Данните, фигуриращи в скица № Ф00623/19.04.2000 г. /л. 7/, издадена от Поземлена  комисия – Първомай, скица № К03741/28.04.2015 г. /л. 8/, издадена от Общинска служба по земеделие – Първомай, и удостоверение изх. № 12834/28.04.2015 г. /л. 9/, издадено от Общинска служба „Земеделие” – Първомай, свидетелстват за отсъствие на настъпили промени в гореописаните кадастрални характеристики на недвижимостта. За реализираното по молба на ищцата трасиране, означаване и координиране на имот № 004040 бил съставен нарочен протокол на Общинска служба по земеделие – Първомай от 05.10.2012 г. /л. 12/.

Анализът на ангажираните гласни доказателствени средства мотивира съда да кредитира изцяло показанията на свид. Д. Й. К., които, критично преценени съобразно предписанието на чл. 172 от ГПК, доколкото същият е син на ответника, се отличават с удовлетворителна конкретика, логичност и вътрешна безпротиворечивост, възпроизвеждат непосредствени възприятия относно релевантни за предмета на спора факти и кореспондират с писмените доказателствени източници. В отличие от свидетелския разказ на свид. К. този на свид. А. Н. Й. не се ползва с доверието на съда, тъй като последният, макар да е с некомпрометирана обективност, излага спорадични и повърхностни наблюдения върху състоянието на имот, който се затруднява да индивидуализира еднозначно.

Показанията на свид. К. позволяват да се установи, че с тенденция да осъществява лозопроизводствена дейност в периода 2007 г. – 2008 г. ответникът предприел почистване и обработване на земеделски терен с обща площ от около 80 дка в землището на с. Т., общ. П., обл. П., обхващащ и процесния имот. След като посредством специализирана техника изкоренил заварените в последния лозови насаждения, през 2008 г. засадил нови както на мястото на вече премахнатите, така и в съседните имоти № № 004029 и 004030, отбелязани в картата на възстановената собственост с трайно предназначение на полски пътища, като за преминаване оставил единствено една обезлесена ивица, пресичаща имот № 004040 и граничещите с него имоти № № 004004 и 004008. Така създадения лозов масив ответникът стопанисвал с активното съдействие на свид. К. и видно от извлечение от сайта на Държавен фонд „Земеделие” от 09.06.2015 г. /л. 15/ за 2013 и 2014 г. дори декларирал ищцовия парцел в рамките на своя „блок на земеделско стопанство”.

Гореизложените обстоятелства синхронизират с констатациите, обобщени в заключението на изслушаната в хода на съдебното дирене съдебно-техническа експертиза /л. 80-81/, което като обективно и компетентно изготвено се възприема изцяло. Експертният оглед потвърждава, че процесният имот попада в очертан лозов масив, засят с лозови насаждения на видима възраст от шест или седем години, че се наблюдава фактическо обезличаване с трайна растителност на картографираните гранични нему полски пътища и че достъп до него осигурява единствено съществуващ и към момента на проверката трасиран в границите му полски път с обща площ от около 67 кв. м., който пресича и съседните два имота № № 004004 и 004008, като местонахождението му е нанасено от вещото лице с пунктир в скица /л. 82/ – неразделна част към заключението.

Макар в качеството си на пълномощник на ищцата, овластен с пълномощно, нотариално удостоверено с рег. № *** г. на Нотариус Н. К. с район на действие Районен съд – Смолян и с рег. № 122 на Нотариалната камара /л. 11/, П. Т. Я. да приканил ответника с връчена му на 01.08.2014 г. нотариална покана рег. № 3413/хх.хх.хххх г. на Нотариус Н. К., с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 428 на Нотариалната камара /л. 13-14/ в 7-дневен срок от получаването й да възстанови лозето във вида му от преди пет годни чрез засаждане на лозови насаждения от сортовете на изкоренените, последният не удовлетворил искането и продължил да експлоатира наличните такива, включително и след депозиране на исковата молба.

При така установените фактически положения съдът по правилата на чл. 235 ал. 2 от ГПК

 приема от правна страна следното:

С иска по чл. 109 от ЗС собственикът брани правото си на собственост от неоснователни преки или косвени въздействия върху съответния негов обект, с които се ограничава, смущава или пречи на спокойното му ползване по предназначение.

Гореобсъдените доказателства обосновават безсъмнен извод, че с действията си по залесяване на съществуващите легитимни полски пътища, осигуряващи достъп до принадлежащия на ищцата земеделски имот № 004040 в землището на с. Т., общ. П., обл. П., и по изкореняване на лозовите насаждения, налични в границите на същия в зоната на ивицата, обозначена с пунктир в скица към заключението на приетата съдебно-техническа експертиза, ответникът е създал противоправно фактическо състояние, което продължава да поддържа и понастоящем. След като съобрази, че визираното въздействие безспорно създава обективни пречки за нормалното ползване на вещта от собственика и доколкото липсват данни за възникнало в правната му сфера задължение да ги търпи, съдът намира искането му за петиторна защита за основателно.

При гореуказания изход на спора на основание чл. 78 ал. 1 от ГПК ответникът следва да възстанови претендираните от ищеца съобразно представен списък по чл. 80 от ГПК /л. 86/, съдебно-деловодни разноски в общ размер на 745, 00 лева, от които: 90, 00 лева - държавна такса за разглеждане на предявения иск и преводни банкови такси, внесени съгласно платежни нареждания за плащане към бюджета на „ИНВЕСТБАНК” АД – ФЦ Смолян /л. 17, л. 87 и л. 24/; 255, 00 лева – първоначален депозит за назначена и изслушана съдебно-техническа експертиза и преводна банкова такса, внесени съгласно преводно нареждане /вносна бележка/ за плащане към бюджета на „ИНВЕСТБАНК” АД – ФЦ Смолян /л. 74/, и 400, 00 лева - адвокатско възнаграждение за квалифицирана процесуална защита, доказателство за чието действително престиране съставлява разписката, инкорпорирана в договор за правна защита и съдействие от 08.06.2015 г. /л. 16/.

Разходът в размер на 15, 00 лева, заявен като допълнителен депозит за изготвяне на назначената съдебно-техническа експертиза, остава доказателствено необезпечен, поради което не се пресмята за репариране. На основание чл. 77 от ГПК сумата следва да се присъди в тежест на ищцовата страна.

Отговорността на ответника за заплащане на сторените от ищеца транспортни разноски за явяване на процесуалния му представител в открити съдебни заседания, както и на пощенските такива, не следва да се ангажира, тъй като воденето на делото не изисква тяхното извършване.

Водим от горното и на основание чл. 235 от ГПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

         ОСЪЖДА Й.Д.К., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван от адв. С.Д.К.-М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: гр. П., обл. П., ул. „***” № 76, както следва:

Ø да възстанови за собствена сметка предишното състояние на принадлежащия на А.П.Я., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Е.Д.Д.-Р., вписана в регистъра на Адвокатска колегияСмолян, с посочен адрес на практиката: гр. С., бул. „Б.” № 6, обособена част „А”, ет. 3, и младши адвокат К. Л. П.,  поземлен имот, представляващ лозе с площ от 1.500 дка, шеста категория, находящо се в местността „ДУРУКА КОТК. МОГИЛИТЕ”, съставляващо имот № 004040 по плана за земеразделяне на землището на с. Т., с ЕКАТТЕ: 72093, общ. П., обл. П., образуван от имот № 004003, при граници и съседи: имот № 004004 – лозе на Й.Д.К., имот № 004029 – полски път на Община – Първомай, имот № 004008 – лозе на Г. Д. Г., и имот № 004030 – полски път на Община – Първомай, и при ограничения върху имота: трайните насаждения да се опазват и стопанисват в съответствие с чл. 18 от ЗСПЗЗ до изтичане на амортизационния срок, като: премахне прокарания през същия полски път, обозначен с пунктир в скица към заключението на назначената по настоящото дело съдебно-техническа експертиза; възстанови преди съществуващите на мястото на посочения полски път лозови насаждания, както и като възстанови законно определените полски пътища, осигуряващи достъп до гореописания имот, и

Ø да заплати на А.П.Я., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Е.Д.Д.-Р., вписана в регистъра на Адвокатска колегияСмолян, с посочен адрес на практиката: гр. С., бул. „Б” № 6, обособена част „А”, ет. 3, и младши адвокат К. Л. П., сумата от 745, 00 – съдебно-деловодни разноски за държавна такса за разглеждане на предявения иск, депозит за назначена съдебно-технически експертиза, преводни банкови такси и адвокатско възнаграждение за квалифицирана процесуална защита.

         ОСЪЖДА „А.П.Я., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Е.Д.Д.-Р., вписана в регистъра на Адвокатска колегияСмолян, с посочен адрес на практиката: гр. С., бул. „Б” № 6, обособена част „А”, ет. 3, и младши адвокат К. Л. П., да заплати по транзитната сметка на Районен съд – Първомай в полза на бюджета на съда сумата от 15, 00 лева – съдебно-деловодни разноски за необходими, дневни и пътни разходи на вещото лице за изготвяне на съдебно-техническа експертиза.

Скицата на л. 82 от делото, приложена към заключението на назначената съдебно-техническа експертиза, ДА СЕ СЧИТА неразделна част от настоящото решение.

         Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                             

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

СМ / НК