Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

26

гр. Първомай, 10.03.2016 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на десети февруари две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                    

                                                                                                          Председател: София Монева

 

при секретаря Петя Монева,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 41 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 341 и сл. от ГПК във фазата по допускане на делбата.

Предявен е иск за делба, правно квалифициран по чл. 34 ал. 1 от Закона за собствеността.

Ищците З.С.З., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. С.Г.Х., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, със служебен адрес на практиката: ***, и М.Г.З., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляна по пълномощие от съпруга си З.С.З., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, моли съда да постанови срещу ответниците Н.К.З., с ЕГН: **********, Я.З.З., с ЕГН: ********** и Г.З.З., с ЕГН: ********** – и тримата с посочен постоянен адрес:***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. И.Г.П., вписан в регистъра на Адвокатска колегия - Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, решение, с което да допусне делба на следния недвижим имот: празно дворно място от 710 кв. м., находящо се в гр. Първомай, обл. Пловдив, кв. „Дебър”, съставляващо УПИ № І-408 в кв. 21 по плана на кв. „Дебър”, гр. Първомай с предназначение за жилищно строителство и с приложена улична и дворищна регулация, при граници: УПИ ІІ-409, УПИ ХХІІ-408 и от двете страни улици, ведно с всички подобрения и приращения в имота, при квоти: 1/2 идеална част – общо за ищците, 4/12 идеални части – за ответницата Н.К.З. и по 1/12 идеална част – за всеки от ответниците Я.З.З. и З.Г. З.. 

Пледират за присъждане на сторените в настоящата инстанция съдебно-деловодни разноски съразмерно със стойността на дяловете в делбената маса.

Ищците обосновават исковата си претенция с твърдения, че по силата на Постановление за възлагане на недвижим имот от 04.02.2013 г., издадено от Частен съдебен изпълнител К.П. с рег. № 824 и с район на действие Окръжен съд – Пловдив по изпълнително дело № 20088240400170/2008 г., притежават в режим на съпружеска имуществена общност ½ идеална част от делбения имот, а като собственици на останалата ½ идеална част от недвижимостта се легитимират ответниците в качеството си на законни наследници на З.Г. З., с ЕГН: **********, починал на 27.06.2012 г.  

В подкрепа на твърденията си ангажират писмени доказателствени средства.

В срока по чл. 131 от ГПК:

§ ответникът Н.К.З. депозира отговор вх. № 1800/20.04.2015 г., с който признава иска и излага претенциите си по сметки;

§ ответникът Г.З.З. чрез първоначално назначения му на основание чл. 47 ал. 6 във вр. с чл. 26 ал. 2 от ЗППом особен представител в лицето на адв. И.С.Д. *** депозира писмен отговор вх. № 3231/26.06.2015 г., с който оспорва иска с доводи за отсъствие на представени от ищцовата страна доказателства за материалната легитимация на ответниците;

§ ответникът Я.З.З. не подава писмен отговор и не излага становище по иска.    

В открито съдебно заседание ищецът З.С.З. чрез пълномощника си адв. С.Г.Х. поддържа исковата молба, ищцата М.Г.З. не се явява и не се представлява, а ответниците чрез довереника си адв. И.Г.П. поддържат процесуалните позиции, застъпени във фазата по размяна на книжа.

Съдът, след като обсъди събраните доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, в контекста на наведените от страните доводи, намира от фактическа и правна страна следното:

Видно от представения договор за доброволна делба на наследствени недвижими имоти, находящи се в кв. „Дебър” на гр. Първомай /л. 78/, нотариално удостоверен с рег. № 397/10.02.2009 г. по описа на Нотариус Н. К. *** действие Районен съд – Първомай и с рег. № 428 по регистъра на Нотариалната камара, братята Н.Г. З., с ЕГН: ********** и З.Г. З., с ЕГН: ********** постигнали съгласие за подялба на придобития от тях по наследство недвижим имот: празно дворно място от 710 кв. м., находящо се в гр. Първомай, обл. Пловдив, кв. „Дебър”, съставляващо УПИ № І-408 в кв. 21 по плана на кв. „Дебър”, гр. Първомай с предназначение за жилищно строителство и с приложена улична и дворищна регулация, при граници: УПИ ІІ-409, УПИ ХХІІ-408 и от двете страни улици. С Решение № 84/01.10.2010 г. по гр. дело № 5/2010 г. по описа на Районен съд – Първомай /л. 7-9/ така цитираният делбен контракт, с който процесната недвижимост била отредена в изключителен дял на З.Г. З., бил обявен за недействителен спрямо ищеца, на когото с Постановление за възлагане на недвижим имот от 04.02.2013 г. /л. 4/, издадено на основание чл. 496 от ГПК от Частен съдебен изпълнител К.П. с рег. № 824 и с район на действие Окръжен съд – Пловдив по изпълнително дело № 20088240400170/2008 г., била възложена притежаваната от длъжника Н.Г. З., с ЕГН: ********** по наследство ½ идеална част от гореописания имот. Доколкото регламентираният с чл. 496 ал. 2 изр. І-во от ГПК вещно-прехвърлителен ефект на визирания възлагателен акт е настъпил през време на брака на ищеца с ищцата М.Г.З., сключен на 25.03.1973 г. според удостоверение за граждански брак № 112244/25.03.1973 г. /л. 89/, издадено от Градски народен съветПловдив, съобразно чл. 21 ал. 1 от СК така придобитата 1/2 идеална част от правото на собственост върху делбения имот принадлежи на ищците в режим на съпружеска имуществена общност.

Между страните отсъства спор относно обстоятелството, че в качеството си на законни наследници на З.Г. З., с ЕГН: **********, починал на 27.06.2012 г., на основание чл. 5 ал. 1 и чл. 9 ал. 1 от ЗН всеки от ответниците се легитимира като собственик на 1/6 идеална част от същия имот.    

            Гореизложеното предпоставя извод, че между страните е възникнала съсобственост, което, от своя страна, мотивира съда да уважи предявения иск, като допусне делба на процесния имот при указаните делбени квоти.

Доколкото размерът на разноските на страните следва да бъде определен при окончателното приключване на делбеното производство, към настоящия процесуален етап такива не следва да се присъждат.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА делба между:

Ø З.С.З., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. С.Г.Х., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, със служебен адрес на практиката: ***;

Ø М.Г.З., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляна по пълномощие от съпруга си З.С.З., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***;

Ø Н.К.З., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. И.Г.П., вписан в регистъра на Адвокатска колегия - Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***;

Ø  Я.З.З., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. И.Г.П., вписан в регистъра на Адвокатска колегия - Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, и

Ø Г.З.З., с ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. И.Г.П., вписан в регистъра на Адвокатска колегия - Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***,

на следния недвижим имот: празно дворно място от 710 кв. м., находящо се в гр. Първомай, обл. Пловдив, кв. „Дебър”, съставляващо УПИ № І-408 в кв. 21 по плана на кв. „Дебър”, гр. Първомай с предназначение за жилищно строителство и с приложена улична и дворищна регулация, при граници: УПИ ІІ-409, УПИ ХХІІ-408 и от двете страни улици, ведно с всички подобрения и приращения в имота, при квоти, както следва:

Ø общо за З.С.З., с ЕГН: ********** и М.Г.З., с ЕГН: ********** в режим на съпружеска имуществена общност – 3/6 идеални части,

Ø за Н.К.З. – 1/6 идеална част;

Ø за Я.З.З., с ЕГН: ********** – 1/6 идеална част,

Ø за Г.З.З., с ЕГН: ********** – 1/6 идеална част.

УКАЗВА на ищците в шестмесечен срок от влизане на решението в сила да извършат отбелязването му в Служба по вписванията – Първомай по реда на чл. 115 ал. 1 от Закона за собствеността, както и че при неизпълнение на горното в рамките на предоставения срок вписването на исковата молба губи действието си.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                         

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

/ПМ