Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

16

гр. Първомай, 15.02.2016 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в закрито заседание на петнадесети февруари две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                    

          Председател: София Монева

 

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 29 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 247 от ГПК.

Съдът е сезиран с молба вх. № 528/27.01.2016 г. с правно основание чл. 247 ал. 1 от ГПК.

Молителят ЗАД „***” АД, с ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от изпълнителните директори А.П.Л. и Р.К.Д. и по пълномощие от юрисконсулт Д.Ф.Х., моли съда да допусне поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на Решение № 140/23.12.2015 г. по гр. дело № 29/2015 г. по описа на Районен съд – Първомай, изразяваща се в цифрово изписване на сумата на присъдените в тежест на ответника съдебно-деловодни разноски като „1 135, 00 лева” вместо като „745, 50 лева”.

Редовно известен на основание чл. 247 ал. 2 от ГПК, ответникът по молбата не депозира становище по същата.

След положителна констатация за допустимост на молбата настоящият съдебен състав намира, че разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

С влязло в законна сила Решение № 140/23.12.2015 г., постановено по гр. дело № 29/2015 г. по описа на Районен съд – Първомай, ответникът ЗАД „***” АД, с ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от изпълнителните директори А.П.Л. и Р.К.Д. и по пълномощие от юрисконсулт Д.Ф.Х., е осъден да заплати на ищеца Д.К.Д., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. М.Д.А., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, сумата от 1 135, 00 лева – съдебно-деловодни разноски за внесена държавна такса за разглеждане на предявения иск, преводна банкова такса, адвокатско възнаграждение за квалифицирана процесуална защита и депозит за назначена и изслушана съдебно-автотехническа експертиза. В мотивите на посочения съдебен акт съдът е изложил съображения за основателността на претенцията на ищеца за присъждане на съдебно-деловодни разноски в общ размер на 745, 50 лева, но в разпоредителната му част е произнесъл осъждане за сумата от 1 135, 00 лева.

Доколкото визираната грешка се окачествява като явно несъответствие между формираната от решаващия орган воля за величината на дължимите се с огледи изхода на спора съдебно-деловодни разноски и нейното обективиране в крайния съдебен акт, същата подлежи на отстраняване по реда на настоящото производство с постановяване на решение за допускане на нейната поправка.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на Решение № 140/23.12.2015 г., постановено по гр. дело № 29/2015 г. по описа на Районен съд – Първомай, като присъдената сума за съдебно-деловодни разноски ДА СЕ ЧЕТЕ „745, 50 лева” вместо „1 135, 00 лева”.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

СМ / НК