МОТИВИ

 

по НОХД № 60 / 2015 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

Районна прокуратура - Първомай с мотивирано постановление по чл. 375 от НПК повдига обвинение против обвиняемия Й.Й.М. ***, за това, че на 20.10.2014 година в землището на село Градина, област Пловдив - отдел „6 г” от територията на Териториално поделение „Държавно горско стопанство – Първомай”, град Първомай, без редовно писмено позволително взема и извозва от горския фонд (държавна горска територия) дървета - един пространствен кубичен метър дърва за огрев от топола на обща стойност 19,98 лева (деветнадесет лева и деветдесет и осем стотинки), включително отсечени и паднали, като деянието представлява маловажен случай - престъпление по чл. 235, ал. 6 във връзка с ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 235, ал. 6 във връзка с ал. 1 от НК, но намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК и предлага същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в размер на минимума на предвиденото в закона.

Предлага вещественото доказателство – каруца, находяща се на съхранение в разсадник „Мечка” при ТП „ДГС” - Първомай, собственост на обвиняемия Й.Й.М., на основание чл. 53, ал. 1, буква А от НК – да се отнеме в полза на държавата.

Адвокат З.Н.Т. ***, служебен защитник на обвиняемия, се присъединява към прокурора за освобождаване на подзащитния й от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба по чл. 78а от НК в размер на минимума, не счита, че вещественото доказателство следва да се отнема в полза на държавата. Изтъква, че обвиняемият е с недобро материално положение, няма средства за издръжка, а престъплението е с изключително ниска стойност като оценка.

Обвиняемият дава обяснения включително и за материалното си и семейно положение, моли за най-лекото наказание.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

 

Обвиняемият Й.Й.М. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, без образование (неграмотен), безработен, с адрес: ***.

 

През деня на 20.10.2014 година обвиняемият Й.Й.М. заедно с жена си отива с кон и каруца (негова собственост) в гората в землището на село Градина, област Пловдив, да си събере дърва за огрев, тъй като няма средства да си закупи. В отдел „6 г” от територията на Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Първомай” – Първомай, представляващ държавна горска територия, където има тополово сечище, вижда нарязани дърва. Натоварва в каруцата си един пространствен кубичен метър от тях и си тръгва.

По пътя, на улица „Васил Левски” в град Първомай подсъдимият е спрян за проверка от полицейски служители, между които и свидетелят Г.М.. И тъй като Й.Й.М. не може да представи документ за превозваните и немаркирани с контролна горска марка дърва, органите на реда сигнализират Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Първомай” – Първомай и на място пристига свидетелят Р.С., горски стражар, който след извършена проверка установява превозването на един пространствен кубичен метър немаркирани с контролна горска марка дърва за огрев от топола, непридружени с доказващ законния им произход документ.

Обвиняемият признава, че няма позволително и обяснява как и откъде е натоварил дървата.

На Й.Й.М. на място е съставен акт за установяване на административно нарушение по Закона за горите, с който дървата и каруцата са задържани и откарани на съхранение в разсадник „Мечка” при Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Първомай” – Първомай.

Впоследствие иззетите вещи са приобщени като веществени доказателства по делото. В хода на разследването дървата са върнати на представител на ощетеното юридическо лице, а каруцата, собственост на обвиняемия, е оставена на съхранение (отговорно пазене) в разсадник „Мечка”.

От заключението на извършената в хода на разследването Лесотехническа експертиза е видно, че стойността на един пространствен кубичен метър дърва за огрев от топола към инкриминираната дата – 20.10.2014 година - е 19,98 лева.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от кореспондиращите помежду си приложени по делото писмени доказателства: Справка за съдимост (л. 10 от делото), Писмо на Директора на РДГ – Пловдив (л. 4 от дознанието), Пълномощно (л. 23 от дознанието), Лесотехническа експертиза (л. 29 от дознанието), Писмо на Директора на ТП „ДГС” – Първомай (л. 30 от дознанието), Протокол за доброволно предаване (л. 31 от дознанието), Постановление за връщане на веществени доказателства (л. 32 от дознанието), Писмо на Директора на РДГ – Пловдив (л. 33 от дознанието), Писмо на Директора на РДГ – Пловдив (л. 35 от дознанието), Писмо на Директора на ТП „ДГС” – Първомай (л. 36 от дознанието), Рапорт, Акт за установяване на административно нарушение, Разписка за отговорно пазене на вещи (л. 37 – л. 39 от дознанието), Постановление за отказ да се образува наказателно производство (л. 40 – л. 41 от дознанието), Характеристична справка (л. 43 от дознанието), Писмо на Началника на РИО – Пловдив (л 68 от дознанието), Писмо на Началника на РИО – Кърджали (л 70 от дознанието), от показанията на свидетелите (л. 24 – л. 27 от дознанието) - всички приобщени по реда на чл. 283 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК, както и от обясненията на обвиняемия в съдебното следствие включително за семейното и имуществено състояние.

Съдът кредитира лесотехническата експертиза като компетентно изготвена с необходимите професионални познания и опит в съответната област, неоспорена от страните и съответстващо на събрания по делото доказателствен материал.

При обсъждането на събраните по делото доказателствени материали, сочени по-горе, Съдът не констатира наличието на противоречия в обстоятелства, включени в предмета на доказване.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 235, ал. 6 във връзка с ал. 1 от НК за това, че на 20.10.2014 година в землището на село Градина, област Пловдив, без редовно писмено позволително от отдел 6 „г” от територията на Териториално поделение „Държавно горско стопанство – Първомай”, град Първомай, взема и извозва от горския фонд (държавна горска територия) дървета: един пространствен кубичен метър дърва за огрев от топола на стойност 19,98 лева (деветнадесет лева и деветдесет и осем стотинки), включително отсечени и паднали, като деянието представлява маловажен случай.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата без редовно писмено позволително взема от горския фонд топола за огрев, като с оглед на незначителността на вредните последици – ниската стойност на противозаконно отнетото - и чистото съдебно минало, деянието му се квалифицира с признаците на маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието, за което е ангажирана отговорността му, с пряк умисъл и с целени и настъпили обществено опасни последици - съзнава обществено опасния характер на стореното от него, предвижда и иска настъпването на обществено опасните му последици.

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия престъпление Съдът намира, че следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от него, предвижда наказание лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от 100 до 300 лева. Причинените от деянието вреди са възстановени с изземане на инкриминираните вещи и връщането им на представител на ощетеното юридическо лице, обвиняемият е пълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се е ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита смекчаващите отговорността обстоятелства - направените самопризнания в съдебното следствие, тежкото материално състояние, семейната ангажираност на обвиняемия, грижещ се за жена и малолетно дете и чистото съдебно минало. Отегчаващи отговорността обстоятелства няма.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с невисока, степен на обществена опасност, а обществената опасност на деянието му е отчетена в предвиденото по закон наказание за този род престъпления.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред, свързан със собствеността и стопанисването – управлението, възпроизводството, ползването и опазването на горите в Република България.

На основание чл. 53, ал. 1, буква А от НК във връзка с чл. 379 от НПК във връзка с чл. 20, ал. 1 и ал. 4 от ЗАНН каруцата на обвиняемия, с помощта на която е отнел инкриминираните дърва, като вещ, принадлежаща на виновния и послужила за извършване на умишленото престъпление, следва да се отнеме в полза на държавата.

 

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ