ПРОТОКОЛ № 36

04.09.2015 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

втори съдебен състав

на четвърти септември

две хиляди и петнадесета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

София Монева

 

Секретар:

П.М.

Прокурор:

Йоанна Запрянова

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НОХ дело №

167

по описа за

2015

година

 

Производство по реда на чл. 382 от НПК.

 

На именното повикване в

09:00

часа

 

Ø     за Районна прокуратура – Първомай, редовно призована, се явява прокурор Йоанна Запрянова;

Ø     обвиняемият И.И.М., редовно призован, се явява лично и с упълномощения си защитник адв. Н.Ш.Б. ***, също редовно призован.

 

Съдът предостави възможност за становище по хода на делото.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Да се даде ход на делото.

Адвокат Н.Б.: Да се даде ход на делото.

Обвиняемият И.М.: Да се даде ход на делото.

 

След като изслушва становищата на страните и съобрази, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

И.И.М., роден на *** ***, българин, български гражданин, с начално образование, неженен, осъждан, строителен работник, живущ ***, с ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Нямам отводи и искания.

Адвокат Н.Б.: Нямам отводи и искания.

Обвиняемият И.М.: Разбрах правата си, които имам съгласно закона. Нямам отводи и искания.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОКЛАДВА СЕ споразумението чрез прочитането му от прокурора.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: На основание чл. 382 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК бе постигнато днес представеното споразумение. С него са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. От престъплението няма причинени имуществени вреди. Подсъдимият декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Адвокат Н.Б.: Моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите.

Обвиняемият И.М.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен за извършване на престъплението, за което съм обвинен. Запознат съм със съдържанието на споразумението. Доброволно съм подписал същото. Запознат съм с последиците от същото и съм съгласен с тях. Моля да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът, след съвещание, намира, че в съдържанието на представеното споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382 ал. 6 от НПК същото се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

 

Обвиняемият И.И.М., роден на *** ***, българин, български гражданин, с начално образование, неженен, осъждан, строителен работник, живущ ***, с ЕГН: **********, се признава за виновен, че е извършил престъпление по чл. 343б, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК за това, че на 23.08.2015 г., в гр. Първомай, обл. Пловдив, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Опел Зафира”, с ДКН: *** с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно – 1,83 на хиляда, установено по надлежния ред – с Протокол за химическа експертиза № 786/25.08.2015 г., след като е бил осъден с влязла в сила присъда за деяние по ал. 1 на чл. 343б от НК – с Определение № 51/06.10.2011 г. по НОХД № 162/2011 г. на Районен съд – гр. Първомай, влязло в сила на 06.10.2011 г.

Деянието е извършено от обвиняемия при условията на пряк умисъл.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл. 381 ал. 2 от НПК допуска постигането на споразумение за прекратяване на наказателното производство.

От общественоопасното поведение на обвиняемия не са причинени имуществени вреди.

За извършеното престъпление на обвиняемия И.И.М. се определя наказание по чл. 343б, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква „б” от НК – „пробация”, както следва: „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 1 (една) година, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице – три пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител ” за срок от 1 (една) година, както и „глоба” в размер на 200 (двеста) лева.

На основание чл. 343г във вр. с чл. 343б ал. 2, вр. с ал. 1, във вр. с чл. 37 ал. 1 т. 7 от НК на обвиняемия се определя и наказание „лишаване от право” да управлява моторно превозно средство за срок от 1 (една) година.

На основание чл. 59 ал. 4 от НК на обвиняемия се приспада времето, през което за същото деяние е бил лишен от възможност да упражнява това право по административен ред, считано от 23.08.2015 г.

Направените по делото разноски в размер на 25,00 лв. за химическа експертиза в досъдебното производство следва да се възложат на обвиняемия.

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Н.Б.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият И.М.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Обвиняем:

(п)

 

(Йоанна Запрянова)

 

(И.М.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. Н.Б.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение удовлетворява изискванията на чл. 381 ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено, а на основание чл. 24 ал. 3 от НПК наказателното производство - прекратено.

По изложените съображения и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, обвиняемия И.И.М. и неговия защитник адв. Н.Ш.Б. *** споразумение за решаване на НОХД № 167/2015 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение “Подписка”.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 167/2015 г. по описа на Районен съд – Първомай.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 09:10 часа.

 

Председател:

(п)

 

 

Секретар:

(п)

СМ/ПМ