РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ

 

 

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 6

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на шести март две хиляди и петнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

 

след разглеждане на материалите по Д ЧНД № 201 по описа на Съда за 2014 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 243 от НПК.

С Постановление рег. № 281 / 2014 от 26.11.2014 година Районна прокуратура – Първомай прекратява наказателното производство по Дознание № 173 / 2014 година по описа на РУ „Полиция” - Първомай, образувано и водено срещу Р.К.К., ЕГН **********,*** за престъпление по чл. 129, ал. 1 във връзка с ал. 2 от НК, тъй като от доказателствата по делото се установява, че на пострадалия е причинена лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 1 от НК, за което деяние наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия, съгласно чл. 161, ал. 1 от НК, и не са налице основанията на чл. 49 от НПК.

Недоволен от постановлението за прекратяване остава пострадалият свидетелят В.Н.С., който с жалба чрез Районна прокуратура – Първомай до Районен съд – Първомай иска прокурорският акт да бъде отменен. Жалбата срещу Постановление рег. № 281 / 2014 от 26.11.2014 година на Районна прокуратура – Първомай е депозирана в преклузивния срок по чл. 243, ал. 3 от НПК, от лице от кръга на посочените в разпоредбата (пострадал) и е процесуално допустима, но разгледана по същество е неоснователна.

След като се запозна със събраните в хода на досъдебното производство материали и във връзка с направеното оплакване, Съдът намира, че постановлението на Районна прокуратура - Първомай е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Дознанието е образувано и водено против Р.К.К., ЕГН **********,***, за това, че на 05/06.04.2014 година в град Първомай, област Пловдив, причинява на В.Н.С. *** средна телесна повреда - престъпление по чл. 129, ал. 1 от НК.

Прокурорът аргументира прекратителната си теза с изготвената в хода на разследването първоначална и допълнителна съдебномедицински експертизи (л. 71 – л. 74, л. 84 – л. 89 от дознанието), всяка от които според настоящия състав е ясна и обоснована и не възниква съмнение за правилността й: при отговор на поставените въпроси са взети предвид всички доказателства по делото - включително представеното по предварителната проверка Съдебномедицинско удостоверение № 336 / 2014 година на Катедра по обща и клинична патология и съдебна медицина на Медицински университет – Пловдив, изготвена след преглед на 17.04.2014 година (11 дни след инкриминираната дата) на пострадалия.

Съгласно заключението на изготвената по писмени данни Съдебномедицинска експертиза № 374 / 2014 година е видно, че на пострадалия са били причинени травматични увреждания: контузия на главата, мозъчно сътресение (по гласни данни от пострадалия), травматичен отток и кръвонасядане по клепачите на лявото око с притваряне на очната цепка, охлузване с размери 4-5 см по дясната лицева половина (по дясната буза – описано в история на заболяването от ЛЧХ). Впоследствие като усложнение и в причинно-следствена връзка с лицевата травма се развива възпалителен процес – абсцес на дясната лицева половина, което налага извършване на оперативна интервенция – интраорална (през устата) инцизия с отваряне на абцеса, отстраняване на гнойна колекция и поставяне на дренажи откъм устната кухина. Според експерта описаните увреждания са причинени по механизма на удар с или върху твърд тъп предмет и отговарят по време и начин да са получени при нанесени юмручни удари по лицето на пострадалия с последващо падане на земята. Налице е причинно-следствена връзка между нанесения на 06.04.2014 година побой и получените телесни повреди от пострадалия. Лицевата травма с развилия се възпалителен процес – абсцес на дясната лицева половина, са преценени от вещото лице като довели до разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК, т.е. лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 1 от НК. Останалите травматични увреждания причиняват на пострадалия болка и страдание, т.е. лека телесна повреда по смисъла на ал. 2 на чл. 130 от НК. В експертното заключение е посочено, че по отношение на мозъчното сътресение, за което съобава пострадалият, преценка може да бъде направена при наличие и на други свидетелски показания – от очевидците на случилото се за състоянието на пострадалия след побоя.

В тази връзка допълнително са разпитани свидетелите К.Н., И.К. и П.А. относно състоянието на пострадалия след нанасянето на първия удар от Р.К. вътре в заведението – налични са гласни доказателства, че пострадалият пада на земята и губи съзнание.

Заключението на допълнително назначената Съдебномедицинска експертиза № 430 / 2014 година установява, че на пострадалия са били причинени травматични увреждания: контузия на главата, мозъчно сътресение (по гласни данни от пострадалия и останалите свидетели очевидци), травматичен отток и кръвонасядане по клепачите на лявото око с притваряне на очната цепка, охлузване с размери 4-5 см по дясната лицева половина (по дясната буза – описано в история на заболяването от ЛЧХ). Впоследствие като усложнение и в причинно-следствена връзка с лицевата травма се развива възпалителен процес – абсцес на дясната лицева половина, което налага извършване на оперативна интервенция – интраорална (през устата) инцизия с отваряне на абцеса, отстраняване на гнойна колекция и поставяне на дренажи откъм устната кухина. Според експерта описаните увреждания са причинени по механизма на удар с или върху твърд тъп предмет и отговарят по време и начин да са получени така, както съобщава пострадалият и свидетелите очевидци на инцидента, а именно при нанесени юмручни удари по лицето на пострадалия с последващо падане на земята и ритане с крака. Налице е причинно-следствена връзка между нанесения на 06.04.2014 година побой и получените телесни повреди от пострадалия. Лицевата травма с развилия се възпалителен процес – абсцес на дясната лицева половина, са преценени от вещото лице като довели до разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК. Според експерта от допълнителните гласни данни е видно, че травмата на главата е придружена от лекостепенно мозъчно сътресение, което потича със степенно разстройство на съзнанието (зашеметяване) без пълна загуба на съзнание до степен на травматична кома. Така протекло, мозъчното сътресение е преценено като довело до разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК, т.е. лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 1 от НК. Останалите травматични увреждания причиняват на пострадалия болка и страдание, т.е. лека телесна повреда по смисъла на ал. 2 на чл. 130 от НК.

С оглед на посоченото атакуваният прокурорски акт се явява правилен и обоснован, тъй като по смисъла на чл. 161, ал. 1 от НК за лека телесна повреда наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.

Предвид изложеното, Съдът намира искането за отмяна на постановлението за прекратяване за неоснователно, за което и на основание чл. 243, ал. 5 и ал. 6 от НПК

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Потвърждава Постановление рег. № 281 / 2014 от 26.11.2014 година Районна прокуратура – Първомай за прекратяване на наказателното производство по Дознание № 173 / 2014 година по описа на РУ „Полиция” - Първомай, образувано и водено срещу Р.К.К., ЕГН **********,*** за престъпление по чл. 129, ал. 1 във връзка с ал. 2 от НК.

 

Определението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от съобщаването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ