ПРИСЪДА

 

№ 27

 

град Първомай, 30.12.2015 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на тридесети декември две хиляди и петнадесета година с

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря В.Х. и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 289 по описа на Съда за 2015 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на Глава двадесет и пета от НПК.

Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против подсъдимия П.А.Д. ***, за това, че на 28.12.2015 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство - лек автомобил марка „Пежо 306“ с ДК № *** с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,10 на хиляда, установено по надлежния ред – с „Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA-0058 – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото подсъдимият да е осъществил състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК и фактическата обстановка, подробно описана в обвинителния акт. Счита, че деянието е извършено от подсъдимия при условията на пряк умисъл с желани и настъпили обществено опасни последици, като се вземат предвид показанията на разпитаните свидетели и приложените и приобщени по надлежния ред писмени доказателства. Намира, че при определяне на наказанието, от една страна, като смекчаващи отговорността обстоятелства следва да се отчете самопризнанието в досъдебното производство, а от друга, като отегчаващи – сравнително високата концентрация на алкохол в кръвта му и наличието на други нарушения и наказания по Закона за движение по пътищата. Предлага да бъде наложено наказание при условията на чл. 54, ал. 1 от НК лишаване от свобода в размер около минимума на предвиденото в текста на чл. 343б, ал. 1 от НК, като не е пречка изпълнението да бъде отложено на основание чл. 66, ал. 1 от НК с изпитателен срок в размер на минимално предвидения, а на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК - се приспадне времето, през което подсъдимият е задържан по ЗМВР, считано от 21:30 часа на 28.12.2015 година до 16:00 часа на 29.12.2015. Предлага още, наред с наказанието лишаване от свобода, на подсъдимия да бъде наложено и кумулативно посоченото в чл. 343б, ал. 1 от НК наказание глоба в размер между минимума и средата на предвиденото. Счита, че следва да се наложи и наказание по чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК – лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок в размер между минимума и средата на предвиденото, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се приспадне времето, през което подсъдимият е лишен от възможността да упражнява това право по административен ред, считано от 28.12.2015 година.

Подсъдимият П.А.Д. се възползва от правото си да не дава обяснения. В хода по същество заявява, че няма мнение, а при последна дума – че няма какво да каже.

 

Съдът след запознаване с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

 

Подсъдимият П.А.Д. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, разведен, неосъждан, със средно образование, ***, с адрес:***.

 

От 20:00 часа на 28.12.2015 година до 08:00 часа на 29.12.2015 година свидетелите Т.В.В. (младши автоконтрольор в звено „Пътен контрол” при РУ на МВР – Първомай) и Д.Х.Х. (старши полицай „Охрана на обществения ред” при РУ на МВР – Първомай) съвместно с колегата си А.Я. са дежурен автопатрул и изпълняват задълженията си по охрана на обществения ред и контрол за спазване на безопасно движение по пътищата в град Първомай.

Около 21:00 часа на 28.12.2015 година униформените полицаи са на установъчен пункт на осветено място в индустриалната зона на града до кръстовището на улица „Стефан Стамболов” и улица „Омуртаг”, когато свидетелят Т.В.В., който е извън патрулната кола, със стоп-палка и фенер спира за проверка движещ се лек автомобил „Пежо 306” с ДК № ***.

Установено е, че пежото се управлява от П.А.Д.. Извършена му е проверка за наличие на документи и водачът е поканен да бъде изпробван с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA-0058 за употреба на алкохол, при което по издишания въздух уредът отчита положителна проба от 2,10 промила в кръвта на подсъдимия и той е запознат с показанията.

П.А.Д. казва, че е пил на обяд, без да посочи количество, и обяснява, че му се е наложило да пътува, за да замести негов колега.

Подсъдимият е отведен в РУ на МВР – Първомай, където му е съставен акт за установяване на административно нарушение и му е издаден талон за медицинско изследване, който той не изпълнява, защото се съгласява с резултатите от техническата средство, след което е задържан в полицейското управление за 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

С Акта на подсъдимия са иззети свидетелството му за управление на моторно превозно средство, контролният талон към него и свидетелството му за регистрация на моторното превозно средство, което управлява.

За иззетите на П.А.Д. документи на 29.12.2015 година от Началника на РУ на МВР – Първомай са издадени две заповеди за налагане на принудителни административни мерки по чл. 171 от Закона за движение по пътищата.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от дадените в съдебно заседание показания на свидетелите Т.В.В. и Д.Х.Х. и от приобщените по реда на чл. 283 във връзка с чл. 367 от НПК писмени доказателства: Акт за установяване на административно нарушение от 28.12.2015 година, бланка серия Г № 384038 (л. 3 от НП); Талон за изпращане на медицинско изследване № 0024049 / 28.12.2015 година (л. 4 от НП); Справка за съдимост рег. № 430 / 29.12.2015 година (л. 7 от НП); Характеристична справка (л. 8 от НП); заверени копия от свидетелство за управление на моторно превозно средство, контролен талон и част втора на свидетелство за регистрация на моторно превозно средство на името на П.А.Д. (л. 12 от НП); Справка за нарушител / водач (л. 13 от НП); Справка в централна база – КАТ (л. 14 от НП); Заповед № 15–0325–000132 / 29.12.2015 година за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т. 1, буква Б от ЗДП (л. 15 от НП); Заповед № 15–0325–000133 / 29.12.2015 година за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т. 2, буква З от ЗДП (л. 16 от НП); Справка от АИС на МВР (л. 18 от НП); Заповед № 90 / 28.12.2015 година за задържане на лице (л. 19 от НП).

 

Съдът възприема гласната доказателствена съвкупност като обективна, логична, взаимно допълваща се и кореспондираща с писмената, въз основа на които се установява в цялост гореизложената фактическа обстановка.

Не се констатират противоречия в показанията на свидетелите и останалите кредитирани доказателства досежно обстоятелствата, включени в предмета на делото.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си подсъдимият П.А.Д. осъществява обективните и субективните признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК за това, че на 28.12.2015 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство - лек автомобил „Пежо 306“ с ДК № *** - с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,10 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA-0058.

От обективна страна с действията си подсъдимият осъществява обективните признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК, като управлява посоченото моторно превозно средство след употреба на алкохол, установено съгласно разпоредбите на Наредба № 30 от 27.06.2001 година за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства, като съдържанието на алкохол в кръвта му надвишава инкриминираната граница от 1,2 на хиляда, а именно 2,10 на хиляда.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Подсъдимият разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно кара след употреба на алкохол, с което иска и настъпването на тези последици.

С оглед на посочената и приета по-горе правна квалификация на извършеното от подсъдимия престъпление, за което е подведен под наказателна отговорност, за да определи наказанието, предвид целите по чл. 36 от НК, Съдът намира следното:

Като отегчаващи отговорността обстоятелства се отчитат две предишни нарушения на подсъдимия на правилата за движение по пътищата, за които е наказван по Закона за административните нарушения и наказания, но глобите не са платени, както и сравнително високата концентрация на алкохол в кръвта му – почти два пъти над инкриминирания от законодателя минимум от 1,2 на хиляда. Като смекчаващи отговорността обстоятелства се отчитат чистото съдебно минало на дееца и признаването на вината на досъдебното производство, но те не се явяват многобройни или изключителни по смисъла на чл. 55 от НК, за което предвидените в разпоредбата на чл. 343б, ал. 1 от НК наказания следва да се определят при условията на чл. 54 от НК.

От Съда се отчита, че управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол е деяние с висока степен на обществена опасност, поради потенциалната заплаха за здравето и дори живота на останалите участници в движението, но горепосочените обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на подсъдимия, при съвкупната им преценка го характеризират като лице с невисока степен на обществена опасност, за което на П.А.Д. е най-справедливо за престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК да бъде наложено наказание лишаване от свобода в размер на минимума на предвиденото в закона, а именно една година, както и глоба в такъв размер от 200,00 лева.

Като взема предвид размера на определеното наказание лишаване от свобода, както и че подсъдимият е с чисто съдебно минало, настоящата инстанция е на мнение, че за постигане целите му и преди всичко за поправянето на дееца не е наложително това наказание да се търпи реално и може на основание чл. 66, ал. 1 от НК да бъде отложено също с минимален изпитателен срок от три години, като на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от лишаването от свобода следва да се приспадне времето, през което П.А.Д. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Подсъдимият е правоспособен водач и с оглед на обществената опасност на деянието, но при съобразяване със смекчаващите отговорността обстоятелства, настоящият състав счита, че следва на основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК той да бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година, като най-подходящ, а на основание чл. 59, ал. 4 от НК – да се приспадне времето, през което подсъдимият е лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от отнемане на свидетелството му за управление на МПС до влизане на присъдата в сила.

Тези наказания са най-справедливи, съответстват на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и са в състояние да постигнат целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред и правилата за движение по пътищата.

Воден от горните съображения, Съдът

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия П.А.Д., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, разведен, неосъждан, със средно образование, ***, с адрес:***, за виновен в това, че на 28.12.2015 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство - лек автомобил „Пежо 306“ с ДК № *** - с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,10 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA-0058, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на една година и глоба в размер на 200,00 (двеста) лева.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на наказанието една година лишаване от свобода за срок от три години.

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от наложеното наказание една година лишаване от свобода приспада времето, през което П.А.Д. е задържан по реда на чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, считано от 21:30 часа на 28.12.2015 година до 16:00 часа на 29.12.2015 година.

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК лишава П.А.Д. от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година.

На основание чл. 59, ал. 4 от НК приспада времето, през което подсъдимият П.А.Д. е лишен по административен ред от възможността да упражнява правото да управлява моторно превозно средство, считано от 28.12.2015 година до влизане на присъдата в сила.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от днес.

 

 

 

Председател:

(п)

 

СЗ / ВХ