ПРИСЪДА

 

21

 

град Първомай, 12.11.2015 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на дванадесети ноември две хиляди и петнадесета година с

 

Председател:

Спасимир Здравчев

,

при участието на секретаря В.Х.,

разгледа докладваното от съдията НЧХД № 66 по описа на Съда за 2015 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия В.П.Н., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, с основно образование, животновъд, с адресна регистрация: ***, живущ ***, за невинен в това че на 01.05.2015 година в местността Герена в землището на село Крушево, община Първомай, област Пловдив, причинява на Т.П.Т., ЕГН **********,***, лека телесна повреда, изразяваща се в кръвонасядане в областта на лявата предмишница и кръвонасядане по кожата на предната коремна стена, довели до болка и страдание без разстройство на здравето, тъй като деянието е извършено при условията на неизбежна отбрана по чл. 12, ал. 1 от НК, и на основание чл. 304 от НПК го оправдава по повдигнатото му обвинение за престъпление по чл. 130, ал. 2 от НК.

 

Отхвърля като неоснователни предявените от Т.П.Т. срещу В.П.Н. и приети за съвместно разглеждане граждански искове, както следва:

§        в размер на 1500,00 (хиляда и петстотин) лева – обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки и страдания вследствие на нанесената от подсъдимия на тъжителя лека телесна повреда, за която му е повдигнато обвинение с тъжбата, ведно със законната лихва от 04.05.2015 година до окончателното изплащане на сумата;

§        в размер на 30,00 (тридесет) лева – обезщетение за имуществени вреди – заплатена за издаване на Съдебномедицинско удостоверение № 367 / 2015 година сума, ведно със законната лихва от датата на плащането – 08.05.2015 година – до окончателното изплащане на обезщетението.

 

Осъжда на основание чл. 190, ал. 1 от НПК тъжителя Т.П.Т. да заплати на В.П.Н. сумата от 500,00 (петстотин) лева за процесуално представителство.

 

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

 

Районен съдия:

(п)

СЗ / ВХ