ПРИСЪДА

 

№ 12

 

град Първомай, 25.06.2015 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и пети юни две хиляди и петнадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

В.П.

И.Г.

 

при участието на секретаря А.Г. и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 57 по описа на Съда за 2015 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия С.Г.Й., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, осъждан, с начално образование, безработен, с адрес:***, за виновен в това, че на 09.11.2014 година в землището село Виница, община Първомай, област Пловдив, отдел 7 ж” на Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Първомай” – Първомай, в условията на опасен рецидив - след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК - в съучастие като извършител с И.Г.Й. ***, без редовно писмено позволително сече от горския фонд (държавна горска територия) дървета – едно цяло и два пространствени кубични метра дърва за огрев от акация на обща стойност 36,30 лева (тридесет и шест лева и тридесет стотинки), включително отсечени или паднали, поради което и на основание чл. 235, ал. 4, предложение второ във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК и във връзка с чл. 58а, ал. 4 във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК го осъжда на три месеца лишаване от свобода.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК на подсъдимия С.Г.Й. не се налага наказание глоба, предвидено в чл. 235, ал. 4 от НК наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС определя първоначален строг режим за така наложеното на подсъдимия С.Г.Й. наказание лишаване от свобода, което да се изтърпи от подсъдимия в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

 

Признава подсъдимия И.Г.Й., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, с начално образование, безработен, живущ ***, за виновен в това, че на 09.11.2014 година в землището село Виница, община Първомай, област Пловдив, отдел „7 ж” на Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Първомай” – Първомай, в съучастие като извършител със С.Г.Й. ***, без редовно писмено позволително сече от горския фонд (държавна горска територия) дървета – едно цяло и два пространствени кубични метра дърва за огрев от акация на обща стойност 36,30 лева (тридесет и шест лева и тридесет стотинки), включително отсечени или паднали, като деянието представлява маловажен случай - престъпление по чл. 235, ал. 6 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1000 (хиляда) лева.

 

Отнема в полза на държавата на основание чл. 53, ал. 1, буква А от НК вещите, принадлежащи на виновните и послужили за извършване на умишленото престъпление, както следва:

Ø           каруца, находяща се на съхранение в разсадник „Мечка” при ТП „Държавно горско стопанство - Първомай” - Първомай, собственост на подсъдимия С.Г.Й.;

Ø           моторен трион „King Saw 460”, находящ се на съхранение в РУ на МВР – Първомай, собственост на подсъдимия И.Г.Й..

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

СЗ / АГ