ПРИСЪДА

 

№ 9

 

град Първомай, 04.05.2015 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на четвърти май две хиляди и петнадесета година с

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря А.Г. и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 49 по описа на Съда за 2015 година и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на Глава двадесет и четвърта от НПК.

Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против подсъдимата Х.К.Р. ***, за това, че на 27.04.2015 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство лек автомобил „Опел Вектра” с ДК № * с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,81 на хиляда, установено по надлежния ред с „Дрегер „Алкотест 7510” № ARBA – 0058 - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото подсъдимата да е осъществила състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК. Намира, че при определяне на наказанието за престъплението, извършено от подсъдимата, следва да се вземат предвид като смекчаващи отговорността обстоятелства чистото й съдебно минало, самопризнанието й и оказаното съдействие на досъдебното производство, липсата на други нарушения по ЗДП и младежката й възраст, а като отегчаващо отговорността обстоятелство – сравнително високата концентрация на алкохол в кръвта.

Изразява становище на подсъдимата да бъде наложено наказание по чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК – лишаване от свобода в размер около минимума на предвиденото в посочения текст, което да бъде отложено на основание чл. 66, ал. 1 от НК с минимален изпитателен срок, а на основание чл. 67, ал. 2 от НК полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок да се възложат на съответния полицейски инспектор по местоживеене на подсъдимата. Предлага на основание чл. чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК на подсъдимата да се наложи и наказание лишаване от право да управлява МПС в размер около минимума на съответно предвиденото, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК от наложеното й наказание лишаване от право да управлява МПС да се приспадне времето, през което е била лишена от това право по административен ред, считано от 27.04.2015 година.

Подсъдимата се възползва от правото си да не дава обяснения, съгласява се със становището на прокурора, признава се за виновна, съжалява за стореното.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

 

Подсъдимата Х.К.Р. е родена на *** ***, ЕГН **********, българка, българска гражданка, неомъжена, неосъждана (реабилитирана по право на основание чл. 86, ал. 1, т. 1 от НК), със средно образование, сезонен работник, от *.

 

На 27.04.2015 година свидетелите Г.Д.Г. и К.Б.С., служители на РУ „Полиция” – Първомай, са нощна смяна и изпълняват задълженията си по охрана на обществения ред в град Първомай на установъчен пункт на улица „Княз Борис Първи” до бензиностанция „Газпром”.

Около 02:55 часа забелязват по улица „Княз Борис Първи” от квартал Дебър към центъра на град Първомай, лек автомобил „Опел Вектра” с ДК № *, който криволичи по пътя.

Тръгват след него с патрулния автомобил, управляван от свидетеля Г. *** спират опела за проверка с подаване на светлинен сигнал.

Установяват, че водачът на автомобила е подсъдимата Х.К.Р., която признава, че е пила уиски. Служителите на реда я изпробват с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” № ARBA-0058, което отчита наличие на алкохол в кръвта 1,81 на хиляда.

Нарушителката е отведена в РУ „Полиция” – Първомай, където й е съставен Акт за установяване на административно нарушение, който тя подписва без възражение, като се съгласява с показанията на техническото средство и не изпълнява издадения й талон за изпращане на медицинско изследване. С Акта са иззети притежаваното от подсъдимата Свидетелство за управление на моторно превозно средство № * и контролен талон.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от показанията на свидетелите Г.Д.Г. и К.Б.С. и от приобщените по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства: Акт за установяване на административно нарушение (л. 3 от БП), Заповед за прилагане на принудителна административна мярка (л. 4 от БП), Справка за регистрирани криминални прояви (л. 9 от БП), Справка за нарушител / водач (л. 11 от БП), Свидетелство за управление на МПС и контролен талон (л. 12 от БП), Талон за медицинско изследване (л. 13 от БП), Справка за съдимост (л. 15 от БП), Характеристична справка (л. 16 от БП).

Кредитираната гласна доказателствена съвкупност е обективна, логична, взаимно допълваща се и кореспондираща с писмената, въз основа на които се установява в цялост гореизложената фактическа обстановка.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си подсъдимата Х.Р. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК за това, че на 27.04.2015 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство лек автомобил „Опел Вектра” с ДК № * с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,81 на хиляда, установено по надлежния ред с „Дрегер „Алкотест 7510” № ARBA - 0058.

От обективна страна с действията си подсъдимата осъществява обективните признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК, като управлява посоченото моторно превозно средство след употреба на алкохол, установено с техническо средство Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA-0058, като съдържанието на алкохол в кръвта й надвишава инкриминираната граница от 1,2 на хиляда, а именно 1,81 на хиляда.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Подсъдимата разбира обществено опасния характер на извършеното от нея, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно кара след употреба на алкохол, с което иска и настъпването на тези последици.

С оглед на посочената и приета по-горе правна квалификация на извършеното от подсъдимата престъпление, за което е подведена под наказателна отговорност, за да определи наказанието й предвид целите по чл. 36 от НК, Съдът намира следното:

Отчита се концентрацията на алкохол в кръвта на подсъдимата от 1,81 на хиляда - над инкриминирания от законодателя минимум от 1,2 на хиляда, но за Х.Р. са налице смекчаващи отговорността обстоятелства - чистото съдебно минало, самопризнанието в съдебното следствие и оказаното съдействие в хода на досъдебното производство, както и липсата на други нарушения по Закона за движение по пътищата и младежката й възраст. Тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на подсъдимата, я характеризират като лице с невисока степен на обществена опасност.

От Съда се отчита също, че управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол е деяние с висока степен на обществена опасност, поради потенциалната заплаха за здравето и дори живота на останалите участници в движението, но с оглед на смекчаващите отговорността обстоятелства за подсъдимата Х.К.Р. при съвкупна преценка на горното е най-справедливо за престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК да бъде наложено наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК, тъй като при наличните смекчаващи отговорността обстоятелства, които настоящата инстанция намира за многобройни, и най-лекото наказание, определено по чл. 54, ал. 1 от НК, би се оказало несъразмерно тежко.

С оглед на посоченото, на подсъдимата следва да бъде наложено наказание пробация, но над минимума на предвиденото в закона, със следните мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от осем месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от осем месеца.

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК подсъдимата следва да бъде лишена от право да управлява моторно превозно средство за срок от осем месеца, като се отчитат смекчаващите отговорността й обстоятелства, а на основание чл. 59, ал. 4 от НК се приспадне времето, през което подсъдимата е лишена по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 27.04.2015 година до влизане на присъдата в сила.

Тези наказания са най-справедливи, съответстват на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и са в състояние да постигнат целите, предвидени в чл. 36 от НК.

 

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред и правилата за движение по пътищата.

Воден от горните съображения, Съдът

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимата Х.К.Р., родена на *** ***, ЕГН **********, българка, българска гражданка, неомъжена, неосъждана (реабилитирана по право на основание чл. 86, ал. 1, т. 1 от НК), със средно образование, сезонен работник, от *, за виновна в това, че на 27.04.2015 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство лек автомобил „Опел Вектра” с ДК № * с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,81 на хиляда, установено по надлежния ред с „Дрегер „Алкотест 7510” № ARBA - 0058, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК я осъжда на пробация, както следва:

Ø    задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от осем месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

Ø    задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от осем месеца.

 

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК лишава подсъдимата Х.К.Р. от право да управлява моторно превозно средство за срок от осем месеца.

 

На основание чл. 59, ал. 4 от НК приспада времето, през което подсъдимата Х.К.Р. е лишена по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 27.04.2015 година до влизане на присъдата в законна сила.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 7-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ