ПРИСЪДА

 

№ 19

 

град Първомай, 23.10.2015 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и трети октомври две хиляди и петнадесета година с

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря А.Г.,

разгледа докладваното от Председателя НЧХД № 100 по описа на Съда за 2014 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия Д.С.А., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, разведен, неосъждан (реабилитиран по право), с начално образование (завършен шести клас), безработен, с адресна регистрация: ***, живущ ***, за виновен в това, че на 20.04.2014 година в квартал Дебър на град Първомай, област Пловдив, причинява на С.Д.Я., ЕГН **********,***, контузия на главата: счупване на черепа в дясната челно-базална област, наличие на въздух в черепната кухина, линеарно счупване в областта на дясната орбита, счупване на дясната зигоматична (ябълчена) кост, кръвоизлив в десния челен синус и етмоидалните клетки (хемосинус), охлузване в дясната челна област, кръвонасядане по горния и долния клепач на дясното око – леки телесни повреди, изразяващи се в причиняване на разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК – престъпление по чл. 130, ал. 1 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1500 (хиляда и петстотин) лева.

 

Осъжда подсъдимия Д.С.А., ЕГН **********, да заплати на С.Д.Я., ЕГН **********, сумата от 3000 (три хиляди) лева – обезщетение за причинените от престъплението по чл. 130, ал. 1 от НК неимуществени вреди - болки, страдания и неудобства в резултат от деянието, ведно със законната лихва от 20.04.2014 година - датата на деликта - до окончателното изплащане на сумата, а в останалата част до предявения размер от 15000 лева отхвърля иска като неоснователен.

 

Осъжда подсъдимия Д.С.А., ЕГН **********, на основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК да заплати:

1. на С.Д.Я., ЕГН **********,***, сумата от общо 619,50 лева (шестстотин и деветнадесет лева и петдесет стотинки) за адвокатско възнаграждение, за експертиза и за деловодни разноски;

2. в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от общо 299,84 лева (двеста деветдесет и девет лева и осемдесет и четири стотинки) за държавна такса върху уважения размер на гражданския иск, за експертиза и явяване на експерти в съдебно заседание.

 

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ