ПРИСЪДА

 

№ 6

 

град Първомай, 23.04.2015 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и трети април две хиляди и петнадесета година с

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря А.Г.,

разгледа докладваното от Председателя НЧХД № 12 по описа на Съда за 2014 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия Д.И.П., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно образование, неработещ, от ***, с адресна регистрация ***, за виновен в това, че на 28.11.2013 година в град Първомай, област Пловдив, пред входната врата на къщата на улица „*” № *:

1. нанася на М.М.К. ***, лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на кръвонасядане в областта на лявата мишница - болка и страдание без разстройство на здравето, поради което и на основание чл. 130, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на пробация, както следва:

Ø     задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

Ø     задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

2. е казал в нейно присъствие нещо унизително за честта и достойнството на М.М.К. ***, а именно думите: „курво мръсна”, „мръсница”, поради което и на основание чл. 146, ал. 1 от НК във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на глоба в размер на 1000 (хиляда) лева.

 

На основание чл. 23, ал. 1 от НК налага на подсъдимия Д.И.П., ЕГН **********, по-тежкото от двете наказания, а именно пробация с пробционни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично; задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

 

На основание чл. 23, ал. 3 от НК присъединява изцяло наказанието глоба в размер на 1000 (хиляда) лева към наложеното на подсъдимия Д.И.П., ЕГН **********, по-тежко от двете наказания, а именно пробация с пробционни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично; задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

 

Осъжда подсъдимия Д.И.П. да заплати на М.М.К., ЕГН **********,***:

1. сумата от 2000 (две хиляди) лева, съставляваща обезщетение за причинените й от престъплението по чл. 130, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК неимуществени вреди - болки, страдания, страх и притеснение, ведно със законната лихва от 28.11.2013 година - датата на увреждането - до окончателното изплащане на сумата, а в останалата част до предявения размер от 3000 лева отхвърля иска като неоснователен;

2. сумата от 1000 (хиляда) лева, съставляваща обезщетение за причинените й от престъплението по чл. 146, ал. 1 от НК неимуществени вреди, изразяващи се в унижение и срам, ведно със законната лихва от 28.11.2013 година - датата на увреждането - до окончателното изплащане на сумата.

 

Осъжда подсъдимия Д.И.П. на основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК да заплати:

1. на М.М.К. ***, сумата от 500 (петстотин) лева за адвокатско възнаграждение и сумата от 117,10 лева (сто и седемнадесет лева и десет стотинки) за деловодни разноски;

2. в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 50 (петдесет) лева за експертиза и сумата от 120 (сто и двадесет) лева - държавна такса върху уважената част от предявените граждански искове.

 

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ