ПРИСЪДА

 

5

 

град Първомай, 30.03.2015 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на тридесети март две хиляди и петнадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

М.П.

П.П.

 

при участието на секретаря А.Г. и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 198 по описа на Съда за 2013 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия А.Д.Д., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, разведен, осъждан, със средно образование, животновъд на частни начала в село *, с адресна регистрация: ***, живущ ***:

Ø    за невинен в това на 19.09.2010 година в град Чирпан, област Стара Загора, в условията на опасен рецидив (след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, и след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като за нито едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК) да е причинил средна телесна повреда на А.Н.А. ***, изразяваща се в трайно затруднение на движението на снагата - счупване на V ребро вдясно и ІХ, Х, ХІ ребра вляво, и на основание чл. 304 от НПК го оправдава по повдигнатото му обвинение за престъпление по чл. 131а, предложение второ във връзка с чл. 129, ал. 2 във връзка с чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК;

Ø    за виновен в това, че на 17.10.2010 година в град Чирпан, област Стара Загора, в условията на опасен рецидив (след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК) причинява средна телесна повреда на А.Л.А. ***, изразяваща се в счупване на долната челюст в областта на левия долночелюстен ъгъл, поради което и на основание чл. 131а, предложение второ във връзка с чл. 129, ал. 2 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на пет години, като на основание чл. 304 от НПК го признава за невинен деянието да е извършено и в условията на опасен рецидив по буква Б на чл. 29, ал. 1 от НК (след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като за нито едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК), както и с деянието да е причинено на А.Л.А. разстройство на здравето, временно опасно за живота – мозъчно сътресение с пълна загуба на съзнание, и го оправдава по повдигнатото обвинение в тази част.

На основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС определя първоначален строг режим за така наложеното наказание от пет години лишаване от свобода, което да се изтърпи от подсъдимия в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Приспада на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от така наложеното наказание лишаване от свобода в размер на пет години времето, през което по отношение на подсъдимия А.Д.Д. е взета мярка за неотклонение задържане под стража, считано от 14.12.2010 година до 01.06.2011 година, включително, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

Приспада на основание чл. 59, ал. 1, т. 2 от НК от така определеното наказание лишаване от свобода в размер на пет години времето, през което по отношение на подсъдимия А.Д.Д. е взета мярка за неотклонение домашен арест, считано от 02.06.2011 година до 22.06.2011 година, като два дни домашен арест се зачитат за един ден лишаване от свобода.

Привежда на основание чл. 70, ал. 7 от НК в изпълнение неизтърпяната част от две години, осем месеца и девет дни от наказанието лишаване от свобода, наложено по НОХД № 248 / 2005 година на Районен съд – Чирпан, което на основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС да се изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип отделно от наложеното с настоящата Присъда наказание лишаване от свобода.

 

Осъжда на основание чл. 189, ал. 4 във връзка с ал. 3 и ал. 1 от НПК подсъдимия А.Д.Д. да заплати в полза на:

§          бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 585,00 (петстотин осемдесет и пет) лева за експертизи на досъдебното производство и в съдебно заседание, касаещи пострадалия А.Л.А., както и сумата от 5,00 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист;

§          Национално бюро за правна помощ сумата от 190,00 (сто и деветдесет) лева за служебна защита на досъдебното производство, както и сумата от 5,00 (пет) лева в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай за служебно издаване на изпълнителен лист.

На основание чл. 190, ал. 1 във връзка с чл. 189, ал. 4 във връзка с ал. 1 от НПК разноските в размер на 640,00 (шестстотин и четиридесет) лева за експертизи на досъдебното производство и за явяване на експерти в съдебно заседание, касаещи пострадалия А.Н.А., остават за сметка на държавата.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

СЗ / АГ