46

 

град Първомай, 23.12.2015 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на петнадесети октомври две хиляди и петнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря В.Х.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 105 по описа на Съда за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Обжалвано е Наказателно постановление № 15-0325-000198 / 03.06.2015 година на Началника на РУ „Полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на С.К.С., ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата на основание чл. 182, ал. 1, т. 3 от същия закон е наложена глоба в размер на 100 (сто) лева.

Жалбоподателят С.К.С. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата, и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна – Началникът на РУ „Полиция” – Първомай - редовно призован, не се явява, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

 

На 25.05.2015 година служители при РУ на МВР – Първомай, единият от които младши автоконтрольор в звено „Пътен контрол” Т.В.В. (актосъставител), при изпълнение на служебните си задължения по пътния контрол в град Първомай, област Пловдив, в 14:08 часа на улица „Княз Борис Първи” до дом № 98 засичат с Трафик радар TR4D, с фабричен № 375 скорост от 77 км/ч на лек автомобил „Хонда Джаз” с ДК № *, собственост на водача, управляван от него, при разрешена скорост за движение в града от 50 км/ч. След запознаване на водача с показанията на техническото средство, отчитащо фиксирани дата, час и скорост, е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 198 / 25.05.2015 година (бланка № 482975). С.К.С. го подписва без възражение, не дава обяснения и след връчване на екземпляр от акта е освободен.

Въз основа на акта е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел, които се кредитират като обективни и логични, от приобщените по съответния процесуален ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира, че наказващият орган правилно ангажира административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за нарушението по чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, чийто текст гласи, че при избиране скоростта на движение на водача на моторно превозно средство, категория В, в населено място е забранено да превишава стойност от 50 км/ч. В конкретния случай управляваният от жалбоподателя автомобил е засечен да се движи със скорост над 50 км/ч по улица „Княз Борис Първи”, която е в населено място - град Първомай, автомобилът, с който е извършено нарушението, „Хонда Джаз” с ДК № *, е от категория В, съгласно текста на чл. 150а, ал. 2, т. 6 от ЗДП. Техническото средство, с което е засечена скоростта - Трафик радар TR4D, е вписано под № 4349 в Регистъра на одобрените за използване типове средства за измерване на Българския институт по метрология и видно от протокола за лабораторно изследване, е преминало последваща проверка на 11.03.2015 година и е със срок на валидност 12 месеца, т.е. е в срок на годност към датата на деянието. А от представената разпечатка от паметта на Трафик радар TR4D (№ 46) се установява, че на 25.05.2015 година в 14:08 часа един автомобил е засечен да се движи със скорост от 77 км/ч.

За констатираното нарушение жалбоподателят С.К.С. правилно е подведен под отговорност по чл. 182, ал. 1, т. 3 от ЗДП, който визира, че водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва за превишаване от 21 до 30 км/ч с глоба 100 лв.

Размерът на наказанието е в съответствие с разпоредбата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, защото е конкретно установен от закона.

И актът, и постановлението са издадени при спазване на изискванията на чл. 42 и чл. 43, чл. 57 и чл. 58 от ЗАНН и съдържат всички задължителни реквизити на закона.

Несъстоятелни са възраженията на жалбоподателя, че при спирането му за проверка от органите на реда не са спазени изискванията на чл. 165, ал. 1, т. 1 и ал. 2, т. 7 от Закона за движение по пътищата.

Първата разпоредба визира, че определените от министъра на вътрешните работи служби при контрол по спазването на правилата за движение от участниците в движението и техническата изправност на движещите се по пътя превозни средства служебните лица са длъжни при проверка да се обозначат ясно, осигурявайки необходимата видимост, а актосъставителят е категоричен, че на инкриминираната дата с колегата си на смяна са униформени, със светлоотразителни жилетки и с патрулен автомобил със съответните обозначения и са видими за всички участници в движението.

Що се отнася до текста на чл. 165, ал. 2, т. 7 от Закона за движение по пътищата, местата за контрол по спазването на правилата за движение от участниците в движението да се обозначават с поставянето на пътни знаци и техника за видеонаблюдение, в чийто обхват се осъществява контролът, изискването е в хипотезата на чл. 189, ал. 4 от ЗДП, когато установяването на нарушението се извършва автоматизирано - без участието на контролен орган и нарушител – и се издава електронен фиш, а не при засичане на скорост със съответното техническо средство от оправомощен за това полицейски служител, какъвто е настоящият казус.

Мотивиран от изложеното, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав, счита, че обжалваното Наказателно постановление следва да се потвърди като правилно и законосъобразно, поради което и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 15-0325-000198 / 03.06.2015 година на Началника на РУ „Полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на С.К.С., ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата на основание чл. 182, ал. 1, т. 3 от същия закон е наложена глоба в размер на 100 (сто) лева.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ