47

 

град Първомай, 30.12.2015 година

 

 

Първомайски районен съд, първи съдебен състав, в открито заседание на тринадесети октомври две хиляди и петнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря В.Х.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 78 по описа на Съда за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № НП - 68 / 28.07.2014 година на Председателя на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, с което на ЕВН „България Електроразпределение” ЕАД - Пловдив на основание чл. 206, ал. 1 от Закона за енергетиката е наложена имуществена санкция в размер 20000 (двадесет хиляди) лева за нарушение на чл. 63, ал. 1 и ал. 2 от Общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на „ЕВН България Електроразпределение” АД.

Жалбоподателят ЕВН „България Електроразпределение” ЕАД - Пловдив чрез процесуалния си представител адвокат Д.С.К. *** моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция (представя писмени бележки с екземпляр за другата страна).

Въззиваемата страна Председателят на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране чрез процесуалния си представител главен експерт И.С.Ц. моли Съдът да отхвърли жалбата като неоснователна и да потвърди Наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е неснователна.

 

Въз основа на Решение № ПАМ-5 / 20.12.2013 година на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране със Заповед № З - Е – 3 / 02.01.2014 година, изменена със Заповед № З - Е – 16 / 14.01.2014 година и допълнена със Заповед № 3 – Е – 85 / 07.03.2014 година, Председателят на ДКЕВР сформира работна група, която в срок до 30.04.2014 година да извърши одит на ЕВН „България Електроразпределение” ЕАД – Пловдив, съгласно работна програма. Целта на регулаторния одит е проверка на цялостната лицензионна дейност на електроразпределителното дружество от 01.07.2008 година до 30.11.2013 година, специфичните изисквания на ДКЕВР по отношение на спазването на условията по издадената лицензия за дейността по разпределение на електрическа енергия, анализ и оценка на всички разходи, свързани с осъществяване на лицензионната дейност.

В състава на работната група влиза и актосъставителят М.Н.Б., главен експерт в Главна дирекция „Контрол и решаване на спорове” при ДКЕВР.

В изпълнение на регулаторния одит на 11.02.2014 година свидетелят М.Н.Б. и външен експерт в присъствието на представители на „ЕВН България Електроразпределение” ЕАД – Пловдив на принципа на случайния избор проверяват средства за търговско измерване (електромери), като проверяващите застават пред електромерното табло, което се отваря, прави се снимка на средствата за търговско измерване, намиращи се в него, служителите на електроразпределителното дружество се свързват по телефона със свои представители, диктуват номерата на електромерите, а впоследствие, когато отидат в Клиентския енергоцентър, на проверяващите се представя разпечатка от системата „Квази” за съответния електромер с информация за име на клиент, ИТН, показания на уреда по дневна и нощна тарифа, кога е направена метрологична проверка и кога следва да се извърши следваща такава, кога е подменено средството за търговско измерване и други. Проверяващите изискват и разпечатка от протокола от монтаж / демонтаж на последно поставеното средството за търговско измерване.

Установените обстоятелства проверяващите описват в констативен протокол, екземпляр от който се връчва на представител на Дружеството, а за цялостната проверка изготвят доклад до Държавна комисия за енергийно и водно регулиране.

При проверката на 11.02.2014 година се установява, че средство за търговско измерване е подменено в противоречие с нормативната уредба – подменен е с нов електромерът с фабричен № 4007713 на клиента Д.К.С. с клиентски номер **********, абонатен номер ИТ *** на адрес ***, за което е съставен Протокол за монтаж / подмяна на средства за измерване от 02.08.2012 година (бланка № 001932), подписан само от служител на дружеството лицензиант – липсва подпис на клиента или на свидетел на подмяната, съгласно Общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на „ЕВН България Електроразпределение” АД.

За констатациите в град Първомай по подмяна, демонтаж и монтаж на средства за търговско измерване на 11.02.2014 година е съставен Констативен протокол № 50 – 3 – Е – 3 на ДКЕВР, връчен на упълномощен представител на дружеството.

След събиране на всички обстоятелства и документи от одита е изготвен Доклад, приет с Протоколно решение № 67 / 12.05.2014 година на ДКЕВР.

Въз основа на извършените констатации на 19.06.2014 година в присъствието на упълномощен представител на електроразпределителното дружество е съставен и му е връчен Акт № КРС - 509 за установяване на административно нарушение на Държавна комисия по енергийно и водно регулиране.

Въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели, които се кредитират като обективни, логични и взаимнодопълващи се, от приетите писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка, като при обсъждането им не се констатира наличието на противоречия досежно обстоятелства, включени в предмета на доказване.

По фактически установеното настоящата инстанция намира следното от правна страна:

Деянието правилно е подведено като нарушение на чл. 63, ал. 1 и ал. 2 от Общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на „ЕВН България Електроразпределение” АД, съгласно чийто текст „В случаите, в които по силата на тези Общи условия, се съставя констативен протокол, той се подписва от представители на ЕВН ЕР и Клиента (ал. 1). Ако Клиентът не присъства и / или откаже да подпише констативния протокол, то ЕВН ЕР има право да състави констативния протокол в присъствието на свидетели (ал. 2)” – в Протокол № 001932 / 02.08.2012 година за монтаж / подмяна на средства за измерване действително липсва подпис на представител на клиента или на свидетел на подмяната.

За нарушението правилно наказващият орган посочва разпоредбата на чл. 206, ал. 1 от Закона за енергетиката, чийто текст към датата на деянието визира: „На енергийно предприятие, което наруши разпоредби на този закон, на подзаконови нормативни актове по прилагането му, контролът за изпълнението на които е възложен на комисията, на общи или индивидуални административни актове на комисията, правнообвързващи решения на АСРЕ или условията на издадената му лицензия, се налага имуществена санкция от 20 000 до 1 000 000 лв.”.

Несъстоятелни са доводите на представителя на дружеството жалбоподател, че липсва индивидуализация на извършеното нарушение и в тази връзка са нарушени процесуалните и материалните законови правила, свързани с правото на защита на жалбоподателя, включително порочно връчване на Акта и Наказателното постановление, че неспазването на разпоредбите на Общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на „ЕВН България Електроразпределение” ЕАД не подлежи на санкция от Комисията, а може да доведе до ангажиране на гражданската отговорност на дружеството по реда на Закона за задълженията и договорите, но не и до налагане на административно наказание, че вмененото в отговорност на дружеството жалбоподател нарушение е недоказано, че актосъставителят е некомпетентен и че при установените по административнонаказателната преписка факти са налице основанията за маловажен случай.

Общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на „ЕВН България Електроразпределение” ЕАД (одобрени с Решение № ОУ-014 от 10.05.2008 година на ДКЕВР) са неразделна част (приложение) от издадената на дружеството жалбоподател лицензия, съгласно регламентираното в чл. 49, ал. 2, т. 7 от Наредба № 3 / 21.03.2013 година за лицензиране на дейностите в енергетиката и чл. 47, ал. 2, т. 7 на отменената Наредба за лицензиране на дейностите в енергетиката, и неизпълнението на разпоредбите на Общите условия подлежи на санкция по смисъла на чл. 206, ал. 1 от Закона за енергетиката, защото по чл. 50 от Наредба № 3, преповтарящ текста на чл. 48 на отменената Наредба: „Общите условия за осъществяване на лицензионната дейност са действащите разпоредби на нормативните актове, както и приетите от комисията индивидуални и общи административни актове, приложими към съответната лицензионна дейност, при съблюдаване на целите и принципите на регулирането по ЗЕ”.

В тази връзка Държавната комисия за енергийно и водно регулиране като национален контролиращ орган (аргумент от чл. 75, ал. 2 от Закон за енергетиката), който следи за спазването на българското законодателство в енергийния сектор, включващо и наблюдение за спазването на изискванията, посочени в лицензите на енергийните дружества, издава лицензията за дейността на „ЕВН България Електроразпределение” ЕАД при гаранции за спазване на правата на гражданите за ползване и правилно отчитане на потребената електроенергия, и при подмяна на съществуващите средства за търговско измерване с нови или с други с по-добри технически характеристики (чл. 10, т. 3 от Общите условия) съществува изискването на чл. 63 от Общите условия да се съставя констативен протокол с подпис на клиента, а при негово отсъствие или отказ - констативният протокол да се съставя в присъствието на свидетели. Именно наличието на подписи в документа обективира спазването на горепосочените императивни разпоредби, защото упоменатото в чл. 63, ал. 2 „право” на разпределителното дружество да състави констативен протокол в присъствието на свидетели не следва да се тълкува като оставено на свободната преценка на лицензианта решение да състави или не протокол, а като възможност, гарантираща и в отсъствие на клиента, и при отказ от негова страна да подпише протокола, дружеството да може да извърши правомерни действия по ред, съобразен с конкретните обстоятелства.

Наказателното постановление е издадено от компетентен орган въз основа на Акт за установяване на административно нарушение, съставен от оправомощено за това лице, съобразно изискванията на чл. 225, ал. 1 и ал. 2 от Закона за енергетиката, като документите съдържат всички реквизити, визирани в чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН и са спазени предвидените в чл. 34, ал. 2 и ал. 3 от ЗАНН срокове.

Не са налице предпоставките на чл. 28 от ЗАНН - ирелевантно е в случая, че нарушението е формално и субектът на административнонаказателната санкция е юридическо лице и отговорността му е безвиновна по смисъла на чл. 83, ал. 1 от ЗАНН, защото преценката за маловажност се прави въз основа на фактите по конкретния казус - вида на нарушението, начина на извършването му, степента на обществена опасност, моралната укоримост на извършеното и др. при отчитане на същността и целите на административнонаказателната отговорност.

В случая от доказателствената съвкупност не се установява по несъмнен начин дружеството монополист да е направило всичко необходимо, за да се избегне всякакво съмнение за манипулативни действия от страна на енергийното предприятие и да се гарантират правата на потребителя Д.К.С. във връзка със смяна на ползвания от него електромер. Напротив – от показанията на потребителя се установява, че едва когато получава призовка в качеството на свидетел по настоящото дело разбира за подмяната на електромера, а фактът, че е електромерът е подменен в отсъствието на Д.К.С. и на свидетели се потвърждава от показанията на извършилия подмяната електромонтьор.

Наложена имуществена санкция е съобразена с текстовете на чл. 27 от ЗАНН – в границите на посоченото е в действащата към датата на деянието норма на чл. 206, ал. 1 от Закон за енергетиката и е в минималния предвиден в закона размер, въпреки установени и други нарушение от „ЕВН България Електроразпределение” ЕАД – Пловдив при регулаторния одит.

Ето защо и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав,

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № НП - 68 / 28.07.2014 година на Председателя на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, с което на ЕВН „България Електроразпределение” ЕАД - Пловдив на основание чл. 206, ал. 1 от Закона за енергетиката е наложена имуществена санкция в размер 20000 (двадесет хиляди) лева за нарушение на чл. 63, ал. 1 и ал. 2 от Общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на „ЕВН България Електроразпределение” АД.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ