РЕШЕНИЕ

 

№ 19

 

град Първомай, 04.06.2015 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на четвърти юни две хиляди и петнадесета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря В.Х. и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя АНД № 51 по описа на Съда за 2015 година.

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия Б.Б.А., ЕГН **********,***, за това, че на 28.04.2015 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – суха зелена растителна маса марихуана с общо нето тегло 3,042 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабиол 3,5 тегловни процента на стойност 18,25 лева - престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага обвиняемия да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба, чийто размер да бъде съобразен с разпоредбата на ал. 5 на предвиденото в чл. 78а от НК, както и да бъде осъден да заплати направените по делото разноски.

Предлага веществените доказателства да се оставят между кориците на делото.

Обвиняемият Б.Б.А. не дава обяснения, изразява воля да не пуши марихуана, заявява, че уважава законите и иска да ги спазва.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият Б.Б.А. е роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, сезонен работник без постоянна работа, с адресна регистрация: ***.

 

По повод на получен на 28.04.2015 година преди обяд оперативен сигнал, че обвиняемият Б.Б.А. притежава (държи) наркотични вещества, свидетелите Г.Г. и Д.К. (служители в РУ „Полиция” - Първомай) отиват в дома му в град Първомай, област Пловдив.

Там заварват бащата на подсъдимия, който им обяснява, че синът му е на работа.

Свидетелят Г.Г. се свързва по телефона с Б.Б.А., разбира, че работи на частно в село Драгойново, област Пловдив, и че няма с какво да се прибере до града и тръгва със служебния автомобил да се срещне с него, а свидетелят Д.К. остава пред дома на обвиняемия в град Първомай.

След като го намира в село Драгойново, свидетелят Г.Г. кани Б.Б.А. да го придружи до полицейското управление в град Първомай. По пътя свидетелят му казва какъв е поводът за проверката и го пита има ли у себе си или в дома си марихуана. Обвиняемият обяснява, че държи в дома си около 4 грама марихуана, която е закупил преди месец за 20 лева от непознато нему лице в град Пловдив и която е скрита в новострояща се в дома му баня, както и че като пристигнат в град Първомай, ще я покаже на полицейския служител.

Когато отиват в дома му, Б.Б.А. води органите на реда до новостроящата се постройка, откъдето от тухла четворка изважда полиетиленово пликче с размери 12 см Х 10 см, в което е поставена друга полиетиленова сгъвка с размери 5,5 см Х 3 см, съдържаща суха зелено-кафява листна маса, която при направен полеви тест реагира на канабис.

На разследващия полицай са предадени инкриминираните вещи, за което е съставен Протокол за доброволно предаване.

От заключението на извършената в хода на разследването химическа експертиза е видно, че сухата зелена на цвят растителна маса представлява марихуана с общо тегло 3,042 грама и съдържание на активен компонент 3,5 тегловни процента тетрахидроканабинол.

Съгласно параграф единствен от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, марихуаната (коноп, канабис) е включена в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, т.е. представлява високорисково наркотично вещество.

Съобразно ПМС № 23 / 98 година за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, стойността на инкриминираното количество марихуана с установеното съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол по цени на наркотичните вещества, пласирани на улицата, за нуждите на съдопроизводството (според приложение 2 към член единствен), е 18,25 лева (осемнадесет лева и двадесет и пет стотинки).

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: протокол за доброволно предаване (л. 7 от бързото производство), Справка за регистрирани криминални прояви (л. 8 от бързото производство), Протокол № 408 / 29.04.2015 година (л. 10 от бързото производство), Експертна справка № 406 / 28.04.2015 година (л. 13 от бързото производство), Справка за съдимост (л. 19 от бързото производство), характеристична справка (л. 30 от бързото производство), от веществените такива, от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 4 от бързото производство), както и от показанията на свидетелите (л. 5 - л. 6 от бързото производство) – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка, а експертното заключение – като пълно, ясно и обосновано, неоспорено от страните, изготвено с необходимите професионални умения и опит в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият Б.Б.А. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение първо от НК за това, че на 28.04.2015 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – суха зелена растителна маса марихуана с общо нето тегло 3,042 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабиол 3,5 тегловни процента на стойност 18,25 лева

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата държи у себе си суха зелена растителна маса – марихуана - високорисков наркотик (съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични), поставен под контрол, поради вредния ефект от злоупотреба с него, забранен за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието при наличието на пряк умисъл, разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно държи у себе си високорисково наркотично вещество, т.е. иска настъпването им.

Престъплението, извършеното от обвиняемия, се квалифицира като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК, предвид малкото количество наркотично вещество, личността на обвиняемия – младата му възраст и чистото съдебно минало, както и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина - самопризнанието, отношението към извършеното деяние - и представлява деяние с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от този вид.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия Б.Б.А. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК.

Налице са всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт, тъй като за извършеното от обвиняемия деяние се предвижда наказание глоба до 1000 лева и същото е умишлено. Б.Б.А. е пълнолетно лице, с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на Глава осма, раздел ІV от НК и не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 от НК.

Съдът отчита смекчаващите отговорността обстоятелства – младата възраст на обвиняемия, направените самопризнания на досъдебното производство и в съдебното следствие, трудовата му ангажираност, чистото му съдебно минало, добрите му характеристични данни и неголямото количество на наркотичното вещество. Отчита и липсата на отегчаващи отговорността обстоятелства и при съобразяване с разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 от НК счита, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

По отношение на наркотичните вещества Съдът не следва да се произнася, тъй като, видно от Протокола за химическа експертиза, марихуаната е изразходвана при изследването, а хартиеният плик с полиетиленовите опаковки следва да остане между кориците на делото.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият Б.Б.А. следва да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР – Пловдив направените разноски за експертиза на досъдебното производство, а именно 60,00 (шестдесет) лева, както и сумата от 5,00 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

Воден от горните съображения, Съдът

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемият Б.Б.А., роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, сезонен работник без постоянна работа, с адресна регистрация: ***, за виновен в това, че на 28.04.2015 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – суха зелена растителна маса марихуана с общо нето тегло 3,042 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабиол 3,5 тегловни процента на стойност 18,25 лева - престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1000 (хиляда) лева.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК осъжда обвиняемия Б.Б.А. да заплати:

·             по сметка на Областна дирекция на МВР – Пловдив сумата от 60,00 (шестдесет) лева за химическа експертиза на досъдебното производство;

·             в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 5 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

Да се остави между кориците на делото вещественото доказателство: хартиен плик, запечатан с восъчен печат „ОДП Пловдив 311” с две полиетиленови пликчета (опаковки), приложени като лист 18 по бързото производство.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / ВХ