№ 13

 

град Първомай, 27.04.2015 година

 

 

Районен съд- Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на тринадесети февруари две хиляди и петнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря А.Г.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 191 по описа на Съда за 2014 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 14-0325-000287 / 08.09.2014 година на Началника на РУ „Полиция” - Първомай, с което на Н.Г.Г., ЕГН **********,***, са наложени:

·       глоба в размер на 2000 (две хиляди) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от двадесет и четири месеца на основание чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата (ЗДП) за нарушение на същия текст от закон и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на министъра на вътрешните работи са отнети 12 контролни точки;

·       глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предложения 1 и 2 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон.

Жалбоподателят Н.Г.Г. в жлабата си и в съдебно заседание чрез адвокат В.А.В. *** моли Съдът да отмени атакувания акт като незаконосъобразен.

Въззиваемата страна, Началникът на РУ „Полиция” – Първомай, редовно призована, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна.

 

От фактическа страна:

Жалбоподателят и свидетелят Р.Д.Ч. живеят на семейни начала в оранжериите в село Драгойново, община Първомай, област Пловдив.

На 21.08.2014 година свидетелят М.Х.Б. *** ремонт на покрива на къщата си на улица * и за целта има разбърката вар на улицата пред дома си.

В следобедните часове жалбоподателят и свидетелят Р.Д.Ч. с лек автомобил „Мерцедес 200 Д” с ДК № ***, управляван от Н.Г.Г. отиват да смелят жито за прасетата си и минават по улица 20. Пътят е тесен и левите гуми на колата нализат леко в разположената на шосето вар, но водачът продължава движението си.

Около половин час по-късно жалбоподателят и спътницата му се връщат, но са спрени от свидетеля М.Х.Б., която прави забележка Н.Г.Г., че е минал през варта й, но той отрича. Двамата си разменят реплики, след което последният продължава движението си и се прибира в дома си в село Драгойново, където паркира в двора и си налива аперитив, а свидетелят М.Х.Б. се обажда на полицейския инспектор на селото Ж.С.Й. и му се оплаква.

Ж.С.Й. идва на адреса на свидетеля М.Х.Б., снема писмени обяснения от нея и от строителя, който извършва ремонтните дейности, и тъй като по данни от лицата водачът на мерцедеса бил видимо пиян, се обажда на дежурния в РУ „Полиция” – Първомай и иска съдействие.

В селото пристигат полицаи С.Б.Б. (актосъставител) и З.Г.Г., които разговарят с лицата на улица * и отиват с колегата си до дома на Н.Г.Г..

Посреща ги свидетелят Р.Д.Ч., която извиква жалбоподателя. Той е поканен от органите на реда да бъде изпробван с дрегер алкотест за установяване на наличие на алкохол в кравта, но Н.Г.Г. отказва с обяснението, че вече е пил.

На жалбоподателя е издаден талон за изпращане на медицинско изследване и е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 409 / 21.08.2014 година (бланка № 841467) за отказа му да бъде изпробван с техническо и за това, че не представя свидетелството си правоуправление и контролния талон към него.

Въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна:

По разпоредбата на чл. 100, ал. 1, т. 1 от ЗДП Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него и оттам: Наказва се с глоба 10 лв. водач, който не носи определените документи - свидетелство за управление, контролен талон и свидетелство за регистрация на управляваното моторно превозно (чл. 183, ал. 1, т. 1 от ЗДП).

Съгласно чл. 174, ал. 3 от ЗДП, Водач на моторно превозно средство…, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол… или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство… за срок от 2 години и глоба 2000 лв., като текстът инкорпорира в себе си както задължителната норма на поведение, така и следващата се за неизпълнението й санкция.

В посочените разпоредби вмените задължения и глобите за нарушаването им са за водачите на моторни превозни средства, а официалната дефиниция за водач се съдържа в § 6, т. 25 от Допълнителните разпоредби на закона: Водач” е лице, което управлява пътно превозно средство или води организирана група пешеходци, което води или кара впрегатни, товарни или ездитни животни или стада по пътищата, тоест лице, което в момента извършва някоя от посочените дейности.

Видно от доказателствената съвкупност, на 21.08.2014 година, когато Н.Г.Г. *** от органите на реда, той вече е паркирал автомобила си и то не непосредствено преди проверката, а поне 30 – 40 минути преди това, съгласно показанията на свидетелите. Без значение е фактът дали след прибирането в дома си жалбоподателят е употребил алкохол, защото за него не същуствува задължение по ЗДП, щом няма качеството на водач, и не могат да му се вменят в отговорност посочените в Наказателно постановление № 14-0325-000287 / 08.09.2014 година нарушения, което прави актът на Началника на РУ „Полиция” – Първомай необоснован. В случая е нарушена повелята на чл. 53, ал. 1 от ЗАНН за налагане на административно наказание само при установяване по несъмнен начин, че деянието е нарушение, че е извършено от лицето, посочено като нарушител, и че то може да му се вмени във вина.

Отделно от посоченото, административнонаказателното производство е започнало при съществено нарушаване на процесуалните правила, тъй като връченият на жалбоподателя екземпляр от АУАН № 409 / 21.08.2014 година (бланка № 841467) е до такава степен нечетлив, че не може да са счете за изпълнена процедурата по чл. 43, ал. 5 от ЗАНН, което лишава лицето, посочено като нарушител, още във фазата преди налагане на административно наказание да се запознае със съдържанието на акта и в законовия тридневен срок да депозира писмените си възражения пред наказващия орган. Това процесуално нарушение прави издаденото от Началника на РУ „Полиция” – Първомай наказателно постановление и незаконосъбразно.

Воден от гореизложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Съдът

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 14-0325-000287 / 08.09.2014 година на Началника на РУ „Полиция” - Първомай, с което на Н.Г.Г., ЕГН **********,***, са наложени:

·       глоба в размер на 2000 (две хиляди) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от двадесет и четири месеца на основание чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата (ЗДП) за нарушение на същия текст от закон и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на министъра на вътрешните работи са отнети 12 контролни точки;

·       глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предложения 1 и 2 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ