22

 

град Първомай, 05.06.2015 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на шестнадесети април две хиляди и петнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря А.Г.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 183 по описа на Съда за 2014 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 306 / 05.11.2014 година на Директора на Регионална дирекция по горите – Пловдив, с което на И.А.Т., ЕГН **********, с адрес: ***, на основание чл. 266, ал. 1 от Закона за горите са наложени административни наказания глоба в размер на по 200 (двеста) лева за:

Ø    нарушение по чл. 266, ал. 1 във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 1 от същия закон;

Ø    нарушение по чл. 266, ал. 1 във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 2 от същия закон.

С Постановлението са отнети са в полза на държавата вещите, предмет на нарушението – 5 пространствени кубични метра дърва за огрев от дъб - и вещите, послужили за извършване на нарушението – тракторно ремарке с рег. № 24397 РВ.

Жалбоподателят И.А.Т. чрез процесуалния си представител адвокат А.Г.Ч. от Адвокатска колегия – Стара Загора моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление, по съображения, изложени в жалбата. На съдебно заседание по същество жалбоподателят и процесуалниет му представител, редовно уведомени, не се явявят.

Въззиваемата страна – Директорът на Регионална дирекция по горите - Пловдив, редовно призована, не се явява, не изпраща представител, но с писмото, с което са представени Жалбата и административнонаказателната преписка, изразява становище да бъде потвърдено Наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е процесуално допустима, тъй като е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания, а разгледана по същество, е частично основателна, но не посъображенията, изложени в нея.

 

Около 20:15 часа на 09.09.2014 година свидетелят Д.Р.К. (актосъставител) и Р.Я.С. – служители в Държавно горско стопанство – Първомай, при обход на района в село Дълбок извор в края на гората забелязват натоварено с дърва без контролна горска марка тракторно ремарке с рег. № *, което е отворено, а наоколо няма никого.

След 15-ина минути идват момче от ромски произход (неустановено по делото) и жалбоподателят И.А.Т., който казва, че тракторното ремарке е негово, че няма документи за дървата, че е намерил един голям клон и го е нарязал за лично ползване.

Служителите измерват с ролетка нарязаните на около метър дърва, изчисляват, че са 5 пространствени кубични метра и канят жалбоподателя в сградата на Държавно горско стопанство – Първомай за съставяне на акт за установяване на административно нарушение на следващия ден.

Ремаркето с дървата е транспортирано до разсадник „Мечка” и с Разписка за отговорно пазене на вещи, серия ЮЦДП № 004587 / 09.09.2014 година е оставено там.

На 10.09.2014 година в 8:30 часа в присъствието на жалбоподателя и на двама свидетели Д.Р.К. съставя и връчва Акт за установяване на административно нарушение № 306 (бланка № 007074).

Въз основа на Акта е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

В приложената по делото Преписка № 637 / 2014 на Районна прокуратура – Първомай, приключила с Постановление от 29.10.2014 година за отказ да се образува наказателно производство, са снети обяснения от И.А.Т., съгласно които на инкриминираната дата жалбоподателят отива с тракторното ремарке на съседа си да хвърля тор и на връщане от полето вижда на куп нарязани дървета, които решава да вземе. Товари ги, но по път за село е спрян от горските служители.

Видно от приложеното към преписката заверено копие от част I от Свидетелство за регистрация на земеделска и горска техника № 038377 тракторно ремарке „РСД – 4” категория „R2а” с рег. № * е собственост на Г.П.Ш. от *.

 

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели, от приобщените по надлежния ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

Административнонаказателната отговорност на нарушителя е ангажирана по чл. 266, ал. 1 във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 1 и т. 2 от от Закона за горите, съгласно чиито текстове Наказва се с глоба от 50 до 3000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, физическо лице, което в нарушение на този закон и на подзаконовите актове по прилагането му сече, извозва, товари, транспортира, разтоварва, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти (чл. 266, ал. 1) и Забраняват се покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на (чл. 213 ал. 1): дървесина, немаркирана с контролна горска марка (т. 1); дървесина, непридружена с превозен билет (т. 2).

Всяка една от посочените неправомерни дейности с дървесина е отделно деяние, с което се осъществява съставът на нарушението, а от доказателствената съвкупност безспорно се установява, че на 09.09.2014 година И.А.Т. транспортира с тракторно ремарке с рег. № * пет пространствени кубични метра дъбови дърва за огрев, без да са маркирани с контролна горска марка и без да са придружени с превозен билет.

Непосредствен обект на защита според чл. 1 от Защона за горите са обществените отношения, свързани с опазването, стопанисването и ползването на горските територии в Република България, с цел гарантиране на многофункционално и устойчиво управление на горските екосистеми и транспортирането на дървесина, която не е маркирана с контролна горска марка е самостоятелно нарушение, както и транспортирането й без да е придружена с превозен билет.

Но не може да се ангажира отговорността на жалбоподателя и за двете вменени му нарушения, тъй като от разпоредбите на закона и тези на подзаконовите актове по прилагането му (Наредба № 1 от 30.01.2012 година за контрола и опазването на горските територии и Наредба № 8 от 05.08.2011 година за сечите в горите) се установява, че за да се превозват вече нарязани дървета от временен склад (задължително придружени със съответния билет), те трябва да са маркирани по съответния ред, както и да са били маркирани преди това с друга марка, удостовряваща, че са били предназначени за отсичане. И според настоящата инстанция съставът на чл. 213, ал. 1, т. 2 има допълнителна функция спрямо състава на чл. 213, ал. 1, т. 1 от гледна точка закрилата на съответните обществени отношения, когато макар дървесината да е маркирана със съответната горска марка, се траспортира без превозен билет.

С оглед на посоченото, атакуваното Наказателно постановление в частта за вмененото в отговорност на И.А.Т. нарушение по чл. 266, ал. 1 във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 2 от от Закона за горите следва да се отмени като неправилно.

Като неправилно и незаконосъобразно следва да се отмени Наказателно постановление № 306 / 05.11.2014 година и в частта за отнемане на тракторното ремарке, в което горските служители откриват 5-те пространствени кубични метра дърва за огрев от дъб, траспортирани от жалбоподателя.

Съгласно разпоредбата на чл. 273, ал. 1 от Закона за горите Вещите, послужили за извършване на нарушение, както и вещите - предмет на нарушението, се отнемат в полза на държавата независимо от това чия собственост са, освен ако се установи, че са използвани независимо или против волята на собственика им.

От доказателствената съвкупност се установява, че през лятото на 2014 година Г.П.Ш. предоставя ремаркето си на И.А.Т., за да е по-лесно на последния при отглеждане на домашния си едър рогат добитък (10 -15 животни), а и да помага на свидетеля, когато е необходимо. Но собственикът на земеделската техника нито се е съгласявал, нито е знаел за извършеното от жалбоподателя нарушението с превзното средство.

От друга страна, отнетото с Наказателно постановление № 306 / 05.11.2014 година транспортно средство не е идентично с това, с което е извършено нарушението. В атакувания акт се сочи, че се отнема в полза на държавата тракторно ремарке с рег. № ***, а съгласно Свидетелство за регистрация на земеделска и горска техника № 038377 тракторно ремарке „РСД – 4” категория „R2а”, собственост на Г.П.Ш. от село Дълбок извор, е с рег. № *.

В частта, в която на И.А.Т. е ангажирана административнонаказателната отговорност за нарушение по чл. 266, ал. 1 във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 1 от Закона за горите и е отнета в полза на държавата дървесината, предмет на нарушението, Наказателно постановление № 306 / 05.11.2014 година следва да се потвърди като правилно и законосъобразно.

Наложеното наказание е в съответствие с разпоредбите на чл. 27 от ЗАНН при съобразяване с тежестта на нарушението, с обстоятелствата, отегчаващи и смекчаващи отговорността на нарушителя, както и с имотното състояние на лицето, защото е към минимума в предвидените от закона граници за размера на глобата.

Нарушението по чл. 266, ал. 1 във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 1 от Закона за горите и следващата се за него административнонаказателна разпоредба са описани в АУАН и Наказателното постановление, конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН, за което изложенията в жалбата в насока за допускане на процесуални нарушения, водещи до нарушаване на правото на защита се явяват несъстоятелни.

По мотиви от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

 

Потвърждава Наказателно постановление № 306 / 05.11.2014 година на Директора на Регионална дирекция по горите – Пловдив в частта, в която на И.А.Т., ЕГН **********, с адрес: ***, на основание чл. 266, ал. 1 от Закона за горите е наложено административно наказание глоба в размер на 200 (двеста) лева за нарушение по чл. 266, ал. 1 във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 1 от същия закон и са отнети са в полза на държавата вещите, предмет на нарушението – 5 пространствени кубични метра дърва за огрев от дъб.

Отменя Наказателно постановление № 306 / 05.11.2014 година на Директора на Регионална дирекция по горите – Пловдив в частта, в която на И.А.Т., ЕГН **********, с адрес: ***, на основание чл. 266, ал. 1 от Закона за горите е наложено административно наказание глоба в размер на 200 (двеста) лева за нарушение по чл. 266, ал. 1 във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 2 от същия закон и е отнета в полза на държавата вещта, послужила за извършване на нарушението – тракторно ремарке с ДК № 24397 РВ.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ