РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

 

РЕШЕНИЕ

 

№ 5

град Първомай, 08.01.2015 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и пети септември две хиляди и четиринадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

с участието на секретаря А.Г.,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 67 по описа на Съда за 2014 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 3425 / 02.04.2013 година на Заместник-министъра на културата (оправомощен на основание чл. 98в, ал. 1 от Закон за авторското право и сродните му права от Министъра на културата със Заповед № РД 09 – 107 / 25.03.2013 година), с което на К.Г.Ф., ЕГН **********,***, на основание чл. 97, ал. 1, изречение последно от Закон за авторското право и сродните му права е наложена глоба в размер 4000 (четири хиляди) лева за нарушение по чл. 97, ал. 1, т. 13, предложение 2 / чл. 97, ал. 1, т. 1, предложение 2, алтернатива 4 от същия закон (ЗАПСП).

Жалбоподателят К.Г.Ф. чрез процесуалния си представител адвокат Е.А.З. *** моли Съдът да отмени наказателното постановление по съображения, изложени в жалбата и в писмена защита.

Въззиваемата страна – Министърът на културата – редовно призована, не се явява, не изпраща представител, не взема становище.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване, от фактическа и правна страна намира следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна, но не по изложените в нея събражения.

 

На 19.06.2011 година свидетелят Р.Ц.А., ръководител на „Отдел защита на интелектуалната собственост” в „Пайнер” ООД – Д.град, чиито задължения включват и защита на авторски и сродни права, установява, че от ползвател, регистриран под името „pepsi 81”, в сайта http://hulkshare.com/ е публикувана песента „Помощ” на артист изпълнителя П.. Записана наскоро, посочената песен все още няма премиера, а албумът, към който е включена, е в процес на изготвяне и по-голяма част от песните в него все още не са записани. На посочената дата свидетелят Р.Ц.А. установява още, че след публикуването на песента в посочения сайт, същата веднага е публикувана и в сайтовете „Vbox7” и „Utube”, което дава възможност на неограничен кръг потребители да я свалят и слушат преди официалната й премиера.

Ръководителят на „Отдел защита на интелектуалната собственост” в „Пайнер” ООД сигнализира за констатациите си сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и след извършена предварителна проверка е образувано Досъдебно производство № 238 / 2011 година по описа на РУ „Полиция” – Първомай (Прокурорска преписка № 624 / 2011 година на Районна прокуратура – Първомай) срещу К.Г.Ф. за това, че на 19.06.2011 година в град Първомай, област Пловдив, е разпространил и предоставил достъп посредством интернет адрес http://hulkshare.com/ чуждо произведение на изкуството (музикално произведение – песента „Помощ” в изпълнение на певицата П. – обект, защитен от Закона за авторското право и сродните му права) без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право - „Пайнер” ООД.

След проведено разследване, в хода на което К.Г.Ф. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 172а, ал. 5 във връзка с ал. 1 от НК, Районна прокуратура – Първомай прекратява наказателното производство на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 24, ал. 1, т. 1 от НПК, тъй като счита, че „извършеното от обвиняемия с оглед на липсата на вредни последици и цялостната характеристика и развитие на деянието представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпления от този вид” и изпраща материалите на Министъра на културата за реализиране на административнонаказателна отговорност на обвиняемия по Закона за авторското право и сродните му права.

На основание чл. 36, ал. 2 от ЗАНН е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от приложените по надлежиня ред административнонаказателна преписка и материали от разследването по дознание № 238 / 2011 година на РУ – Полиция - Първомай.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира следното от правна страна:

Наказателно постановление е издадено при съществено нарушаване на административнопроцесуалните правила и при неизяснена фактическа обстановка, което води до неговата незаконосъбразност и необоснованост.

В края на обстоятелствената част на НП № 3425 / 02.04.2013 година е прието за установено и е ангажирана отговорността на К.Г.Ф. за това, че „на 19.06.2011 г. (...) предлага чрез интернет профил pepsi 81 в сайта http://hulkshare.com/ по безжичен път или по кабел достъп на неограничен брой лица до звукозаписа на песента „Помощ” в изпълнение на П. по начин, позволяващ този достъп да бъде осъщствен от място и по време, индивидуално избрани от всеки от тях, в нарушение на чл. 86, ал. 1 ,т. 4 във връзка с чл. 85 във връзка с чл. 72, т. 2 от Закона за авторското право и сродните му права – без необходимото по закон разрешение на продецунта на звукозаписа „Пайнер” ООД, с което виновно е извършено административно нарушение по чл. 97, ал. 1, т. 13, предложение 2 от ЗАПСП”. В диспозитива на постановлението се сочи, че глобата се налага „за административно нарушение по чл. 97, ал. 1, т. 1, пр. 2, алт. 4 от ЗАПСП”.

Разпоредбата на чл. 97, ал. 1 от ЗАПСП предвижда наказвание глоба или имуществена санкция за лице, което в нарушение разпоредбите на този закон „възпроизвежда или разпространява видеоносители с възпроизведени на тях филми или други аудио-визуални произведения, изпълнения, записи на филми или други аудио-визуални произведения” (т. 1) и „предлага по безжичен път или по кабел достъп на неограничен брой лица до произведението, обекта по чл. 72 или до част от него по начин, позволяващ този достъп да бъде осъществен от място и по време, индивидуално избрани от всеки от тях” (т. 13).

Всяка от цитираните точки, както и останалите от 2 до 12 точки на чл. 97, ал. 1 от ЗАПСП, визира отделни изпълнителни деяния с различна форма на осъществяване, всяко от които покрива елементите от хипотезата на правната норма за наличие на нерагламентирано използване на обекти на авторското и сродни на него права. В съответствие с императива на чл. 57, ал. 1, т. 6 от ЗАНН обстоятелствата на нарушението следва точно да се подведат под съответната норма, защото неправилната правна квалификация при приложение на материалния закон е съществено процесуално нарушение на нормативните изисквания, засягащо правото наказания субект да разбере кои точно законови разпоредби нарушава, и е самостоятелно основание за отмяна на административнонаказателния акт.

В случая за нарушението е изписан текст от разпоредбата на т. 13 от ал. 1 на чл. 97 от ЗАПСП, а наказанието, съгласно цифровото му описание по т. 1 от ал. 1 на чл. 97 от ЗАПСП, се налага за това, че К.Г.Ф. разпространява аудио-визуално произведение.

Отделно от посоченото, настоящият състав счита, че преди издаване на наказателното постановление административнонаказващият орган не е осъществил правомощията си по чл. 52, ал. 4 от ЗАНН за разследване на спорните обстоятелства за всестранно изясняване на обективната истина, каквото е указанието и на т. 13 от Постановление № 10 / 28.09.1973 година на Пленума на Върховния съд.

Съгласно Наказателно постановление № 3425 / 02.04.2013 година, нерагламентираното предлагане от жалбоподателя е осъществено на 19.06.2011 година, но съгласно доказателствата, това е датата на която свидетелят Р.Ц.А. като ръководител на „Отдел защита на интелектуалната собственост” в „Пайнер” ООД – Д.град открива публикуването на песента „Помощ” в сайта http://hulkshare.com/, т.е. това е датата на откриване на нарушението. Не всеки път моментът на извършване на нарушението съвпада с момента на установяването му, а разграничението е важно с оглед на преклузивните срокове по чл. 34 от ЗАНН, в които следва да се реализира отговорността на нарушителя. В обясненията си като обвиняем (важно средство за защита, но и доказателствено средство по смисъла на НПК) К.Г.Ф. разказва от кои сайтове евентуално е свалена от него и качена на http://hulkshare.com/ песента на П. „Помощ”, но липсват данни кога е сторено това.

Нещо повече – от доказателствената съвкупност не се установява по категоричен начин и местоизвършването на нарушението – откъде, от кой компютър е публикувано защитеното по ЗАПСП произведение, за да е достъпно до неограничен брой потребители в интернет пространството.

Съгласно експертна справка от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” на МВР, страницата http://hulkshare.com/, предоставяща на своите потребители безплатна хостиг услуга без ограничение в дисковото пространство, като домейн се асоциира с IP адрес 216.38.14.172, който е от адресното пространство на доставчик на интернет услуга „Gigenet” с адрес: Съединени американски щати, Илинойс, Арлингтън хайтс, и е регистриран на 03.09.2009 година чрез регистратор на домейн „Go Daddy” (САЩ). По изготвеното от Министерство на културата експертно заключение домейнът http://hulkshare.com/ е с IP адрес 109.201.151.4, който се намира в адресното пространство на интернет доставчика „Nforce Entertainment B.v.” в Холандия със собственик на сайта търговско дружество HulkShare Limited, базирано в Хонконг.

Като сайт, който съгласно експертизата по същество представлява музикална платформа, предоставяща услуги на артисти изпълнители, студенти, музикални лейбъли и други професионалисти от звукозаписната индустрия и даваща безплатна хостиг услуга – възможност за качване на файлове от потребителите (upload) и тяхното споделяне, http://hulkshare.com/ явно е базиран на различни айпи адреси в световната мрежа и е логично, както сочи ескпертната справка, файлът с песента „Помощ” на Предслава, който се разпространява и предоставя за достъп от директорията на потребител „pepsi 81” да се намира физически на IP адрес 173.192.76.64 от мрежата на доставчик на интернет услуги „Softlayer Technologies, Inc. Съединени американски щати, Тексас, Далас. Но за да съдържа всички изискуеми по силата на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН реквизити, Наказателното постановление трябва да съдържа и данни за локализиране на IP адреса, от който е публикувана защитената от Закона песен на изпълнителя П. на сайта с IP адрес 173.192.76.64 (място на извършване на нарушението).

С Наказателното постановление се ангажира отговорността на К.Г.Ф. за гореописаното нарушение от 19.06.2011 година – за предлагане на звукозаписа на песента „Помощ” - без необходимото по закон разрешение на продецунта на звукозаписа „Пайнер” ООД, но с Писмо изх. № 04-02-20 / 28.02.2012 година Заместник-министърът на културата М.Т. уведомява органите по разследването, че албумът със заглавие „П. – Как ти стои” (в който песента „Помощ” е позиционирана на шесто място) е регистриран в Министерство на културата на 12.10.2011 година от „Пайнер” ООД (т.е. четири месеца след датата, която се приема за дата на извършване на деянието); авторските права върху включената в албума песен „Помощ” принадлежат на Р. Д. – автор на текста, D.S., автор на музиката, и К. Д. – автор на аранжимента. Съгласно предоставените договори, единствено по силата на този, сключен с автора на музиката, „Пайнер” ООД – Д.град като продуцент придобива изключителното право да използва композицията (преработка) за създаване на адаптация (кавърверсия) с текст на български език преди 19.06.2011 година, а именно – на 15.06.2011 година. Договорът с текстописеца е сключен на 29.09.2011 година, а договорът с аранжора – на 12.10.2011 година – и в административнонаказателния акт не се сочи дали Р. Д. и К. Д. не са предоставили по някакъв начин авторското си право за предоставяне на достъп до тази песен.

Ето защо и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

 

Отменя Наказателно постановление № 3425 / 02.04.2013 година на Заместник-министъра на културата (оправомощен на основание чл. 98в, ал. 1 от Закон за авторското право и сродните му права от Министъра на културата със Заповед № РД 09 – 107 / 25.03.2013 година), с което на К.Г.Ф., ЕГН **********,***, на основание чл. 97, ал. 1, изречение последно от Закон за авторското право и сродните му права е наложена глоба в размер 4000 (четири хиляди) лева за нарушение по чл. 97, ал. 1, т. 13, предложение 2 / чл. 97, ал. 1, т. 1, предложение 2, алтернатива 4 от същия закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ