Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

№ 132

гр. Първомай, 21.12.2015 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на двадесет и пети ноември две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                                    

Председател: София Монева

 

при секретаря Петя Монева,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 199 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 341 и сл. от ГПК във фазата по допускане на делбата.

Предявен е иск за делба с правно основание чл. 69 ал. 1 от Закона за наследството /ЗН/.

Ищците Я.А.Х., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, и З.А.Т., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. Д.П.А., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, моли съда да постанови срещу ответниците: Н.Й.Б., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, Т.А.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, Й. М. П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, М.М.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, и А.М.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, решение, с което да допусне делба на следния недвижим имот: нива с площ от 2.042 дка /два декара и четиридесет и два кв. м./, шеста категория, разположена в местността***”, съставляваща имот014011 /нула, едно, четири, нула, едно, едно/ по плана за земеразделяне на с. Искра, ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници /съседи/: ***.

Ищците излагат твърдения, че съсобствеността върху процесния имот е възникнала на основание наследствено правоприемство след смъртта на К.А.С., родена на *** г. и починала през 1957 г. Обосновават правния си интерес от искова защита с невъзможността страните да постигнат доброволна подялба на наследственото имущество и ангажират писмени доказателства.

В срока по чл. 131 от ГПК ответниците не депозират писмен отговор и не излагат становище по иска.    

Редовно призовани в открито съдебно заседание, страните не се явяват и не се представляват, като с постъпила по делото молба вх. № 5299/20.10.2015 г. ищцата чрез процесуалния си пълномощник отстоява позиция в подкрепа на исковата претенция.

Съдът, след като обсъди събраните доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, в контекста на наведените от страните доводи, намира от фактическа и правна страна следното:

Според представеното и неоспорено удостоверение за наследници изх. № 88/06.03.2015 г., издадено от Кметство – с. Искра, общ. Първомай, обл. Пловдив, страните са законни наследници на К.А.С., родена на *** г., за чиято смърт, настъпила на 11.11.1957 г., е съставен Акт за смърт № 29/12.11.1957 г., като ищците са деца на покойния й син А.Т.Г., роден на *** г. и починал на 11.04.1951 г., ответницата Н.Й.Б. е дете на покойната й дъщеря Р. М.а П., с ЕГН: **********, починала на 07.09.2007 г., покойният син на която - М.Й. П., с ЕГН: **********, починал на 20.08.2011 г., е онаследен от съпругата и децата си в лицето съответно на ответницата Т.А.П. и на ответниците Й. М. П., М.М.П. и А.М.П..

Разполагайки съгласно чл. 14 ал. 1 т. 1 изр. ІІІ-то от ЗСПЗЗ и чл. 18ж, ал. 1, изр. ІІІ-то от ППЗСПЗЗ с обвързваща материална доказателствена сила, приобщеното по делото Решение № 20/08.12.1998 г. за възстановяване правото на собственост на земи в съществуващи или възстановими стари реални граници в землището на с. Искра, общ. Първомай, издадено на основание чл. 18ж, ал. 1 от ППЗСПЗЗ от Поземлена комисия – Първомай, обл. Пловдив, легитимира наследодателя К.А.С. като собственик на следния земеделски имот, индивидуализиран и съобразно приложена скица № К05024/23.03.2015 г., издадена от Общинска служба по земеделие - Първомай: нива с площ от 2.042 дка /два декара и четиридесет и два кв. м./, шеста категория, разположена в местността***”, съставляваща имот014011 /нула, едно, четири, нула, едно, едно/ по плана за земеразделяне на с. Искра, ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници /съседи/: ***.

Възникналата след откриване на наследството на реституирания наследодател съсобственост между страните в качеството на негови универсални правоприемници, мотивира съда да уважи предявения иск и да допусне делба на гореописания имот при следните квоти, определени в съответствие с чл. 5 ал. 1, чл. 9 ал. 1 и чл. 10 ал. 1 от ЗН: по 4/16 идеални части – за всеки от ищците: Я.А.Х. и З.А.Т., 4/16 идеални части - за ответника Н.Й.Б., и по 1/16 идеална част - за всеки от ответниците: Т.А.П., Й. М. П., М.М.П. и А.М.П..  

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА делба между:

§  Я.А.Х., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Д.П.А., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***;

§  З.А.Т., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Д.П.А., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***;

§  Н.Й.Б., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***;

§  Т.А.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***;

§  Й. М. П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***;

§  М.М.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, и

§  А.М.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***,

на следния недвижим имот: нива с площ от 2.042 дка /два декара и четиридесет и два кв. м./, шеста категория, разположена в местността***”, съставляваща имот014011 /нула, едно, четири, нула, едно, едно/ по плана за земеразделяне на с. Искра, ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници /съседи/: ***, при квоти, както следва:

§  4/16 идеални части – за Я.А.Х., с ЕГН: **********;

§  4/16 идеални части – за З.А.Т., с ЕГН: **********;

§  4/16 идеални части – за Н.Й.Б., с ЕГН: **********;

§  1/16 идеална част – за Т.А.П., с ЕГН: **********;

§  1/16 идеална част – за Й. М. П., с ЕГН: **********;

§  1/16 идеална част – за М.М.П., с ЕГН: **********, и

§  1/16 идеална част – за А.М.П., с ЕГН: **********.

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                         

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ