Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

88

гр. Първомай, 18.08.2015 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на пети август две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                                    

            Председател: София Монева

 

при секретаря Петя Монева,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 178 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Глава двадесет и пета от ГПК.

Предявен е иск с правно основание чл. 51 ал. 4 във вр. с чл. 150 от СК.

........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ размера на издръжката, който К.Н.Ч., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, се е задължил да заплаща на своя син М.К.Ч., с ЕГН: ********** чрез неговата майка и законен представител М.Т.Ч., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, по силата на споразумение, одобрено с Решение № 101/28.10.2011 г. по гр. дело № 186/2011 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ състав, като го увеличава от 70, 00 лева на 130, 00 лева, и ОСЪЖДА К.Н.Ч., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, да заплаща на ненавършилия пълнолетие свой син М.К.Ч., с ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител М.Т.Ч., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.С.М. ***, с посочен адрес на практиката: гр. ***, месечна издръжка в размер на 130, 00 лева, считано от датата на подаване на исковата молба - 28.05.2015 г., до настъпване на причина за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска от падежа до окончателното изплащане на задължението, като за разликата над уважения до пълния предявен размер от 150, 00 лева ОТХВЪРЛЯ иска като неоснователен.

ОСЪЖДА К.Н.Ч., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, да заплати на М.Т.Ч., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.С.М. ***, с посочен адрес на практиката: гр. ***, в качеството й на майка и законен представител на М.К.Ч., с ЕГН: **********, сумата от 130, 50 лева – разноски за платено адвокатско възнаграждение съразмерно с уважената част от иска.

ОСЪЖДА К.Н.Ч., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, да заплати по сметка на Районен съд –Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 86, 40 лева – дължима държавна такса за съдебно разглеждане на предявения иск съразмерно с присъденото увеличение на издръжката.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението досежно присъдената издръжка.

В частта, с която е допуснато предварително изпълнение, решението има характер на определение и подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд - Пловдив в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

В останалата си част решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от деня, в който съдът е посочил, че ще обяви решението си – 19.08.2015 г.

 

СМ/ВК                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/