МОТИВИ

 

по НАХД № 94 / 2014 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия М.Я.Х., ЕГН **********,***, за това, че на 13.02.2014 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, е предал на телефон 112 до „Районен център – 112”, град Кърджали към Дирекция „Национална система 112” при МВР, град София, невярно повикване за тревога, а именно, че има информация, че в СОУ „Професор доктор Асен Златаров” в град Първомай, област Пловдив, има поставена бомба, като обаждането е осъществено в 10:34 часа от телефонен апарат на „Булфон” с номер 0336/*, намиращ се на ул. „Братя Миладинови“ № 19 в град Първомай, област Пловдив, и е прието в „Районен център – 112”, град Кърджали от оператор А. Д. Д. - престъпление по чл. 326, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а, ал. 6 от НК - обществено порицание или възпитателна мярка, предвид че извършителят е непълнолетен. Предлага веществените доказателства, подробно описани в постановлението, да останат приложени по делото, а обвиняемият да бъде осъден да заплати направените по делото разноски.

Обвиняемият М.Я.Х. и защитникът му от досъдебното производство адвокат Н.З.И., редовно призовани за съдебно заседание, не се явяват, не вземат отношение по съществото на делото. Същото се води в тяхно отсъствие при хипотезата на чл. 378, ал. 1, изречение второ от НПК.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият М.Я.Х. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, ученик *, с адрес: *.

 

Около 10:00 часа на 13.02.2014 година непълнолетният обвиняем М.Я.Х. и свидетелите Х. Х. (негов брат) и Г. Б. и В. Т. (техни приятели) - всички ученици в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” - Първомай, решават да отидат да си купят нещо от магазин „Маго”, намиращ се до жп гарата в град Първомай, област Пловдив.

Като минават покрай жп гарата, на обвиняемия М.Х. му хрумва да се обади на телефон 112 и да съобщи, че има поставена бомба в училището, в което учи, и осъществява намерението си от телефонен апарат на „Булфон” с № 0336/*, намиращ на улица „Братя Миладинови” № 19 в град Първомай – изважда лист хартия от раницата си, с който хваща телефонната слушалка, набира телефон 112 и в 10:34:23 часа се свързва със свидетеля А. Д. - оператор при „Районен център – 112” - Кърджали към Дирекция „Национална система 112” при МВР - София.

В телефонния разговор обвиняемият се представя с името И.А. и иска да бъде свързан с полицията в град Първомай, като два пъти заявява, че има информация, че в СОУ-то в град Първомай има поставена бомба.

Операторът го свързва с ОДЧ при РУ „Полиция” - Първомай и обвиняемият много бързо заявява на дежурния, свидетеля К. Г.: „Добър ден! Има заложена бомба в училище СОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, град Първомай!” и веднага затваря.

Докато се провежда разговорът, свидетелите Х. Х., Г. Б. и В. Т. се намират на няколко метра от обвиняемия.

Впоследствие четиримата приятели отиват на кафе в центъра на град Първомай в заведението „Еф Екс”.

След като свидетелят А. Д. уведомява свидетеля К. Г., че обаждането е направено от стационарен телефон на улица „Братя Миладинови” № 19 в град Първомай, сформираната веднага оперативна група отива до апарата на „Булфон” и извършва оглед на местопроизшествие.

За получения сигнал свидетелят К. Г. уведомява свидетеля Е.И., директор на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – Първомай, която организира евакуация на учениците и училищния персонал от сградата.

Свидетелите К.К., А.Т. и Х.К. - служителите на РУ „Полиция” – Първомай, отиват във вече опразнената училищна сграда и щателно проверяват всички стаи за съмнителни устройства, чанти и др., които биха могли да породят съмнение, но не установяват каквото и да било взривно устройство, въпреки което учебните занятия за деня са преустановени.

От извършените оперативно-издирвателни мероприятия от полицейските органи като извършител на деянието е разкрит обвиняемият М.Я.Х..

От заключението на извършената в хода на разследването Комплексна психологична и психиатрична експертиза е видно, че обвиняемият Х. не се води на отчет в „Център за психично здраве” – Пловдив, че към инкриминирания период и към момента на изследването не страда от психично заболяване, че равнището на развитие на когнитивните процеси (възприятие, памет, мислене, внимание, интелект) са в границите на нормата за възрастта му, че към момента на освидетелсването е психически здрав, с незавършена личностова структура, без данни за психопатологични увреждания в общите психични процеси, че личностовата му структура е с екстравертирана насоченост със смесен темперамент, със склонност към хипертимия и демонстративност, че са налични данни за импулсивност, което води до необмислени действия, че с оглед физическото и психическото му състояние по време на извършване на деянието и след него обвиняемият М.Х. е способен правилно да възприема, запаметява и възпроизвежда факти, от значение на делото, както и да дава достоверни обяснения за тях в качеството на обвиняем.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: Протокол за оглед на местопроизшествие и фотоалбум (л. 4 – л. 9 от дознанието), Комплексна съдебнопсихиатрична и съдебнопсихилогична експертиза (л. 30 – л. 36 от дознанието), Протокол за доброволно предаване (л. 41 от дознанието), електронни картони за прието повикване № 14784218 и № 14784252 (л. 44 – л. 45 от дознанието), справка за криминални прояви на обвиняемия (л. 60 от дознанието), справка за съдимост (л. 61 от дознанието), педагогическа характеристика (л. 62 – л. 63 от дознанието), характеристична справка (л. 64 от дознанието), от веществените такива, от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 12 от дознанието), както и от показанията на свидетелите (л. 13 – л. 18, л. 20 – л. 24 от дознанието) – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка, а експертното заключение – като пълно, ясно и обосновано, неоспорено от страните, изготвено с необходимите професионални умения и опит в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият М.Я.Х. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 326, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК за това, че на 13.02.2014 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, предава на телефон 112 до „Районен център – 112”, град Кърджали, към Дирекция „Национална система 112” при МВР - София, невярно повикване за тревога - че има информация, че в СОУ „Професор доктор Асен Златаров” в град Първомай, област Пловдив, е поставена бомба - като обаждането е осъществено в 10:34 часа от телефонен апарат на „Булфон” с номер 0336 / * на улица „Братя Миладинови” № 19 в град Първомай, област Пловдив, и е прието в „Районен център – 112”, град Кърджали, от оператор А. Д. Д..

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата предава на телефон 112 невярно повикване за тревога - че има информация, че в СОУ „Професор доктор Асен Златаров” в град Първомай, област Пловдив, е поставена бомба.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието, като разбира свойството и значението на деянието и може да ръководи постъпките си - разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно предава на телефон 112 невярно повикване за тревога, т.е. иска настъпването им.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия М.Я.Х. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на основание чл. 78а от НК.

Налице са всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт, тъй като за извършеното от обвиняемия деяние се предвижда наказание глоба и същото е умишлено. Обвиняемият е лице с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на Глава осма, раздел ІV от НК и не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 от НК, но предвид че е непълнолетен, след редукцията по чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК и като отчита добрите характеристични данни на М.Я.Х., настоящата инстанция намира, че от алтернативно предвидените наказания, съгласно разпоредбата на чл. 78а, ал. 6 от НК, следва да бъде наложено първото – обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на решението пред преподавателите и учениците в училището, в което учи.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

Веществените доказателства – компактдиск „PRINKO” тип „SD-R” с памет 700 MB, съдържащ видеозапис от видеокамерите на жп гара град Първомай; компактдиск „SONY”, тип „SD-R” с памет 700 MB, съдържащ аудиозапис от телефонното обаждане, регистрирано в „Районен център – 112”, град Кърджали, към Дирекция „Национална система 112” при МВР - София от телефонен апарат на „Булфон” с номер 0336 / * - следва да останат между кориците на делото.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият М.Я.Х. следва да заплати в полза на Висш съдебен съвет по сметка на Районен съд – Първомай направените разноски в размер на 220,00 (двеста и двадесет) лева за комплексна психологична и психиатрична експертиза на досъдебното производство.

 

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ