МОТИВИ

 

по НАХД № 58 / 2014 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия Д.Р.Ц., ЕГН **********,***, за това, че на 07.02.2014 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество марихуана с общо нето тегло 8,701 грама и съдържание на активен компонент 2,1 тегловни % тетрахидроканабинол на обща стойност 52,20 лева (петдесет и два лева и двадесет стотинки) - престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение първо във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 5 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а, ал. 6 от НК - обществено порицание, предвид че извършителят е непълнолетен. Предлага веществените доказателства, подробно описани в постановлението, да се унищожат като вещи без стойност, а обвиняемият да бъде осъден да заплати направените по делото разноски.

Адвокат Н.Ш.Б. *** моли на подзащитния му да бъде наложено наказание обществено порицание, което намира, че ще повлияе благоприятно за по-нататъшното му развитие в обществото.

Обвиняемият Д.Р.Ц. се присъединява към адвоката си, възползва се от правото си да не дава обяснения, освен за семейното и материалното си положение, признава вината си и изразява съжаление за стореното – заявява, че това няма да се повтори повече.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият Д.Р.Ц. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, ученик ***, с адрес: ***.

 

На 06.02.2014 година непълнолетният обвиняем Д.Р.Ц. ***, за да си купи марихуана. От непознато лице взема десет опаковки по пет лева, след което се прибира в жилището си в град Първомай на улица „*“ № 6А, в което живее с родителите си, поставя наркотика в 720-милилитров стъклен буркан с винтова капачка и го скрива в надстройката на гардероба в самостоятелната си стая на третия етаж.

По повод на получен оперативен сигнал, че Д.Р.Ц. употребява и държи в дома си марихуана, около 16:00 часа на 07.02.2014 година свидетелят Г.З.Г. и негови колеги - служители на РУ „Полиция” – Първомай – посещават къщата на улица „*“ № 6А в град Първомай.

Там ги посреща майката на обвиняемия - свидетелят Н. Р. Ц.. Полицейските служители искат да разговарят със сина й, свидетелят Н. Ц. ги поканва и придружава до стаята, в която е обвиняемият.

Органите на реда обясняват целта на посещението си, питат обвиняемия Д.Ц. дали има у себе си марихуана, при което той им показва десетте топчета със суха зелена растителна маса, обвити в розово-червен полиетилен всяко, за които дава обяснения, че са купени за лична употреба.

Полицаите запазват местопроизшествието до пристигането на оперативната група с разследващ полицай. Извършен е оглед на местопроизшествие, при който върху кухненската маса в стаята са намерени жълто-бял станиол от цигари с топче суха кафяво-зелена листна маса в него и метален цилиндър с резба върху червена пластмасова капачка, а под масата - двулитрова пластмасова бутилка от „Кока кола” с 8-милиметров отвор на 7,5 см от дъното на бутилката.

Вещите са предадени на полицията доброволно от свидетеля Р. Я. Ц., баща на обвиняемия, който междувременно се прибира вкъщи.

От заключението на извършената в хода на разследването химическа експертиза е видно, че предоставените за изследване единадесет опаковки суха зелена листна маса представлява марихуана с общо нето тегло 8,701 грама и съдържание на активен компонент 2,1 тегловни процента тетрахидроканабинол.

Съгласно параграф единствен от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, марихуаната (коноп, канабис) е включена в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, т.е. представлява високорисково наркотично вещество.

Съобразно ПМС № 23 / 98 година за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, стойността на инкриминираното количество марихуана с установеното съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол по цени на наркотичните вещества, пласирани на улицата, за нуждите на съдопроизводството (според приложение 2 към член единствен), е 52,20 лева (петдесет и два лева и двадесет стотинки).

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: Протокол за оглед на местопроизшествие, Протокол за доброволно предаване и фотоалбум (л. 3 – л. 13 от дознанието), химическа експертиза – Протокол № 118 / 10.02.2014 година (л. 25 от дознанието), справки от Агенция по вписванията и от Началника на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Пловдив, в АИС на МВР (л. 30 – л. 31, л. 34 от дознанието), справка за съдимост (л. 35 от дознанието), характеристична справка (л. 36 от дознанието), от веществените такива, от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 16 от дознанието), както и от показанията на свидетелите (л. 18 – л. 22 от дознанието) – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка, а експертното заключение – като пълно, ясно и обосновано, неоспорено от страните, изготвено с необходимите професионални умения и опит в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият Д.Р.Ц. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение първо във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 5 от НК за това, че на 07.02.2014 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество марихуана с общо нето тегло 8,701 грама и съдържание на активен компонент 2,1 тегловни % тетрахидроканабинол на обща стойност 52,20 лева.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата държи у себе си суха зелена растителна маса – марихуана - високорисков наркотик (съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични), поставен под контрол, поради вредния ефект от злоупотреба с него, забранен за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието, като разбира свойството и значението на деянието и може да ръководи постъпките си - разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно държи у себе си високорисково наркотично вещество, т.е. иска настъпването им.

Престъплението, извършеното от обвиняемия, се квалифицира като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК, предвид малкото количество наркотично вещество, личността на обвиняемия – младежката му възраст и чистото съдебно минало, както и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина - самопризнанието, отношението към извършеното деяние - и представлява деяние с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от този вид.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия Д.Р.Ц. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК.

Налице са всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт, тъй като за извършеното от обвиняемия деяние се предвижда наказание глоба и същото е умишлено. Обвиняемият е лице с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на Глава осма, раздел ІV от НК и не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 от НК, но предвид че е непълнолетен, след редукцията по чл. 63, ал. 1, т. 5 от НК и като отчита добрите характеристични данни на Д.Р.Ц., но и обстоятелството, че 5-6 месеца преди деянието същият признава на родителите си, че употребява марихуана и им обещава да не повтаря, а нарушава дадената думата, настоящата инстанция намира, че от алтернативно предвидените наказания, съгласно разпоредбата на чл. 78а, ал. 6 от НК, следва да бъде наложено първото – обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на решението пред преподавателите и учениците в училището, в което учи.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

По отношение на наркотичните вещества Съдът не следва да се произнася, тъй като, видно от Протокола за химическа експертиза, марихуаната е изразходвана при изследването, а полиетиленовите пликчета и жълто-бял станиол следва да останат между кориците на делото.

Като вещи без стойност следва да се унищожат намиращите се на съхранение в РУ „Полиция” – Първомай прозрачен стъклен буркан от 720 мл с бяла винтова капачка, метален цилиндър върху червена пластмасова капачка с резба и двулитрова пластмасова бутилка от „Кока кола” с 8-милиметров отвор на 7,5 см от дъното на бутилката.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият Д.Р.Ц. следва да заплати в полза на Висш съдебен съвет по сметка на Районен съд – Първомай направените разноски за експертиза на досъдебното производство, а именно 100 (сто) лева.

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ