МОТИВИ

 

по НАХД № 47 / 2014 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия Х.М.И., ЕГН **********,***, за това, че на 08.02.2014 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество: суха зелена растителна маса - марихуана с общо нето тегло 0,689 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол - 2,9 тегловни % на обща стойност 4,13 лева; саморъчно свита цигара със зелено-кафява растителна маса - тютюн и марихуана, с нето тегло на марихуаната - 0,531 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол - 2,7 тегловни % на стойност 3,19 лева - всичко на обща стойност 7,32 лева - престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение първо от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба, чийто размер да бъде съобразен с разпоредбата на чл. 5 от НК.

Предлага веществените доказателства да се унищожат като вещи без стойност, моли обвиняемият да бъде осъден да заплати направените по делото разноски.

Обвиняемият Х.М.И. се възползва от правото си да не дава обяснения, освен за семейното и материалното си положение, признава вината си и изразява съжаление за стореното – заявява, че това вече няма да се повтори и че в скоро време ще си намери нова работа.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият Х.М.И. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно образование, неработещ, живущ ***.

 

По повод на получен оперативен сигнал, че обвиняемият Х.М.И. притежава и държи наркотични вещества в жилището си в град Първомай на улица *, на 08.02.2014 година свидетелят Г.Г., свидетелят С.П. и колегата им А.К. - служители на РУ „Полиция” – Първомай – отиват до дома на обвиняемия и от улицата го извикват да излезе. Обясняват му, че са дошли да извършат проверка и искат разрешение да влязат вътре.

След като обвиняемият ги поканва, служителите на реда забелязват на маса в една от стаите две полиетиленови пликчета, съдържащи суха зелена листна маса и една саморъчно свита цигара, напълнена със суха листна маса.

Уведомен е дежурният разследващ полицай, на когото обвиняемият предава доброволно вещите и обяснява, че са закупени от град Пловдив.

От заключението на извършената в хода на разследването химическа експертиза е видно, че сухата зелена растителна маса в двете полиетиленови топчета представлява марихуана с нето тегло 0,689 грама и съдържание на активен компонент 2,9 тегловни процента тетрахидроканабинол, а зелено-кафявата листна маса в саморъчно свитата цигара е тютюн и марихуана с нето тегло 0,531 грама и съдържание на активен компонент 2,7 тегловни процента тетрахидроканабинол.

Съгласно параграф единствен от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, марихуаната (коноп, канабис) е включена в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, т.е. представлява високорисково наркотично вещество.

Съобразно ПМС № 23 / 98 година за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, стойността на инкриминираното количество марихуана с установеното съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол по цени на наркотичните вещества, пласирани на улицата, за нуждите на съдопроизводството (според приложение 2 към член единствен), е 7,32 лева (седем лева и тридесет и две стотинки).

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: Протокол за оглед на местопроизшествие (л. 3 – л. 4 от дознанието), Протокол за доброволно предаване (л. 5 от дознанието), албум за посетено местопроизшествие (л. 6 – л. 8 от дознанието), химическа експертиза - Протокол № 117 / 10.02.2014 година (л. 14 от дознанието), Справка за регистрирани криминални прояви (л. 16 от дознанието), експертна справка (л. 17 от дознанието), Справка за съдимост (л. 23 от дознанието), Характеристична справка (л. 24 от дознанието), от веществените такива, от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 10 от дознанието), както и от показанията на свидетелите (л. 11 – л. 12 от дознанието) – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка, а експертното заключение – като пълно, ясно и обосновано, неоспорено от страните, изготвено с необходимите професионални умения и опит в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият Х.М.И. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение първо от НК за това, че на 08.02.2014 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество: суха зелена растителна маса - марихуана с общо нето тегло 0,689 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол - 2,9 тегловни % на обща стойност 4,13 лева; саморъчно свита цигара със зелено-кафява растителна маса - тютюн и марихуана, с нето тегло на марихуаната - 0,531 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол - 2,7 тегловни % на стойност 3,19 лева - всичко на обща стойност 7,32 лева.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата държи у себе си суха зелено-кафява тревиста маса – марихуана - високорисков наркотик (съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични), поставен под контрол, поради вредния ефект от злоупотреба с него, забранен за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието при наличието на пряк умисъл, разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно държи у себе си високорисково наркотично вещество, т.е. иска настъпването им.

Престъплението, извършеното от обвиняемия, се квалифицира като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК, предвид малкото количество наркотично вещество, личността на обвиняемия – младата му възраст и чистото съдебно минало, както и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина - самопризнанието, отношението към извършеното деяние - и представлява деяние с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от този вид.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия Х.М.И. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК.

Налице са всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт, тъй като за извършеното от обвиняемия деяние се предвижда наказание глоба до 1000 лева и същото е умишлено. Х.М.И. е пълнолетно лице, с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на Глава осма, раздел ІV от НК и не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 от НК.

Съдът отчита смекчаващите отговорността обстоятелства – младата възраст на обвиняемия, направените самопризнания на досъдебното производство и в съдебното следствие, чистото му съдебно минало, нелошите характеристични данни и неголямото количество на наркотичното вещество. Отчита и липсата на отегчаващи отговорността обстоятелства и при съобразяване с разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 от НК счита, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

По отношение на наркотичните вещества Съдът не следва да се произнася, тъй като, видно от Протокола за химическа експертиза, марихуаната е изразходвана при изследването, а полиетиленовите пликове за опаковка, филтърът и цигарената хартия (л. 22 от дознанието) следва да останат между кориците на делото.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият Х.М.И. следва да заплати по сметка на Районен съд – Първомай в полза на Висш съдебен съвет направените разноски за експертиза на досъдебното производство, а именно 99,40 (деветдесет и девет лева и четиридесет стотинки) лева.

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ