ПРИСЪДА

 

№ 7

 

град Първомай, 14.04.2014 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на четиринадесети април две хиляди и четиринадесета година с

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

1. З.К.

2. М.Д.

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 64 по описа на Съда за 2014 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия А.И.К., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, с основно образование, неработещ (пенсионер по болест), от град Първомай, област Пловдив, улица ***, за виновен в това, че на 02.04.2014 година в град Първомай, област Пловдив, държи акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, в немаловажен случай – 520 (петстотин и двадесет) кутии цигари „Дон” на обща стойност 3900 (три хиляди и деветстотин) лева с обща стойност на дължимия акциз 1947,40 лева (хиляда деветстотин четиридесет и седем лева и четиридесет стотинки) и 550 (петстотин и петдесет) кутии цигари „Дива слимс” на обща стойност 4125 (четири хиляди сто двадесет и пет) лева и с обща стойност на дължимия акциз 2059,75 лева (две хиляди и петдесет и девет лева и седемдесет и пет стотинки), всичко на обща стойност 8025,00 (осем хиляди и двадесет и пет лева) и с обща стойност на дължимия акциз 4007,15 (четири хиляди и седем лева и петнадесет стотинки), поради което и на основание чл. 234, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на шест месеца.

Отлага на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца за срок от три години.

Възлага на основание чл. 67, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК на съответния полицейски инспектор от РУ „Полиция” по местоживеене на подсъдимия А.И.К. полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок на условното осъждане.

Не налага на основание чл. 55, ал. 3 от НК по-лекото наказание глоба, което чл. 234, ал. 1 от НК предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

Отнема в полза на Държавата на основание чл. 234, ал. 3 НК предметът на престъплението: 520 кутии цигари „Дон” и 550 кутии цигари „Дива Слимс” без бандерол, находящи се на съхранение в РУ „Полиция” – Първомай.

Осъжда подсъдимия А.И.К. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай в полза на Висшия съдебен съвет сумата от 181,00 (сто осемдесет и един) лева разноски за експертизи в досъдебното производство и явяване на експерт в съдебно заседание, както и 5 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

СЗ / ПМ