ПРИСЪДА

 

№ 12

 

град Първомай, 13.05.2014 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на тринадесети май две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 5 по описа на Съда за 2014 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия А.С.И., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, осъждан, с начално образование (завършил седми клас, грамотен), неработещ, с адрес:*** за виновен в това, че на неустановени дати за времето от 22.07.2013 година до 28.07.2013 година в землището на град Първомай, област Пловдив, отдел „9 к” и отдел „9 м” на Териториално поделение „Държавно горско стопанство – Първомай”, град Първомай без редовно писмено позволително, в условията на продължавано престъпление, двукратно взема и извозва от Държавния горски фонд дървета, включително отсечени и паднали, както следва: три пространствени кубични метра дърва за огрев от топола на стойност 69,59 лева и четири пространствени кубични метра дърва за огрев от върба на стойност 92,78 лева, всичко на обща стойност 162,37 лева (сто шестдесет и два лева и тридесет и седем стотинки), като престъплението представлява маловажен случай, поради което и на основание чл. 235, ал. 6 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на пробация, както следва:

Ø      задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от девет месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

Ø      задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от девет месеца;

Ø      безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 150 часа за срок от девет месеца.

 

Осъжда подсъдимия А.С.И. на основание чл. 235, ал. 7 от НК да заплати по сметка на ощетеното юридическо лице в полза на държавата сумата от 162,37 лева (сто шестдесет и два лева и тридесет и седем стотинки) – равностойността на липсващите инкриминирани вещи.

Отхвърля предявения от Териториално поделение „Държавно горско стопанство – Първомай”, град Първомай срещу А.С.И. *** граждански иск в размер на 162,37 лева - обезщетение за причинената имуществена вреда от престъплението по чл. 235, ал. 6 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК, извършено за времето от 22.07.2013 година до 28.07.2013 година.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

Председател:

(п)

СЗ / ПМ