РЕШЕНИЕ

 

18

 

град Първомай, 26.06.2014 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и шести юни две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от Председателя АНД № 94 по описа на Съда за 2014 година и

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия М.Я.Х., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, ученик в 11 клас на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” - Първомай, с адрес:***, за виновен в това, че на 13.02.2014 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, предава на телефон 112 до „Районен център – 112”, град Кърджали, към Дирекция „Национална система 112” при МВР - София, невярно повикване за тревога - че има информация, че в СОУ „Професор доктор Асен Златаров” в град Първомай, област Пловдив, е поставена бомба - като обаждането е осъществено в 10:34 часа от телефонен апарат на „Булфон” с номер *** на улица „Братя Миладинови” № 19 в град Първомай, област Пловдив, и е прието в „Районен център – 112”, град Кърджали, от оператор А. Д. Д. - престъпление по чл. 326, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 6 във връзка с ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на решението пред преподавателите и учениците в училището, в което учи.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК осъжда обвиняемия М.Я.Х. да заплати в полза на Висш съдебен съвет по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 220,00 (двеста и двадесет) лева за комплексна психологична и психиатрична експертиза на досъдебното производство.

Да се оставят между кориците на делото веществените доказателства:

·               компактдиск „PRINKO” тип „SD-R” с памет 700 MB, съдържащ видеозапис от видеокамерите на жп гара град Първомай;

компактдиск „SONY”, тип „SD-R” с памет 700 MB, съдържащ аудиозапис от телефонното обаждане, регистрирано в „Районен център – 112”, град Кърджали, към Дирекция „Национална система 112” при МВР - София от телефонен апарат на „Булфон” с номер ***.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

п

СЗ / ПМ