РЕШЕНИЕ

 

13

 

град Първомай, 07.05.2014 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на седми май две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря А.Г. и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя АНД № 58 по описа на Съда за 2014 година и

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия Д.Р.Ц., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, ученик в 11 клас на ***, с адрес:***, за виновен в това, че на 07.02.2014 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество марихуана с общо нето тегло 8,701 грама и съдържание на активен компонент 2,1 тегловни % тетрахидроканабинол на обща стойност 52,20 лева (петдесет и два лева и двадесет стотинки) - престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение първо във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 5 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 6 във връзка с ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на решението пред преподавателите и учениците в училището, в което учи.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК осъжда обвиняемия Д.Р.Ц. да заплати в полза на Висш съдебен съвет по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 100,00 (сто) лева за химическа експертиза на досъдебното производство.

Да се оставят между кориците на делото веществените доказателства: 10 червени полиетиленови пликчета и жълто-бял станиол (л. 27 от дознанието).

Да се унищожат като вещи без стойност веществените доказателства, намиращи се на съхранение в РУ „Полиция” - Първомай:

·             прозрачен стъклен буркан от 720 мл с бяла винтова капачка;

·             метален цилиндър върху червена пластмасова капачка с резба;

·             двулитрова пластмасова бутилка от „Кока кола” с 8-милиметров отвор на 7,5 см от дъното на бутилката.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ