№ 14

 

град Първомай, 07.05.2014 година

 

 

Районен съд- Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на трети април две хиляди и четиринадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря П.М.,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 19 по описа на Съда за 2014 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 6 / 13.01.2014 година на Началника на РУ „Полиция” - Първомай, с което на Н.С.Д., ЕГН **********,***, са наложени:

·   глоба в размер на 500 (петстотин) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 174, ал. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДП) за нарушение на чл. 5, ал. 3, т. 1 от същия закон и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на министъра на вътрешните работи са отнети 10 контролни точки;

·   глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 183, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон.

Жалбоподателят Н.С.Д., редовно призован на посочения от него адрес, не се явява и не изпраща представител.

Въззиваемата страна, Началникът на РУ „Полиция” – Първомай, редовно призована, не се явява, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е неоснователна.

 

След 00:00 часа на 06.01.2014 година полицаи Т.В.В. (актосъставител) и Г.Й.М., автопатрул, изпълняват задълженията си опазване на обществения ред и контрол за безопасност на движението в град Първомай.

Около 01:00 часа на улица „Яворов” в близост до дом № 1 със светлините на служебния си автомобил спират за проверка лек автомобил „Опел Тигра” с ДК № *. От поисканите документи констатират, че водач е Н.Д., но той не им представя контролен талон към свидетелство си за управление, като заявява, че не го носи. Органите на реда се усъмняват, че жалбоподателят е употребил алкохол и актосъставителят го кани до патрулния автомобил, където го изпробват с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с фабр. № ARBA – 0058. Уредът отчита положително проба от 0,56 промила, на което Н.Д. казва, че е изпил една бира и по негово искане му е издаден Талон за медицинско изследване № 0109949 / 06.01.2014 година. На място му е съставен и Акт за установяване на административно нарушение № 6 / 06.01.2014 година (бланка № 992484).

След приключване на нощната смяна полицаите посещават филиала на Центъра са спешна медицинска помощ в град Първомай и установяват, че жалбоподателят не е записан в Журнала да се е явил и да е дал кръвна проба за изследване.

Въз основа на акта е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

По фактически установеното Съдът намира, че наказващият орган правилно ангажира административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за нарушение по чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движение по пътищата: На водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества.

Правилно е посочена и следващата се за нарушението санкция по чл. 174, ал. 1 от Закона за движение по пътищата: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство… за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява моторно превозно средство… с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и / или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух.

Точно е вменено в отговорност на Н.С.Д. и нарушение по чл. 100, ал. 1, т. 1 от ЗДП: Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него, за което определена и следващата се санкция по чл. 183, ал. 1, т. 1 от закона: Наказва се с глоба 10 лв. водач, който не носи определените документи - свидетелство за управление, контролен талон и свидетелство за регистрация на управляваното моторно превозно средство.

Наложените наказания са в границите на посоченото в закона, съгласно нормата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, като за нарушението по чл. 5, ал. 3, т. 1 от ЗДП налагането на глоба и лишаване от право да се управлява МПС са съобразени с изискването на чл. 27, ал. 2 от ЗАНН, тъй като са в минимума, предвид че няма данни жалбоподателят и друг път да е нарушавал правилата за движение по пътищата и установеното количество алкохол в кръвта му е малко над инкриминирания минимум от 0,5 на хиляда, а за нарушението по чл. 100, ал. 1, т. 1 от ЗДП санкцията е конкретно определена и административнонаказващият орган не може да преценя размера й.

Всяко нарушение и следващата се за него административнонаказателна разпоредба са описани в АУАН и Наказателното постановление, конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН, за което изложенията в жалбата за допускане на процесуални нарушения, водещи до нарушаване на правото на защита се явяват несъстоятелни – да разбере Н.С.Д. какво в действителност му се вменява в административнонаказателна отговорност.

Настоящата инстанция не следва да се произнася отделно за отнетите контролни точки за нарушението по чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движение по пътищата, съгласно Наредба № Iз-2539 от 17.12.2012 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията, при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение, както и условията и реда за издаване на разрешение за провеждане на допълнително обучение, тъй като съгласно чл. 157, ал. 1 от Закона за движение по пътищата те служат за отчет на извършваните нарушения и отнемането им не е нито наказание, нито принудителна административна мярка, а фактическо действие с контролно-отчетен характер, извършвано от наказващия орган в условията на обвързана компетентност, а в случая отнемането е съобразено с текста на чл. 6, ал. 1, т. 1 от Наредбата, който визира: За нарушения на Закона за движението по пътищата на водачите на МПС се отнемат контролни точки, както следва: за управление на МПС… с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително (чл. 174, ал. 1 ЗДвП) - 10 контролни точки.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 6 / 13.01.2014 година на Началника на РУ „Полиция” - Първомай, с което на Н.С.Д., ЕГН **********,***, са наложени:

·   глоба в размер на 500 (петстотин) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 174, ал. 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 5, ал. 3, т. 1 от същия закон и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на министъра на вътрешните работи са отнети 10 контролни точки;

·   глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 183, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ