№ 6

 

град Първомай, 27.03.2014 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и седми февруари две хиляди и четиринадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря А.Г.,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 226 по описа на Съда за 2013 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 341 / 26.07.2010 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай, с което на К.П.М., ЕГН **********,***, са наложени:

·              глоба в размер на 500 (петстотин) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от осемнадесет месеца на основание чл. 174, ал. 4 от Закона за движение по пътищата (ЗДП) за нарушение на чл. 174, ал. 3 от същия закон и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на МВР са отнети 12 контролни точки;

·              глоба в размер на 20 (двадесет) лева на основание чл. 185 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 147, ал. 1 от същия закон;

·              глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 183, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон.

Жалбоподателят К.П.М. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата. Редовно призован на посочения от него адрес, не се явява в съдебно заседание.

Въззиваемата страна – Началникът на РУ „Полиция” - Първомай, редовно призована, не изпраща представител, не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

 

На 18.07.2010 година младши автоконтрольор И.П.П. съставя на жалбоподателя Акт за установяване на административно нарушение № 341 (бланка № 029917) за това, че около 20:50 часа в град Първомай, област Пловдив, на улица „Цветница” до дом № 19 управлява автомобил „Нисан Кингкаб” с ДК № *, собственост на Н.Н.М., ЕГН **********,***, като:

·              отказва да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване на употребата на алкохол;

·              не представя моторното превозно средство, което управлява, на годишен технически преглед;

·              не носи свидетелство за управление на моторно превозно средство и контролен талон към него у себе си.

Въз основа на акта е издадено атакуваното наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка се установява от приложената административнонаказателна преписка.

Текстът на чл. 174, ал. 3 от ЗДП към датата на деянието - 18.07.2010 година - гласи: Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 12 до 18 месеца и глоба от 500 до 1000 лв. Разпоредбата съдържа в себе си както императивно правило на поведение, така и следващата се за нарушаването му административнонаказателна сканкция, но на жалбоподателя са наложени глоба и лишаване от правоуправление на МПС по чл. 174, ал. 4 от ЗДП, който към 18.07.2010 година визира: Редът, по който се установява употребата на алкохол или друго упойващо вещество, се определя от министъра на здравеопазването, от министъра на вътрешните работи и от министъра на правосъдието – норма, указваща нормативно уредена процедура, но невменяваща задължения на субектите.

За нарушението по чл. 147, ал. 1 от ЗДП: Регистрираните моторни превозни средства и теглените от тях ремаркета, с изключение на пътните превозни средства на поделенията на въоръжените сили, мотопедите и пътните превозни средства с животинска тяга, подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност административнонаказващият орган сочи като санкционна разпоредба чл. 185 от ЗДП: За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв. Но Законът за движение по пътищата съдържа наказателен текст за това нарушение - чл. 181, т. 1 от ЗДП: Наказва се с глоба до 50 лв. собственик или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи в определения срок превозно средство за технически преглед и отговорността за неизпълнение на задължението по чл. 147, ал. 1 от Закона в случая е за собственика на „Нисан Кингкаб” с ДК № *, а не за управляващия го в момента на проверката – жалбоподателя.

За вмененото в отговорност нарушение на жалбоподателя по чл. 100, ал. 1, т. 1 от ЗДП: Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него, административнонаказващият орган точно посочва санкционната разпоредба на чл. 183, ал. 1, т. 1 от ЗДП: Наказва се с глоба 10 лв. водач, който не носи определените документи - свидетелство за управление, контролен талон и свидетелство за регистрация на управляваното моторно превозно средство.

Въпреки че Наказателното постановление трябва да бъде отменено в частта по първите две точки заради допуснати процесуални нарушения, то следва да се отмени изцяло на друго основание – от разпита на актосъставителя не се установяват фактите, изложени в обстоятелствената част на Наказателното постановление, тъй като свидетелят не се сеща за случая заради изминалия период от време, а е изтекла и абсолютната давност.

С Писмо рег. № ИЯ / П – Н 30 / 28.11.2013 година, с което е изпратена административнонаказателната преписка, Началникът на РУ „Полиция” – Първомай уведомява, че Наказателното постановление е без разписка за връчване, тъй като същата не е върната от ОД на МВР – Стара Загора.

Видно от отбелязването върху екземпляра, представен от жалбоподателя, Наказателното постановление № 341 / 26.07.2010 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай е връчено на К.М. на 01.11.2013 година – повече от три години след издаването му - и тъй като е обжалвано в преклузивния срок по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН не е влязло в сила по аргумент от чл. 64 от ЗАНН.

В Закона за административните нарушения и наказания е предвидена два вида давност – по чл. 34, която регламентира възможността компетентният орган да реализира правомощията си по административнонаказателното правоотношение, и по чл. 82, която указва сроковете, в които следва да се изпълни наложеното административно наказание. С изтичането на сроковете по първия от посочените законови текстове на нарушителя не може да се състави акт и/или наказателно постановление, а след изтичането на сроковете по втората разпоредба се преклудира реализацията на влязлото в сила наказателно постановление.

Но след съставяне на акта и издаване на наказателното постановление в срок е недопустимо последното да не бъде връчено на сочения като нарушител за неопределено време, с което се създава неоправдано положение на несигурност в правния мир, пряко рефлектиращо върху правата на гражданите, и в случая приложение намира текстът на чл. 11 от ЗАНН, който препраща към разпоредбите на общата част Наказателния кодекс по въпросите за формите на съучастие, приготовлението и опита, вината, вменяемостта и обстоятелствата, изключващи отговорността.

И като се отчита, че наказанието за всяко от посочените нарушения е глоба, а за първото – и лишаване от права, на основание действащите към 18.07.2010 година (датата на деянието) чл. 81, ал. 3 във връзка с чл. 80, ал. 1, т. 5 от НК и в съответствие с разпоредбата на чл. 3, ал. 2 от ЗАНН за приложение на по-благоприятния за нарушителя закон, абсолютната давност за деянието на К.П.М. е изтекла на 18.07.2013 година.

Воден от горните мотиви и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

 

Отменя Наказателно постановление № 341 / 26.07.2010 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай, с което на К.П.М., ЕГН **********,***, са наложени:

·              глоба в размер на 500 (петстотин) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от осемнадесет месеца на основание чл. 174, ал. 4 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 174, ал. 3 от същия закон и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на МВР са отнети 12 контролни точки;

·              глоба в размер на 20 (двадесет) лева на основание чл. 185 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 147, ал. 1 от същия закон;

·              глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 183, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ