О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

15.05.2014 г., гр.Първомай

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд – гр. Първомай,  ІІ съдебен състав, в закрито заседание на петнадесети май две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СОФИЯ МОНЕВА,

                                    

като разгледа материалите по гр. дело № 131 по описа на съда за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Настоящото производство е образувано по искова молба вх. № 1545/03.04.2014 г., подадена в Районен съд – гр. Първомай от адв. С.С.М. – упълномощен процесуален представител на ищците П.К.К., с ЕГН: ********** и Е.Б.К., с ЕГН: ********** – и двамата от с. Д., общ. П., обл. П., с която същите предявяват иск с правно основание по чл. 124 ал. 1 от ГПК, претендирайки постановяване на решение, с което да се признае за установено спрямо ответника Община – Първомай, че са собственици на следния недвижим имот: дворно място от около 700 кв. м., находящо се в с. Д., общ. П., обл. П. и съставляващо имот пл. № 855 в кв. 91 по плана на същото населено място от 1932 г. ведно с построената в него жилищна сграда, придобит с договор за покупко-продажба, материализиран в Нотариален акт № 186, том ІІ, дело № 260/1985 г. от 04.06.1985 г. на Районен съд – гр. Първомай. Ищците извеждат правния си интерес от завеждане на настоящия иск с твърдението, че по повод опит да се снабдят от Община – Първомай със скица за посочения имот констатирали, че същият не попадал в регулационния план на с. Д., а видно от картата на възстановената собственост на земеделските земи в землището на с. Д. фигурирал като част от имот № 072023 с площ от 195 дка – собственост на Община – Първомай.

В отговора на ответника, депозиран в срока по чл. 131 ал. 1 от ГПК от В. Д. З. в качеството й на пълномощник на Кмета на Община – Първомай по силата на Пълномощно изх. № ХХІІ-22/13.05.2014 г., без изрично становище по допустимостта и основателността на иска, лаконично се заявява липса на съставен акт за общинска собственост или реализирана процедура за отчуждаване на процесния имот.

В изпълнение на процесуалното си задължение служебно да съблюдава предпоставките за законосъобразно възникване и упражняване правото на иск, съдът намира, че в настоящия случай фактическото изложение на исковата молба не обосновава извод за наличие на правен интерес от търсената с иска защита, идентифициращ се при установителните искове с действителен правен спор, смущаващ материалното право – предмет на иска, и респективно съставляващ абсолютно процесуално условие за допустимостта на процеса. Ищците не релевират обстоятелства за осъществено оспорване на основанието, субектите или границите на притежаваното от тях право на собственост, в която хипотеза биха били заинтересовани от съдебната му констатация със сила на пресъдено нещо. Ответникът, от своя страна, не само не дискредитира правата на ищците, а и категорично отрича свои собственически претенции по отношение на процесния имот. Касателно иницииращия исковата претенция некоректен регулационен статут на имота и произтичащите от него откази на администриращия го орган да издаде скица, следва да се посочи, че същият подлежи на коригиране и атакуване със способите на административноправната защита, едва след чието изчерпване би била актуална преценката за евентуалната приложимост на общия исков ред. 

Предвид гореизложеното така предявения иск се явява процесуално недопустим, а образуваното производството подлежи на прекратяване.

Мотивиран от горното и на основание чл. 140 ал. 1 във вр. с чл. 130 във вр. с чл. 124 ал. 1 от ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ и ВРЪЩА искова молба вх. № 1545/03.04.2014 г., с която П.К.К., с ЕГН: ********** и Е.Б.К., с ЕГН: ********** претендират да се признае за установено срещу Община - Пловдив, че са собственици на следния недвижим имот: дворно място от около 700 кв. м., находящо се в с. Д., общ. П., обл. П. и съставляващо имот пл. № 855 в кв. 91 по плана на същото населено място от 1932 г. ведно с построената в него жилищна сграда, придобит с Нотариален акт за покупко-продажба № 186, том ІІ, дело № 260/1985 г. от 04.06.1985 г. на Районен съд – гр. Първомай.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 131/2014 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ гр. състав.

На основание чл. 7 ал. 2 от ГПК препис от настоящото определение да се връчи на страните.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок от съобщаването му.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

СМ / НК